Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Θερμοπύλεια 2021_"Υπό το Φώς" - Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021 – Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021


Ένα χρόνο μετά από τη συμπλήρωση των 2500 ετών από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., που αποτελεί έκτοτε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία και σημείο αναφοράς ηρωισμού, πατριωτισμού και υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων, αυτή τη δύσκολη χρονιά, τιμώντας την ιστορία και τις ρίζες μας, δίνουμε τη δική μας μικρή μάχη, κρατώντας ζωντανή τη φλόγα του θεσμού των Θερμοπυλείων.

Δυστυχώς την περσινή χρονιά οι συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν, φέτος όμως τα Θερμοπύλεια θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του πεδίου της μάχης, με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο και τηρώντας σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής  ασφάλειας.

Με ειδική διαρρύθμιση θέσεων και με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων ,  σχεδιάσαμε μια εβδομάδα πολιτισμού από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

 

Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021 – Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021

 

«Θερμοπύλες Υπό το φώς»

Παρουσίαση φωτιστικής ανάδειξης του μνημείου του Λεωνίδα και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου, από τη Στέλλα Κάλτσου, υπό τους ήχους της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο νέος φωτιστικός σχεδιασμός θα αναδεικνύει το τοπίο των Θερμοπυλών κάθε βράδυ πριν την έναρξη και έως τη λήξη των εκδηλώσεων. 

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

                    Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, ώρα 11:30

Έκθεση φωτογραφίας  'Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες':

το χρονικό της ανασκαφής το 1939

H έκθεση οργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, στο πλαίσιο του Επετειακού Εορτασμού για τη συμπλήρωση 2500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

                    Λόφος Κολωνού_Θερμοπύλες, ώρα 21:00, προσέλευση 60’ πριν την έναρξη

Ευριπίδη«ΒΑΚΧΕΣ»

σε Σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη. Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ  τον γεννούσε πρόωρα  η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση: Ο Διόνυσος καταφθάνει  στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και  να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη  επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η  ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :

Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ  ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Σκηνικά - Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ  ΜΙΝΕΤΟΥ  

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ - ΠΑΝΞ

Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ   ΜΑΡΑΘΑΚΗ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ  

Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ  ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ

Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μακιγιάζ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Επιστημονική σύμβουλος | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

Διεύθυνση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Παραγωγή |  Ars  Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5η  Εποχή Τέχνης

 

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)

ΙΩΑΝΝΑ  ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός

( αλφαβητικά)

ΙΟΥΛΙΑ   ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ  ΚΑΚΚΙΝΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ

ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ  ΜΟΥΣΤΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ  ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ  ΤΖΙΚΑ

 

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Λόφος Κολωνού_Θερμοπύλες, ώρα 21:00, προσέλευση 60’ πριν την έναρξη

«Υλικό Καποδίστριας»

Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Μέσα σε έναν ιδιαίτερης ματιάς εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό, δημιουργούν μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία, με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη Ρωξάντρα Στούρτζα, τον Τσάρο Αλέξανδρο, τον Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ανδρέα Μιαούλη, να εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή στη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη, την Οδησσό και το Ναύπλιο. Μια μουσική παράσταση-έκπληξη, που συνδυάζει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον. Πώς ξεκίνησε το νέο ελληνικό κράτος; Πώς φθάσαμε ως εδώ; Τι ονειρευόμαστε για το μέλλον;

 

Η παράσταση περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι, παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Λαμία, το Καρπενήσι, τη Λιβαδειά και επανέρχεται στη Φθιώτιδα για μία τελευταία παράσταση.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιλογή Κειμένων - θεατρική προσαρμογή, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Μουσική σύνθεση - Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Οικονομάκης

Σκηνικό - Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς

Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος

 

Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Λόφος Κολωνού_Θερμοπύλες, ώρα 21:00 προσέλευση 60’ πριν την έναρξη

Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Μιχάλης Χατζηγιάννης

«Μια Αγκαλιά Τραγούδια»

Η σπουδαία ερµηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο κορυφαίος Μιχάλης Χατζηγιάννης αυτό το καλοκαίρι -που όλοι περιµένουµε µε λαχτάρα- θα µοιραστούν την σκηνή χαρίζοντάς µας «Μια αγκαλιά τραγούδια»!! Οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ενώνουν για πρώτη φορά τις φωνές τους και τα τραγούδια τους που τόσο έχουµε όλοι αγαπήσει! Μας υπόσχονται ένα µοναδικό δίωρο µουσικό ταξίδι µε το ακριβό τους «Διθέσιο» , ένα νοσταλγικό «Πάρτυ» , µία καλοκαιρινή «Γιορτή» , µας προκαλούν να σιγοψιθυρίσουµε µαζί τους την «Σωτηρία της ψυχής», να απογειωθούµε µε τα  «Χέρια ψηλά», να τραγουδήσουµε το αγαπηµένο µας «Χορεύω» και τα ολοκαίνουργια τραγούδια τους «Νικητές Χαµένοι» και «Κανένας µόνος»!


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Τις κάρτες εισόδου μπορείτε να παραλαμβάνετε από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στα  ακόλουθα σημεία από 10.00 έως 14.00 :

                    Υποδοχή Δημαρχείου (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού)

                    Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (Υψηλάντη 17)

                    Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9)

                    Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Θερμοπύλες)

 

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων

 

Αυστηρή ώρα προσέλευσης υπαίθριων εκδηλώσεων: 60’ πριν την έναρξη

 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν χωρίς καθυστέρηση στην καθορισμένη ώρα έναρξης.

Μετά την έναρξη καμία είσοδος δε θα επιτρέπεται στο χώρο της εκδήλωσης.

 

Διοργανωτές:

Δήμος Λαμιέων

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαμιέων

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

Πολιτιστικός Σύλλογος «Θερμοπύλεια»

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Ορφανός

 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΕΣΠΑ 2014-2020

 

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας

 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος  Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«……Η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., αποτέλεσε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία και σημείο αναφοράς ηρωισμού, πατριωτισμού και υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων.

Είναι χρέος μας να τιμούμε  την ιστορία και τις ρίζες μας, κρατώντας ζωντανή τη φλόγα του θεσμού των Θερμοπυλείων.

Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε μια γιορτή πολιτισμού, με δράσεις κι εκδηλώσεις ανάλογης λαμπρότητας κι έμπνευσης που θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του πεδίου της μάχης και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Όλη αυτή η προσπάθεια, η ανησυχία, η ελπίδα και η προσδοκία πηγάζουν από τη βαθιά πεποίθηση, πως ο πολιτισμός και οι καρποί του παρηγορούν, ανακουφίζουν, εξυψώνουν, παραδειγματίζουν και μπορούν να  διαμορφώνουν νέο ήθος και νέα ηθική….

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, για πρώτη φορά από την έναρξη της διοργάνωσης, συντονισμένα και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανό, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω, διασφαλίστηκε η ένταξη της πράξης των «Θερμοπυλείων» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με τριετή διάρκεια, για την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου εκδηλώσεων…..»

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, δήλωσε :

«Συνεργαστήκαμε με το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 350.000 € για να διοργανωθούν τα επόμενα έτη τα «Θερμοπύλεια».

Πρόκειται για μια ξεχωριστή σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, η οποία ματαιώθηκε το 2020, λόγω της πανδημίας. Οφείλουμε όλοι να προστρέξουμε ώστε να επανέλθει πιο δυναμικά και με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών.

Η τοπική κοινωνία -και όχι μόνο- αγκάλιασε τα «Θερμοπύλεια», όλα τα προηγούμενα χρόνια και με την ίδια θέρμη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανταποκρίθηκε και μερίμνησε για την οικονομική υποστήριξη της διοργάνωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: