Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ενημέρωση για το πρόγραμμα προσφοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της βόρειας Εύβοιας

 

Προς ενημέρωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας και του κοινού, σχετικά με το πρόγραμμα προσφοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών αλλά και για την αποφυγή παραπληροφόρησης από αναληθείς αναφορές που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, παραθέτουμε με ακρίβεια τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ταχεία, άρτια και με απόλυτη διαφάνεια εκτέλεση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την πρωτοβουλία εκτέλεσης διαγωνισμού για την προμήθεια ζωοτροφών και μελισσοτροφών συνολικού προϋπολογισμού €2.255.817 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέσα από τον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος θα καλύψει κατά μέρος του και πληγέντες κτηνοτρόφους της Π.Ε. Φωκίδας, προβλέπεται ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, η εξής προμήθεια:

Κτηνοτρόφοι Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας

Έτοιμο σιτηρέσιο 1.650.000 κιλά & μηδική 720.000 κιλά

Κτηνοτρόφοι Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Έτοιμο σιτηρέσιο 680.000 κιλά & μηδική 300.000 κιλά

Μελισσοκόμοι Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας

Κρυσταλλική ζάχαρη 75.000 κιλά

Μελισσοκόμοι Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Κρυσταλλική ζάχαρη 75.000 κιλά

Για την αμεσότερη δυνατή στήριξη των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων μας επελέγη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν.4412/2016, η οποία σε σύγκριση με ανοιχτό διαγωνισμό μειώνει κατά αρκετούς μήνες την ολοκλήρωση του έργου.  Αυτό εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 21/12/2021, βάσει της οποίας προσεκλήθησαν 24 επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών και 2 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία ζάχαρης.  Η διαγωνιστική διαδικασία απέβηκε δυστυχώς άγονη και με απόφασή της στις 25/1/2022  η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την άμεση επανάληψη του διαγωνισμού μέσω της ίδιας διαδικασίας, με την πρόσκληση 28 συνολικά  επιχειρήσεων και την πεποίθηση πως αυτή τη φορά οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι πλήρεις και άρτιες για την ομαλή εκτέλεση τους.

Συμπερασματικά, η διαγωνιστική διαδικασία προχωράει παρά τα εμπόδια με ταχείς ρυθμούς, με τη διανομή των ζωοτροφών και μελισσοτροφών να πραγματοποιείται εντός του προσεχούς Μαρτίου.

Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί έκτακτη διαγωνιστική διαδικασία από την Π.Ε Εύβοιας για τον ίδιο σκοπό, η οποία αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών συνολικής ποσότητας 106.000 κιλών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της βόρειας Εύβοιας.  Η διάθεση αυτών θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές από την ερχόμενη Παρασκευή 4/2/2022, θα έχει ως κριτήριο τη δηλωθείσα δυναμικότητα των κτηνοτρόφων μας στο μητρώο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Εύβοιας και αφορά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου μάχη επιβίωσης, στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σύσσωμη η Πολιτεία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου όχι μονάχα να κερδηθεί αλλά και να επιτρέψει να ξαναχτιστεί σε ακόμα πιο ισχυρές βάσεις συνολικά ο πρωτογενής τομέας της βόρειας Εύβοιας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: