Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Μακάρι τα προβλήματα να λυνόντουσαν με επιστολές και νουθεσίες


 Οι Δήμαρχοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, για να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, αρκεί να έχουν προσωπικό και μέσα. Κανένας Δήμαρχος όλες αυτές τις ημέρες δεν απολάμβανε το χιόνι, αλλά δούλευε σκληρά, μαζί με τους εργαζόμενους των Δήμων μας. Σε σειρά τοποθετήσεων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, το Action24 και την ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΔΑ" . Επισήμανε την προσπάθεια που έγινε από τους Δημάρχους όλες αυτές τι ημέρες , για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, τονίζοντας πως όλοι δούλεψαν σκληρά, χωρίς να έχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα, αλλά ούτε και το αναγκαίο προσωπικό και σίγουρα κανένας από αυτούς, δεν απόλαυσε το χιόνι. 

Οι Δήμαρχοι γνωρίζουν τη δουλειά και τις ευθύνες τους 

Σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε προς όλους τους Δήμους ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας , εφιστώντας τους την προσοχή για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως "οι Δήμαρχοι γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις καταστάσεις . Αυτό που χρειάζεται για να διευκολυνθεί το έργο τους δεν είναι οι επιστολές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, αλλά τα κατάλληλα μέσα . Δεν τίθεται ζήτημα αν θα κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά πως θα μπορέσουμε να την κάνουμε καλύτερα για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, προς όφελος των πολιτών. Αντί να στέλνουμε επιστολές, ας δούμε γιατί ένα χρόνο δεν προχώρησε τίποτε στο θέμα των αρμοδιοτήτων, ας δούμε για το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης τους τελευταίους δύο μήνες έχει κολλήσει τελείως, ας τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρώ πως θα είναι πιο παραγωγικό και χρήσιμο». Οι Δήμοι χρειάζονται εξοπλισμό Ειδικότερα για τους Δήμους της Αττικής, επισήμανε ότι αντικειμενικά δεν διαθέτουν ούτε τον επαρκή αριθμό εκχιονιστικών μηχανημάτων. Με δεδομένο ότι το κλίμα αλλάζει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ανάγκη να επενδυθούν χρήματα στην αγορά ειδικών μηχανημάτων (έστω και αν αυτά δεν θα μας είναι χρήσιμα κάθε χρόνο) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού εκχιονισμός με απλά μηχανήματα έργου δεν γίνεται. 

Ώρα για λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά 

Ο Δ. Παπαστεργίου αξιολογώντας τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες , ανέφερε πως πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τι έγινε σωστά και τι δεν έγινε, και τί πρέπει να γίνει την επόμενη φορά. Σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού για την πολιτική προστασία. Αλλά και να δούμε με προσοχή το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του κάθε θεσμικού φορέα του Κράτους, για το οποίο η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού έχει εδώ και μήνες καταθέσει τις προτάσεις της. Η άποψη της ΚΕΔΕ τόνισε, είναι πως η πρόσφατη διαχείριση της ΕΛΠΙΔΑΣ ανέδειξε την ανάγκη να συζητήσουμε σοβαρά με ποιον τρόπο θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πολιτικής προστασίας . Αυτό απαιτεί διάλογο, συνεργασία και λιγότερα λόγια από όλους και το κυριότερο, να πάψει να αποτελεί η αυτοδιοίκηση τον εύκολο στόχο και το "βολικό φταίχτη" σε κάθε αστοχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: