Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά»

 


Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» που απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον σε έξι βουνά της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους και απαγορεύει την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνικής επιφάνειας σε βουνά της χώρας και τα θέτει σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκρέκας, επισήμανε ότι όλα τα έργα ΑΠΕ (αιολικά πάρκα και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο) που είχαν πάρει άδεια για τις συγκεκριμένες περιοχές σταματάνε αυτόματα καθώς δε θα επιτρέπεται στα συγκεκριμένα σημεία καμία παρέμβαση.
Ειδικότερα πρόκειται για περιοχές στα Λευκά Όρη στην Κρήτη (έκταση 382,06 τ. χλμ.) ο Σάος στη Σαμοθράκη(97,3 τ.χλμ.), τον Σμόλικα (102,75 τ. χλμ.), και την Τύμφη στην Ήπειρο(202,75 τ.χλμ.), τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο (143,23 τ.χλμ.) και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία (45,61 τ.χλμ.) που θα είναι τα 6 πρώτα βουνά που θα προστατεύονται μετά από Υπουργική Απόφαση από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς εξετάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα που να αφορά σε 1.000 παραλίες οι οποίες θα προστατευθούν από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ειδικής προστασίας του 30% των θαλάσσιων ζωνών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: