Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Πολιτική στρατηγική για την επόμενη δεκαετία η προστασία του Κορινθιακού



Όλοι συμφωνούμε ότι ο Κορινθιακός χρίζει προστασίας.
Και αυτό στα χρόνια που θα έρθουν πρέπει να είναι υπόθεση
στρατηγικού σχεδιασμού του Κεντρικού Κράτους με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Το θέματα που βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας είναι η αξιόπιστη λειτουργία των βιολογικών, εκεί που υπάρχουν, τα συστήματα συγκέντρωσης αποβλήτων από μεταποιητικές μονάδες ώστε να μην καταλήγουν λύματα στη θάλασσα, η αποτροπή εναπόθεσης απορριμμάτων σε χείμαρρους , η ορθή γεωργική πρακτική που δεν επιβαρύνει ανεπανόρθωτα, η υπεραλίευση, αλλά και οι δυνατότητες ελέγχου των διερχόμενων πλοίων για τήρηση κανόνων περιβαλλοντικής ευθύνης. 

Το σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής χρειάζεται την  κοινή προσπάθεια των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Αττικής, Στέρεας Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. 
Χρειάζεται πόρους και σχεδιασμό ώστε να μπορέσει να κινηθεί την επόμενη δεκαετία, με την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Χρειάζεται λογική συνεργείων μεταξύ Νομών και Περιφερειών που να μειώνει διοικητικά και λειτουργικά κόστη και με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αυτοματισμών να επιτρέπει συνεχείς και ασφαλείς μετρήσεις για δείκτες και στοιχεία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το πιο ίσως απλό παράδειγμα θα ήταν η δυνατότητα ενός δικτύου - φορέα -  βιολογικών γύρω από τον Κορινθιακό, που με την συνεργασία χημικών μηχανικών και τεχνολογίας να εξασφαλίζει την συνεχή και ορθή, ασφαλή, λειτουργία των υποδομών.
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Φορείς σαφώς και έχουν την γνώση και την εμπειρία να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, εάν και εφόσον επιλεγεί ως πολιτική στρατηγική για την περιοχή.

Ιδανικά, στα χρόνια που θα έρθουν, θα πρέπει και η ευθύνη μας να είναι 
"επώνυμη". Δηλαδή το "περιβαλλοντικό αποτύπωμα" κάθε νομού γύρω από τον Κορινθιακό να είναι σαφές, με ευθύνη και συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: