Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

"40 χρόνια σε 40 λέξεις" και... ένα γραμματόσημο! Μια open-air έκθεση σας περιμένει στο κέντρο της Αθήνας

 
4

cid:image009.jpg@01D81473.E2525230

 

Ολοκληρώνοντας τις επετειακές δράσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσιάζει έκθεση εικαστικών με τη μορφή "γραμματοσήμων" που παρήχθησαν ειδικά για την εν λόγω επέτειο.  Η έκθεση φιλοξενείται στην περιμετρική περίφραξη του Εθνικού Κήπου (επί των Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας).

40 εικαστικά, με το καθένα να παρουσιάζει ένα γεγονός-ορόσημο της 40χρονης πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοδευτικό κείμενο, σε ακριβώς 40 λέξεις.

Τα ψηφιακά "γραμματόσημα" παρουσιάστηκαν αρχικά σε εβδομαδιαία βάση και καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, μέσω του Newsletter του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα  #EUseful (όλα διαθέσιμα εδώ).

 

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στην έκθεση ξεναγήθηκαν από τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη,  ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και οι Nicolas Croizer, σύμβουλος A', και Cécile Candat, σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πρεσβείας της Γαλλίας εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

cid:image014.jpg@01D81473.E2525230  cid:image015.png@01D81473.E2525230

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε: «Σήμερα περιηγηθήκαμε εικαστικά και νοερά στα 40 χρόνια της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ, μέσα από μια θαυμάσια πρωτοβουλία του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Ήμασταν καλεσμένοι συνάδελφοι, ευρωβουλευτές, ο δήμαρχος Αθηναίων, να κάνουμε αυτόν τον περίπατο παράλληλα με τον τοίχο του Εθνικού Κήπου, όπου είδαμε όλους τους σταθμούς της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ από το 1981 ίσαμε με φέτος, ίσαμε με τώρα. Η Ελλάδα δεν μπήκε στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ, για να είναι ένας μουσαφίρης ο οποίος θα ξεκουραζότανε. Μπήκε μέσα σε ένα μηχανισμό στον δυτικό κόσμο, εκεί που ήταν ο πολιτιστικός, ο πολιτικός, ο αμυντικός, ο θεσμικός της προορισμός και η θέση της. [...] Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε μέσα στον δυτικό κόσμο, μέσα στις προηγμένες χώρες και έτσι αντικρίζουμε και χαράζουμε το μέλλον μας».

 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει έκθεση, με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα στα 40 χρόνια πορείας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «η Ευρωπαϊκή Ελλάδα δυνάμωσε», περνώντας μέσα από δύσκολες κρίσεις και πάλεψε για την παραμονή της στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρέος είναι να μην αφήσουμε τις θυσίες να πάνε χαμένες, να δυναμώσουμε τη φωνή μας μέσα στην Ευρώπη και να δυναμώσουμε και το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην κοινή μας οικογένεια. Για αυτό και υπενθύμιση αυτής της διαδρομής, για εμάς, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον».

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννηςδήλωσε: «Μια αστική δράση εξωστρέφειας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα φιλοξενείται από τον Δήμο Αθηναίων στην περίφραξη του Εθνικού μας Κήπου, στις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας. Πρόκειται για μία εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, η οποία κάνει αναδρομή σε σημαντικά ορόσημα των τελευταίων 40 ετών της χώρας μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανοιχτή έκθεση, που θα ενισχύσει το δημόσιο διάλογο για την πορεία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ευελπιστώ ότι το ουσιαστικότερο που θα πετύχει, είναι να αναλογιστούμε όλες και όλοι, πόσα έχουμε κατακτήσει ως Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και ότι η ζωή μας άλλαξε -και συνεχίζει ν’ αλλάζει- προς το καλύτερο τα τελευταία 40 χρόνια».

 

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου ανέφερε σχετικά: «Τα γραμματόσημα που παρουσιάζονται σήμερα για να τιμήσουν την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην Ένωση, μας διηγούνται και την δική μας ιστορία και τιμούν το σημαντικό έργο όλων μας, καθώς η Ευρώπη είμαστε εμείς. Εναπόκειται σε εμάς και σε αυτούς που ακολουθούν να αγαπήσουμε, να νοιαστούμε και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να γιορτάσουμε κι άλλες πολλές, σημαντικές επετείους ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ασφαλείς, ακόμα πιο αισιόδοξοι».

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων του χώρου της περίφραξης του Εθνικού Κήπου και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από την έκθεση και τη σημερινή περιήγηση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

Το 2021 σηματοδότησε μια διπλή επέτειο: 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981.

 

Σε όλη τη διάρκεια του 2021, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε σειρά δράσεων, προκειμένου να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη σαραντάχρονη ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας, αναδεικνύοντας μεγάλες στιγμές, επιτεύγματα και, εντέλει, την εξέλιξη και την εμβάθυνση της σχέσης αυτής.

 

Η έκθεση που φιλοξενείται στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας παρουσιάζει γεγονότα-ορόσημα αυτή της διαδρομής σε 40 γραμματόσημα και 40 λέξεις στο καθένα.

 

Σας καλούμε να περιηγηθείτε σε αυτές τις σημαντικές στιγμές και να θυμηθείτε πώς και η δική σας προσωπική ιστορία μπορεί να συνδέθηκε με κάποιες από αυτές.

 

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Δήμο Αθηναίων για την ευγενική παραχώρηση του χώρου έκθεσης.

 

Η έκθεση γεννήθηκε ως μέρος του εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού newsletter #EUseful του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με ένα διαφορετικό εικαστικό σε μορφή "γραμματοσήμου" να αποκαλύπτεται στους παραλήπτες του newsletter κάθε εβδομάδα (όλα διαθέσιμα εδώ).  Κάθε εικαστικό συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή, σε ακριβώς 40 λέξεις.

 

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: