Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Γ. Οικονόμου στη Φωκίδα: Με σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες επιταχύνουμε την υλοποίηση των αρδευτικών έργων

 


      Ενημέρωση για το αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας, την κατασκευή Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκο και αρδευτικού δικτύου και το δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου βρέθηκε τη Δευτέρα (02/08) στην Άμφισσα, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Δημαρχείου, ενημερώνοντας για τα αρδευτικά έργα στο νομό Φωκίδας.

 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φωκίδας, γενικού γραμματέα Κ.Ο ΝΔ, κ. Γιάννη Μπούγα, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας, Νικόλαος Λουπάκος, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς για την πορεία του υπό εκτέλεση αρδευτικού έργου Ελαιώνα Άμφισσας,  του υπό δημοπράτηση έργου Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκο και αρδευτικού δικτύου, ενώ συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το χρονίζον ζήτημα του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου».

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο αρδευτικό έργο του Ελαιώνα Άμφισσας, ο Υφυπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου,  αφού ανέλυσε εκτενώς τους λόγους καθυστέρησης, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο με την ΕΥΔΑΠ, όσο και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την οποία το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εντός του Σεπτεμβρίου 2021 για την επανεργοποίηση του υποέργου της αρχαιολογικής επίβλεψης εκσκαφικών εργασιών. Με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, οι εργασίες δύναται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022.

 

Όσον αφορά στο έργο κατασκευής Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκο, το οποίο χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 18,84 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επικαιροποίησης των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, υπεγράφη η απόφαση κήρυξης απαλλοτρίωσης και τη Δευτέρα (02/08) δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η επικαιροποίηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, ώστε το Νοέμβριο του 2021 να γίνει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Αναφορικά με το δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου, πρόκειται για έργο που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, το οποίο έπρεπε να είχε παραληφθεί από το 2013,  αλλά εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων δεν κατέστη εφικτή η οριστική παραλαβή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο αρδευτικό έργο που σχεδιάζει, είναι η οριστική παραλαβή του αρχικού έργου από το ΥΠΑΑΤ. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Γιάννη Οικονόμου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εργασίας των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ επισκέφτηκε το έργο για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες για την οριστική παραλαβή του έργου.

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά : «Βρεθήκαμε σήμερα στην Άμφισσα, στη Στερεά Ελλάδα, όπου και πραγματοποιήσαμε συνάντηση με θέμα τα αρδευτικά έργα του νομού. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σχετικά με την πορεία τους και τις εξελίξεις, αλλά και να συζητήσω με τους τοπικούς φορείς. Είναι γεγονός πως τα αρδευτικά έργα στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μία σειρά από γραφειοκρατικές δυσκολίες.

 

Είμαστε, όμως, εδώ για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά, σε απόλυτη συνεργασία με το Γενικό ΓραμματέαΕνωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, προκειμένου να επιταχύνουμε με σχέδιο.

 

Τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν πρώτη προτεραιότητά μας. Η χρηστή διαχείριση του νερού όχι μόνο βοηθά στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: