Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Κάλεσμα Επιμελητηρίου Εύβοιας και ΚΕΕΕ για συντονισμένες δράσεις στήριξης της Β. Εύβοιας και των τοπικών επιχειρήσεων.


Δυνατό παρών έδωσε η Επιμελητηριακή Κοινότητα, δια του προέδρου της κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 18:00, στο Επιμελητήριο Ευβοίας. Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η εξέταση των δεδομένων και κυρίως των προβλημάτων που προέκυψαν στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον στη Βόρεια Εύβοια από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιπλέον η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση τους, κυρίως δε σε επίπεδο τοπικής επιχειρηματικότητας.  



Η συνάντηση άνοιξε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας, κ. Ιωάννη Γεροντίτη ο οποίος εξήρε την ουσιαστική αρωγή της ΚΕΕΕ, στο πρόσωπο του Προέδρου και των μελών της ΚΕΕΕ, προς τους πυροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Γεροντίτης ανέφερε: «Είναι συγκινητική η ανταπόκριση και η κινητοποίηση του Επιμελητηριακού κόσμου στο κάλεσμα για βοήθεια των πυροπαθών της Βόρειας Εύβοιας είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε σε χρηματικό ποσό. Φορτηγά καταφτάνουν καθημερινά από όλη την Ελλάδα με είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν, είτε απλά μέλη των Επιμελητήριων, είτε μέλη της Διοίκησης των Επιμελητηρίων ανά την Ελλάδα. Ο Επιμελητηριακός κόσμος της Εύβοιας εισέπραξε αυτό το κύμα αλληλεγγύης και πραγματικά αισθάνομαι ευγνώμων. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην αλληλεγγύη των Ευβοέων είτε απλών πολιτών είτε των επιχειρήσεων - μελών του Επιμελητηρίου. Καθημερινά στην επιχείρηση του κ. Δημήτρη Κωνσταντίνου που ευγενικά παραχώρησε τις εγκαταστάσεις της κατέφθαναν και συνεχίζουν να καταφθάνουν προϊόντα για την Βόρεια Εύβοια. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι σε αυτή την δύσκολη στιγμή ανταποκρίθηκε ο κόσμος αλληλέγγυα, άμεσα και στοχευμένα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε, όλοι μαζί συντονισμένοι και ενωμένοι για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την άμεση και επιτυχή ανοικοδόμηση της Βόρειας Εύβοιας, μέσα από την από κοινού συνδιαμόρφωση προτάσεων μέσα από στρατηγικό συντονισμό των ενεργειών μας. Κοιτάμε την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο». Ακολούθως ο κ. Γεροντίτης αναφέρθηκε εν συντομία σε ενέργειες και σε πρωτοβουλίες που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί το Επιμελητήριο Ευβοίας, με σκοπό την στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων και επιχειρηματιών της πληγείσας περιοχής της Εύβοιας. Επίσης στις προτάσεις που κατέθεσε ο Φορέας στον Πρωθυπουργό για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων και την διαφύλαξη των προοπτικών λειτουργείας τους. 


Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας για την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των επιχειρήσεων και παράλληλα ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Επεσήμανε, ότι μετά τη μακροχρόνια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν τα χρέη της πανδημίας – που είναι μεγαλύτερα από τα χρέη των μνημονίων – είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν ακόμη μια μεγάλη φυσική και οικονομική καταστροφή. Τόνισε ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον πραγματοποιείται η εκδήλωση, η οποία αποτελεί την αρχή μια στενής συνεργασίας της Κεντρικής Ένωσης με το Επιμελητήριο Εύβοιας, εστιασμένης σε διαρκείς παρεμβάσεις προς την Πολιτεία με σκοπό, την επίλυση των προβλημάτων που επέφεραν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ επεσήμανε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για υλοποίηση έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, όπως έχει ζητήσει και το Επιμελητήριο Εύβοιας.  Κατέθεσε προτάσεις άμεσης ανακούφισης των επιχειρηματιών, τις οποίες θα στηρίξει δυναμικά η ΚΕΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και την διαγραφή των χρεών των πληγέντων επιχειρήσεων τα οποία δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αναγκαιότητα για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη Βόρεια Εύβοια. Δεσμεύτηκε δε, για την στήριξη της ΚΕΕΕ, με ποσό 40.000 ευρώ, στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την συγκέντρωση χρηματικού ποσού υπέρ των πυρόπληκτων. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να δεχθεί τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Εύβοιας στην Επιτροπή Μπένου.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γεώργιος Καββαθάς ανέφερε ότι οι έως σήμερα ανακοινώσεις της Πολιτείας δεν επαρκούν και δεν αγγίζουν την κοινωνία, ζητώντας παράταση των ανακοινωθέντων μέτρων σε διάρκεια 5 ετών καθώς και θέσπιση επιπλέον μέτρων. Επεσήμανε την έγκαιρη παρέμβαση της Συνομοσπονδίας προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών των επιχειρήσεων, τις ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις, την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων & χρηματοδότηση την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής προστασίας και συνοχής. Απαίτησε ως μοναδική λύση τη διαγραφή χρεών και επιτέλους τη συνεργασία των Τραπεζών με την επιχειρηματικότητα, χαρακτηρίζοντας την έως σήμερα νοοτροπία και πρακτική του Τραπεζικού συστήματος ως μεγάλη πληγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόνισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που είναι η απόλυτη πλειοψηφία και την ανάγκη υλοποίησης δημόσιων επενδύσεων σε έργα υποδομών. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και του Ι.Μ.Ε. για την υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών δημιουργίας συστάδων (clusters) επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε όχι μόνο ενιαία και συντονισμένα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των καταστροφών αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Μεταξύ άλλων στάθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, κατεύθυνση την οποία έρχεται να υπηρετήσει η συνεργασία του Επιμελητηρίου Εύβοιας με το Ινστιτούτο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την  αξιοποίηση και αναβίωση της πάλαι ποτέ κραταιάς Τεχνικής Σχολής του Δημοκρίτου.


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός έκανε μια σύντομη αποτίμηση του μεγέθους των καταστροφικών συνεπειών από τις πυρκαγιές για τη Βόρεια Εύβοια και κατά συνέπεια για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζομένους και εν συνέχεια μια συνολική παρουσίαση των μέχρι σήμερα ενεργειών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία πλέον γίνεται στόχος. Η πρότυπη ανασυγκρότηση του τόπου και η στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών. Μια ανασυγκρότηση που για την Περιφέρεια θα αποτελέσει στοίχημα και για αυτόν προσωπικό όραμα. Με κινητήριο μοχλό τη δύναμη που αντλεί από την δύναμη που επέδειξαν οι πολίτες. Συμπλήρωσε δε, ότι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας κυρίως αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, θα αποτελέσουν τη βάση των προτάσεων της Περιφέρειας προς τον Πρωθυπουργό.

Έλαβαν επίσης χώρα, τοποθετήσεις από  :


Τον Γ.Γ της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, που στάθηκε στην αδιαφορία του Τραπεζικού συστήματος για την στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος χαρακτηρίζοντας το απάνθρωπο και δεσμεύτηκε για την συνεχή και δυναμική υποστήριξη της ΚΕΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλει το Επιμελητήριο Εύβοιας για την στήριξη των πυρόπληκτων.

Τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Παύλο Ραβάνη που τόνισε την ανάγκη άμεσης και ταχύτατης καταβολής των αποζημιώσεων.

Τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας – ΠΕ Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαΐδίτη που χαρακτήρισε την Εύβοια ως επί σειρά ετών παραμελημένο από την Πολιτεία  τόπο και ζήτησε τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της, σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή μιας μετρήσιμης, ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης ανασυγκρότησης της Βορείου Εύβοιας. 

Τον κ. Θανάση Ζεμπίλη, Βουλευτή Ευβοίας  που τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της Εύβοιας με μεγάλα έργα ενταγμένα στην νησιωτική πολιτική της χώρας και πρωτίστως ως απαραίτητο προαπαιτούμενο κάθε ανάπτυξης την δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου, κομμάτι του οποίου θα αποτελεί η παράκαμψη Χαλκίδας - Αρτάκης - Ψαχνών, η δημοπράτηση της οποίας, όπως γνώρισε, θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος. Ταυτόχρονα κατέθεσε ότι ωρίμασε πλέον και θα ξεκινήσει η διαδικασία ταχείας σύνδεσης υψηλής γέφυρας και Νέας Λαμψάκου.

Τον κ. Σπύρο Πνευματικό, Βουλευτή Ευβοίας που υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων, της παράτασης σε βάθος χρόνου των μέτρων αναστολής των υποχρεώσεων των πληγέντων επιχειρήσεων και της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας, αναφέροντας  επίσης ότι το μοντέλο ανάκαμψης θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο, αειφόρο και ολιστικό, αρχής γενομένης από την δημιουργία οδικού δικτύου έως την εγκαθίδρυση πρότυπης παραγωγικής διαδικασίας).

Τον κ. Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, Βουλευτή Ευβοίας που έθιξε την αδυναμία του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αφορά τις αποζημιώσεις, χαρακτηρίζοντας ως αδυναμίες του την απουσία εκτίμησης των ιδιαιτεροτήτων επιχειρήσεων και περιοχών, την κωλυσιεργία καταβολής αποζημιώσεων και την πλήρη απονομή δικαίου. Ο εν λόγω έθιξε επίσης την ανάγκη άμεσης δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς υποδομές και οδικό δίκτυο σύγχρονο και επαρκές, δεν μπορεί να συντελεστεί και να εδραιωθεί καμιά ποιοτική ανάπτυξη. Τέλος επεσήμανε την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κονδυλίων της Εργατικής Εστίας (που πλέον έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ) τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους.

Την κα Έλενα Βάκα Δήμαρχο Χαλκιδέων  που χαρακτήρισε πολύπαθη από φυσικές καταστροφές την Εύβοια για σειρά ετών. Και ανέφερε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών επεκτείνονται σε όλη την Εύβοια, κατά συνέπεια η ανασυγκρότηση θα πρέπει να εφαρμοστεί για το σύνολο του νησιού, υιοθετώντας αειφόρες και σύγχρονες πρακτικές και κυρίως μέσα από έναν χωρικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τον κ.  Γιώργο Τσαπουρνιώτη Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας που ανέλυσε και παρουσίασε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή σε κάθε επίπεδο, υπογραμμίζοντας ως ουτοπία την όποια ανάκαμψη και ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας χωρίς την υλοποίηση της παράκαμψης Χαλκίδας Ψαχνών και την σύνδεσή της με τη  δημιουργία επαρκούς και σύγχρονου οδικού δικτύου. Ανάφερε επίσης το αδιέξοδο που βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με συγκεκριμένα παραδείγματα και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την επιβίωσή τους.

Τον κ. Γιάννη Βουτσινά Οικονομικό Επόπτη της ΚΕΕΕ που όρισε ως επιπλέον απαραίτητες πρωτοβουλίες την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων και χαρακτήρισε ως σημαντική την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την κατάρτιση των εργαζομένων της Βορείου Εύβοιας σε νέα αντικείμενα εργασιών.

Τον κ. Κώστα Λάππα Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου που εστίασε στην αδικημένη τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία, Εύβοια και αναφέρθηκε σε ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της, μέσω αναθεώρησης των προγραμμάτων στήριξης, για την δημιουργία έργων υποδομών πολλαπλασιαστικού οφέλους, όπως λιμάνια, οδικό δίκτυο, γέφυρες. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση αυτών έθεσε την εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι σήμερα τα όποια δεδομένα στο νησί έχουν πλέον αλλάξει. 

Τον κ. Ηλία Μπουρμά Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού που επεσήμανε την ανάγκη  ανασυγκρότησης του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών των πληγέντων περιοχών, γνωρίζοντας ότι μέσω του ΕΟΤ θα διατεθούν 1,5 εκατ. Ευρώ για τη προβολή της Εύβοιας. 

Την κ. Χριστίνα Φυγέα, υπεύθυνη γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων και ειδικότερα στη συνεργασία των σχετικών επιτροπών και αρμοδίων για την υλική και ηθική υποστήριξη των γυναικών πληγέντων επιχειρηματιών. Επίσης στην ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των δύο φορέων για την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 




Από πλευράς Επιμελητηριακής Κοινότητας συμμετείχαν μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης (zoom) ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης Μασούτης καθώς και ο Ε’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Βασίλειος Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Τσάμπρας Πρόεδρος και κ. Αυγερινός Βασίλειος, καθώς και ο Προέδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Νταβαρίας Αντώνιος. Επίσης ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ κ. Σπυρίδων Γεροντίτης. 

Πέραν των ομιλούντων παραβρέθηκαν ο κ. Νίκος Γρέντζελος, Α' Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, ο κ. Ηλίας Μάνδρος, Γ' Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων - Διρφύων Γεώργιος Ψαθάς, ο ειδικός συνεργάτης της ΓΣΒΕΕ κ. Σταμάτιος Βαρδαρός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κοτρογιάννης Ιωάννης, η κα Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νομού Ευβοίας, ο κ. Θαλάσσης Ηλίας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ευβοίας, ο  κ. Θεοδόσης  Γεωργουλόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Μελών του Επιμελητηρίου Ευβοίας, καθώς και τα Μέλη της Διοίκησης Επιμελητηρίου Ευβοίας, Νικόλαος Μώρος Αντιπρόεδρος, Σπυρίδων Κουτσαύτης Οικον. Επόπτης, Ιωάννης Μαραγκός Γενικός Γραμματέας, Βασίλειος Βαρελάς Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Χρήστος Παύλου Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Παρασκευή Μπουραντά Υπεύθυνη Τουρισμού, Δέσποινα Καραμπέτσου, εκπρόσωπος στον ΕΟΑΕΝ. 

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων.  Ο κ. Ευθυμίου Βασίλειος, Πρόεδρος Σωματείου Καταστηματαρχών Εστιάσεων – Αναψυχής και Ψυχαγωγίας ΄΄Ξένιος Ζευς΄΄, ο κ. Μουτουσίδης Στέφανος Πρόεδρος ΕΦΕΕΕ και ο κ. Αίσωπος Νικόλαος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: