Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Βοιωτίας: Για την απαράδεκτη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί


Η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο - μουσείο της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος αποτελεί μια πράξη υψηλού συμβολισμού και πολιτιστικής ισοπέδωσης.  Περιορίζει την πρόσβαση στη μεγαλύτερη ιστορική παρακαταθήκη της  Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Σοφία είναι κεντρικό σύμβολο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης και ως μουσείο και πολιτιστικός χώρος  παρέμεινε ανοικτό σε όλους, ενώ οι  επισκέπτες του θαύμαζαν τη δομή και τα επίπεδα της ιστορίας και του πολιτισμού που ενσωματώνει. Η μετατροπή της χρήσης αυτού του  μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να  πάρει σαφείς  αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και βρίσκει ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να διαφωνεί και να την καταδικάζει.  
Παράλληλα,  προβληματίζει η ασθενής «παρουσία» της UNESCO που για πρώτη φορά «παρακολουθεί» ένα κράτος - μέλος της να αλλάζει τον χαρακτήρα ενός αναγνωρισμένου από την ίδια μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την άμεση και ουσιαστική διεθνοποίησή του. Η «τύχη» της Αγίας Σοφίας δεν συνιστά, απλά, ένα  εσωτερικό ζήτημα  της τουρκικής  κρατικής λειτουργίας.  Η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε όλο τον κόσμο.
                                                                                      Ιούλιος, 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: