Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Γιώργος Μουλκιώτης: Να δοθεί άμεση λύση στο χάος που επικρατεί στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών από αγρότες και στα θέματα με την γη υψηλής παραγωγικότητας

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης και ο υπεύθυνος ΚΤΕ Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης φέρνουν στη Βουλή το ζήτημα της αναστάτωσης που επικρατεί σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας όπου οι αγρότες, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα από την παραγωγή ενέργειας – ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά), βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλά αδιέξοδα.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτής τονίζουν ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφασης της παρ.1 του άρθρου 24 του ν.4643/2019 με την οποία θα ορίζεται απ’ ακριβώς ποιες είναι οι περιπτώσεις εφαρμογής της εξαίρεσης εγκατάστασης σε γη υψηλής παραγωγικότητας του 1% και στη συνέχεια να προσδιοριστεί η ισχύς σε MW που θα μπορεί μέγιστα να εγκατασταθεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Ακόμα, ότι σε πολλές επίσης περιοχές, οι αγρότες, σε ερωτήσεις τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το τι περιθώρια υπάρχουν για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, λαμβάνουν την απάντηση ότι το δίκτυο της περιοχής είναι κορεσμένο. Η μεγάλη δε ζήτηση εκτάσεων έχει παράλληλα αρνητικές συνέπειες για τα ενοίκια που καταβάλλουν οι παραγωγοί αφού αυξάνει την αξία της γης.
Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη ΚΥΑ για τον ορισμό του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς και της μέγιστης ισχύος που θα μπορεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να εξυπηρετήσει, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Τέλος, τους καλούν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στην πρόσβαση εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών, που σήμερα στην πράξη αποκλείονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: