Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

H Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε όλες τις Ενορίες και τις Ι. Μονές της Τοπικής μας Εκκλησίας την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Mε πόνο ψυχής πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την μετατροπή του Ναού της του Θεού Σοφίας «Αγία Σοφία» σε μουσουλμανικό τέμενος. Πρόκειται για  μια απόφαση που μόνο θλίψη μπορεί να προξενήσει στους Πανέλληνες, αλλά και στον πολιτισμένο κόσμο μας, αφού η «Αγία Σοφία» αποτέλεσε ανά τους αιώνες  τον  ακαθαίρετο πύργο της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης και το ακατάλυτο σύμβολο της ενότητας του Γένους μας ἐν Χριστῷ.
Μέσα στην ιστορική της περιπέτεια ο ναός της Αγίας  Σοφίας που κτίστηκε ασφαλώς από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως χώρος χριστιανικής λατρείας άλλαξε πολλές φορές χρήση, ανάλογα με τις μεταβολές και την κυρίαρχη εκάστοτε κατάσταση.
Παρά ταύτα όσο και αν ποικίλα συμφέροντα και πανούργες επιδιώξεις προσπαθούσαν να κρύψουν και να καλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της το έμπειρο μάτι και η ευαίσθητη ψυχή ανεγνώριζε πάντοτε το μεγαλείο της χριστιανικής Εκκλησίας.
Η ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας σε οποιαδήποτε εκδοχή και φάση της ιστορίας της ήταν τεράστια και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από την απόφαση της Unesco, η οποία ανακήρυξε τον περίλαμπρο αυτό Ναό σε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ύστερα από όλα αυτά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της σημερινής Τουρκίας-γιατί ας μη γελιόμαστε η απόφαση είναι πολιτική και όχι δικαστική- έρχεται σαν μια πρόκληση, η οποία αποδεικνύει ότι η Τουρκία αλληθωρίζοντας προς το οθωμανικό παρελθόν της προσχωρεί στο πολεμικό και επιθετικό Ισλάμ που συνιστά ένα από τα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα. 
Αυτή η θρησκευτική και πολιτιστική βεβήλωση του οικουμενικού μνημείου, προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και ταυτόχρονα καλεί όλους τους χριστιανούς, όλους τους Ορθοδόξους, όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση. Μας καλεί να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πίστη των Πατέρων μας και στον πολιτισμό μας.
Γι’ αυτό την προσεχή Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 και ώρα 7:00 μ.μ., ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η προσευχή των μουσουλμάνων στο Ναό της Αγίας Σοφίας θα  τελεσθεί σε όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (Α΄ Στάσις) προς την Υπεραγία Θεοτόκο που για εμάς τους χριστιανούς αυτή είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός, η άμαχος Προστασία και η κραταιά Σκέπη της πατρίδος μας και θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των Ενοριακών Ιερών Ναών και Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας ως ένδειξη πένθους.
Προτρέπουμε όλους τους πιστούς να συμμετάσχουν στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: