Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Επιστολή στους Δημάρχους της Στερεάς στέλνει ο κ. Γιώργος Ντασιώτης - Να τιμηθούν οι 700 Θεσπιείς που θυσιάστηκαν στη Μάχη των Θερμοπυλών


ΘΕΜΑ :  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες & Κύριοι Δήμαρχοι

Σας εκφράζω τις ευχές μου για δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο σας, που το γνωρίζω πολύ καλά. Η τοπική αυτοδιοίκηση την οποία με πάθος υπηρετούμε σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες, αποδεικνύει καθημερινά πως είναι ο πυρήνας, γύρω από τον οποίο απλώνεται ο κοινωνικός ιστός. Αυτός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης κρατά όρθια την Κοινωνία μας και δίνει άμεσες λύσεις σε οξύτατα προβλήματα.
Όλες οι κρίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά πιο πολύ αυτή της Πανδημίας που ακόμη προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, έδειξαν πως η ενότητα, η ομοψυχία και ο συντονισμός στην κοινή προσπάθεια, φέρνει ασφαλή αποτελέσματα. Ο κόσμος, μας εμπιστεύεται γιατί είδε αυτή τη σοβαρότητα και περιμένει από εμάς συνέχιση του έργου μας στη λογική της κοινής προσπάθειας και των συνεργειών.

Αγαπητές/οι Συνάδελφοι
Στην ισοπεδωτική επέλαση της πανδημίας, ο κύριος στόχος όλων μας ήταν η λήψη μέτρων, αλλά και ο συγχρονισμός με τα Κυβερνητικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε τις ολέθριες συνέπειες του κορονοϊού και να προστατέψουμε τον πληθυσμό μας. Παρόλο που όλοι αισθανθήκαμε  την ανασφάλεια και το φόβο, αν θα τα καταφέρουμε, νομίζω πως το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αλλά κυρίως δικαιώνει το λαό μας που υπέστη τεράστιες θυσίες.
 Όμως τώρα που σταδιακά βγαίνουμε από την κρίση, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, αξίζει να θυμηθούμε τι χάθηκε αυτό το διάστημα και να προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να το ανακτήσουμε. Σε πολλά πράγματα, το γνωρίζεται καλά, η  ευκαιρία  είναι μοναδική.
Ένα από τα σημαντικά γεγονότα που θα γιορτάζαμε φέτος είναι η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δύο εμβληματικά γεγονότα της ιστορίας μας, που κατά πολλούς καθόρισαν τα Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και τα σύνορα Ανατολής-Δύσης. Παράλληλα δε με τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξαγόταν τις ίδιες ημέρες με τη Μάχη των Θερμοπυλών, καθόρισαν και την τελική έκβαση των Περσικών Πολέμων υπέρ των Ελλήνων.
Η πανδημία και η αναστολή των εκδηλώσεων, υπήρξαν απαγορευτικοί λόγοι στο να πραγματοποιηθούν οι λαμπρές εκδηλώσεις που σχεδιάζονταν τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους Δήμους που εμπλέκονται στα ιστορικά αυτά γεγονότα. Αυτό προέκυψε αναγκαστικά, αλλά είναι κρίμα η σημαντική αυτή επέτειος να μη λάβει τη λάμψη που της αξίζει, τουλάχιστον στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου βρίσκονται οι Θερμοπύλες, ο τόπος που διεξήχθη η θρυλική Μάχη, οι Θεσπιές από τις οποίες ξεκίνησαν οι 700 ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους, ενώ μπορούσαν να φύγουν και το Αρτεμίσιο στο οποίο ακόμη μια φορά αποδείχτηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Αγαπητές /οι Συνάδελφοι.
Η αδηφάγα καθημερινότητα συνήθως δε μας αφήνει χρόνο και δυνάμεις να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρά ζητήματα που αφήνουν ιστορικό αποτύπωμα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στους συμπολίτες μας να καταλάβουν, πως τα σημαντικά  γεγονότα, δεν είναι τοποθετημένα  αόριστα μέσα στην ιστορία, αλλά έχουν τόπο που συνέβησαν και ανθρώπους που τα δημιουργήσαν και αυτός ο τόπος είναι η Πατρίδα μας, ενώ οι άνθρωποι είναι οι Προγονοί μας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην ενίσχυση της Ιστορικής υπερηφάνειας και της ταυτότητας των πολιτών μας.  
Στη Μάχη των Θερμοπυλών είναι γνωστό πως πολέμησε ο Λεωνίδας με 300 γενναίους Σπαρτιάτες που θυσιάστηκαν πιστοί στους νόμους της Σπάρτης που όριζαν «ή Ταν ή επί Τας», δίνοντας αιώνιο μάθημα γενναιότητας, αλλά και υπακοής στους νόμους της πατρίδας για να προστατευτεί το συμφέρον της. Είναι όμως λιγότερο γνωστό ότι 700, επίσης γενναίοι, Θεσπιείς, έπεσαν μαζί του, παραμένοντας, παρά την εντολή που τους έδωσε να φύγουν, πιστοί στα ιδανικά και στον πολιτισμό που δημιουργήθηκε αιώνες πριν τη Μάχη, όταν οι Ελικωνιάδες Μούσες, έδιναν τα δώρα τους στον άνθρωπο. Την Ποίηση, την Ιστορία, τη Μουσική, το Θέατρο, την Επιστήμη. Θυσιάστηκαν δηλαδή, υπερασπιζόμενοι έναν τρόπο ζωής, ο οποίος είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού και που χωρίς αυτόν η ζωή αποτελεί ανυπόφορη σκλαβιά.
Μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών οι Έλληνες τοποθέτησαν επιγράμματα για τους νεκρούς κάθε πόλης. Για τους Θεσπιείς το επίγραμμα έγραφε: "Άνδρες τοι ποτ' έναιον υπό κροτάφοις Ελικώνος, λήματα των αυχεί Θεσπιάς ευρύχορος." Δηλαδή: "Αυτοί οι άνδρες κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος του περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιών." 

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητές/οι Συνάδελφοι.
Αυτή τη σπουδαία ιστορία αξίζει να τη θυμόμαστε και να την  τιμούμε. Η ευκαιρία των λαμπρών εορτασμών των 2.500 χρόνων, μάλλον έπεσε θύμα της Πανδημίας. Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων ωστόσο, προγραμματίζει και θα ανακοινώσει, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα περιοριστικά μέσα κατά της διάδοσης το κορονοϊού, εκδηλώσεις που θα θυμίζουν αυτό το σπουδαίο γεγονός, αλλά και την καταλυτική συμμετοχή των 700 Θεσπιέων. Επειδή όμως ένα τέτοιο γεγονός  οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε και γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων σας, προτείνω, μια από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσετε στους Δήμους σας, να την αφιερώσετε στη Μάχη των Θερμοπυλών με ιδιαίτερη υπόμνηση,φυσικά,στην πειθαρχία των Σπαρτιάτων, αλλά κυρίως στην εθελούσια θυσία των 700 Θεσπιέων, οι οποίοι  στις Θερμοπύλες ουσιαστικά, έγραψαν κυριολεκτικά με το αίμα τους τον ορισμό της λέξης «Ολοκαύτωμα». Είναι πολύ σημαντικό αυτό το επετειακό έτος, σε όλη την περιφέρειά μας, να τιμηθεί και αυτό το γεγονός που η ιστορία το έχει υποβαθμίσει. Θα το θεωρήσουμε μεγάλη τιμή να εξετάσετε θετικά την πρότασή μας, όπως επίσης και να μας γνωστοποιηθεί η εκδήλωση που θα αφιερώσετε προκειμένου να την προβάλουμε και εμείς.

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, την Παρασκευή 19-6-2020, θα επιθυμούσα να τεθεί το ζήτημα αυτό προς συζήτηση και η πρότασή μου, προς τους Δήμους, εφόσον κριθεί σκόπιμο να είναι και πρόταση του Συμβουλίου σας.


Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος

Γεώργιος Π. Ντασιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: