Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Σάλος από τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρι στην Αλίαρτο - Έγιναν έλεγχοι από την Π.Ε. Βοιωτίας ενημερώνει η κα Φανή Παπαθωμά - Τι απαντά η Α.Ο. Υψηλάντη

Γράφτηκε από τον Θανάση Μερτζάνη

Σάλο έχει προκαλέσει η κοσμοσυρροή σε γλέντι τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλίαρτο παρά τις υγειονομικές υποδείξεις για την αποφυγή των συναθροίσεων, τα μέτρα για τις αποστάσεις ασφαλείας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες κατά του κορονοιού. Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει και η παρουσία βουλευτών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στο γλέντι οι οποίοι δεν δίστασαν να σύρουν το χορό και να ακολουθήσουν εικόνες προ κορονοιού εποχής.

Τα γλέντια στα Λεύκτρα, στο Νεοχωράκι και στην Αλίαρτο δεν πτόησαν ούτε τα πρόστιμα που επέβαλε υγειονομικό κλιμάκιο της ΠΕΒ αποτελούμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες των τμημάτων υγείας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κλιμάκιο συνοδεία αστυνομικών διαπίστωσαν ελλιπή μέτρα προστασίας στη διεξαγωγή των πανηγυριών και επέβαλαν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος



Διενέργεια ελέγχων από την Π.Ε. Βοιωτίας... 


 Σε συνέχεια της διενέργειας ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων για την προστασία από τον Covid – 19, έγιναν έλεγχοι το Σάββατο 4-07-2020, σε Νεοχώρι, Λεύκτρα και Αλίαρτο.
Η διενέργεια ελέγχου έγινε κατόπιν έγγραφης εντολής της Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, με βάση την ΚΥΑ αρίθμ. Δ Ια/ΓΠ.ΟΙΚ.40381 (Β’ 2601/27-06-2020).
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι διέπονται από το ΦΕΚ 2601/27-06-2020 και αφορούν τήρηση κανόνων διενέργειας ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους. Το δε ύψος του προστίμου αναφέρεται ρητά στο προαναφερόμενο ΦΕΚ.
«Η Π.Ε. Βοιωτίας δια των υπηρεσιακών της και σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Θηβών, προέβη σε ελέγχους τηρώντας τη σχετική νομοθεσία.
Είναι γεγονός ότι τα πανηγύρια μας αποτελούν συνέχεια των παραδόσεών μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σεβόμαστε τις παραδόσεις μας αλλά σεβόμαστε και το σήμερα.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και στα τρία πανηγύρια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Βοιωτία, είναι εναρμονισμένα απόλυτα με τη σχετική νομοθεσία και αφορούν τον περιορισμό της διασποράς του Covid – 19.
Είμαστε  δίπλα στους πολίτες μας διασφαλίζοντας με το καλύτερο τρόπο τη δημόσια υγεία. Σεβόμαστε τις παραδόσεις μας αλλά πρωτίστως τηρούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα », τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

Δήλωση για την εκδήλωση της Αλιάρτου από τη Βουλευτή κα Γιώτα Πούλου 

Η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο μπορεί να καταστρέψει την προηγούμενη μεγάλη προσπάθεια όλων μας.
Με αφορμή την εκδήλωση της Αλιάρτου που μονοπώλησε την τοπική επικαιρότητα και τράβηξε την προσοχή και ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, αν και ήταν μία εκ των τριών στο Νομό μας, την ίδια ημέρα, τίθεται επιτακτικά ξανά το θέμα του σχεδιασμού και της ενημέρωσης. Η επιβολή προστίμων δεν είναι λύση, γιατί το ‘κακό’ έχει ήδη γίνει…, άρα σε τι ωφελεί; Στον τιμωρητικό παραδειγματισμό; Έχει ευθύνες η Πολιτεία και οι κατά τόπον μηχανισμοί της γιατί δεν επικεντρώνονται στην πρόληψη και την ενημέρωση.
Ο κύριος Πέτσας δήλωσε ότι θα γίνουν τα πανηγύρια μας κανονικά. Αλλά τα πανηγύρια στην περιφέρεια αυτή τη μορφή έχουν. Οι άνθρωποι θέλουν να ξεσκάσουν μετά από τους δύσκολους μήνες του εγκλεισμού και δεν είναι εύκολο να συγκρατηθούν, ιδιαίτερα μετά τη χαλάρωση που επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ. Στην Αλίαρτο το κλιμάκιο ελέγχου τα βρήκε όλα καλά στην αρχή. Η κατάσταση φαίνεται ότι ξέφυγε και δεν έχω προσωπική εικόνα γιατί είχα αποχωρήσει νωρίς. Ας αναλάβει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της.

Από το Γραφείο της Βουλευτού Βοιωτίας  Γιώτας Πούλου

Η απάντηση του ΑΟ Υψηλαντίου για το γλέντι στην Αλίαρτο

Σε σχέση με την εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Υψηλάντη έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  • Στην εκδήλωση συμμετείχαν 1300 άτομα πράγμα που είναι συμβατό με τις οδηγίες που προβλέπονται αφού η έκταση της πλατείας είναι 4.550 τετραγωνικά μέτρα.
  • Υπήρχε ελεγχόμενη είσοδος και εποπτεία στο χώρο με ιδιωτική ασφάλεια.
  • Από την αρχή της εκδήλωσης ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα. Όλο το εθελοντικό προσωπικό του Συλλόγου φορούσε μάσκες και γάντια, υπήρχαν αντισηπτικά στα σημεία που έπρεπε και οι συμμετέχοντες κάθονταν στα τραπέζια με την αναλογία που έπρεπε. Μάλιστα κατά τον πρώτο έλεγχο του αρμόδιου κλιμακίου κρίθηκαν όλα άψογα.
  • Υπήρχαν συνεχείς συστάσεις στους καθήμενους να μην μετακινούνται.
  • Ο χώρος για χορό ήταν πολύ μικρός έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά.
  • Δυστυχώς κατά τις πρωϊνές ώρες σε κάποια τραπέζια παρά τις παραινέσεις τις δικές μας και των καλλιτεχνών, μετακινήθηκαν άτομα σε παρακείμενα τραπέζια λόγω των φιλικών και συγγενικών σχέσεων που είναι ανεπτυγμένες σε μικρές τοπικές κοινωνίες σαν τη δική μας.
  • Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από το αρμόδιο κλιμάκιο επιβλήθηκε πρόστιμο.
  • Σε ότι αφορά την παρουσία των βουλευτών και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εκδήλωσή μας, κάθονταν σε τραπέζια όπως προβλέπεται και μάλιστα η Κα Πούλου αποχώρησε πολύ νωρίς. Οι υπόλοιποι πριν αποχωρήσουν έσυραν το χορό στην αρχή της εκδήλωσης χωρίς να υπάρχει συνωστισμός. Ήταν τιμή για εμάς που παρευρέθηκαν και άδικο να γίνονται στόχος από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης . Είναι άλλο πράγμα ατομική ευθύνη και τυχόν παραλείψεις κατά την διάρκεια μιας τοπικής εκδήλωσης και άλλο η επίθεση σε ανθρώπους αναγνωρισμένους για την προσφορά τους, χωρίς να έχουν ευθύνη.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: