Η απογραφή του 2021 διεξάγεται μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κυρίως λόγω της πανδημίας. Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή λειτούργησε καλύτερα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν περισσότεροι νέοι κάτοικοι με υψηλότερη εξοικείωση με την τεχνολογία. Αντίθετα, η ύπαιθρος όπου τα ποσοστά των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα είναι υψηλά βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όσο πιο αστική είναι μια περιοχή τόσο υψηλότερο το ποσοστό της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής.
Στους μικρούς και μεσαίους ημιαστικούς και αγροτικούς Δήμους η απογραφή διεξάγεται εν μέσω χειμώνα με κακές καιρικές συνθήκες και με φόβο είτε για την πανδημία είτε για τη χρήση των στοιχείων της απογραφής. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη πως τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών δεν διατίθενται σε καμία άλλη υπηρεσία της πολιτείας, όπως είναι οι εφορίες ή οι πολεοδομίες, για διασταύρωση στοιχείων. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να υπάρχει φόβος στους πολίτες που να τους οδηγεί στην απόφαση να γίνουν αρνητές απογραφής.
Η περίοδος του χρόνου που διεξάγεται η απογραφή είναι η χειρότερη δυνατή για την ελληνική περιφέρεια, καθώς εν μέσω χειμώνα πολλοί κάτοικοι, κυρίως συνταξιούχοι, που διαμένουν ακόμη και πάνω από 6 μήνες σε παραθεριστικές κατοικίες (αν συνεκτιμηθεί η καλοκαιρινή περίοδος και τα σαββατοκύριακα), απογράφονται στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα στρεβλό αποτέλεσμα απογραφής από το οποίο θα προκύπτει πως οικισμοί που έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατοίκους για το μισό διάστημα του έτους να εμφανιστούν ως ακατοίκητοι.
Το αποτέλεσμα της απογραφής πληθυσμού έχει άμεση επίπτωση στη χρηματοδότηση των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), καθώς ετησίως κάθε κάτοικος αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση της τάξης των 100 ευρώ περίπου. Δηλαδή, μια απώλεια 5.000 κατοίκων σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011 μπορεί να συνεπάγεται μια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές πως θα ευνοηθούν τα αστικά κέντρα και θα αποδυναμωθεί η ύπαιθρος. Είναι λοιπόν σημαντικό κάτοικοι που διαμένουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους στην περιφέρεια να απογραφούν εκεί και όχι στα σημεία που βρέθηκαν την περίοδο αυτή.
Ταυτόχρονα πρέπει να επανεκτιμηθούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους, ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή της χρηματοδότησης μεταξύ των Δήμων αυξάνοντας κριτήρια όπως είναι η έκταση ή το πλήθος των οικισμών, τα οποία συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση ανά πολίτη για τους Δήμους. Στην επαρχία υπάρχουν Δήμοι με πολλούς οικισμούς όπου υπάρχουν περισσότερα υδρόμετρα, λαμπτήρες φωτισμού ή κάδους απορριμμάτων από όσοι είναι οι κάτοικοι. Η συντήρηση στα δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού, αλλά και η περισυλλογή των κάδων απορριμμάτων γίνεται όλο το έτος και συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τους Δήμους της επαρχίας.
Αναλογιζόμενοι όλα τα ανωτέρω καλούμε τους κατοίκους του Δήμου Λοκρών να απογραφούν και να στηρίξουν τον τόπο που ζούμε για να μπορούμε να στοχεύουμε στο μέλλον του, μέσα από ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναθεωρηθεί ως προς τον τρόπο κατανομής της.
Αθανάσιος Ζεκεντές
Δήμαρχος Λοκρών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου