Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Απαράδεκτη η εξαίρεση των αγροτών από τις μειωμένες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος!»


 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητείται από την Πολιτεία να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία στο ζήτημα των χρεώσεων του αγροτικού ρεύματος.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον αγροτικό κόσμο, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες, η Κυβέρνηση επέλεξε την εξαίρεση των αγροτών από τις μειωμένες χρεώσεις του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), για οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με απαντητικό mail του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), προς αιτούντα αγρότη, μένουν εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το παραπάνω γεγονός, πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία, με εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές και δημοτικές εκκρεμότητες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/μεγαβατώρα! 

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους Δήμους ενώ δεν υπάρχει έγγραφη εξουσιοδότηση των αιτούντων αγροτών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ αδυνατεί να αντιληφθεί το γεγονός πως τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κτηνοτρόφοι, δυστυχώς, δεν εισπράττουν αμοιβές σε τακτά διαστήματα για την παραγωγή τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, στα διαστήματα που έχει προκαθορίσει η Εταιρία, έχοντας κατά νου άλλους καταναλωτές με πιο κανονικές (μηνιαίες) κατανομές αμοιβών, όπως π.χ. υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κάθε είδους επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν προτίθενται να προχωρήσουν στη διαγραφή της διάταξης σύμφωνα με την οποία μένουν εκτός των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους καθώς  ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν οι μειωμένες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο αγροτικό ρεύμα, με φορολογικά, ασφαλιστικά αλλά και δημοτικά θέματα. 

Επίσης, ερωτώνται βάσει ποιου νομικού πλαισίου και με ποια διαδικασία, ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών στους δήμους.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: