Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η Στερεά διεκδικεί με αποφασιστικότητα το δικό της Πανεπιστήμιο - Οι θέσεις της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας


Μια ακόμη επιτυχημένη και στοχευμένη παράλληλα δημόσια παρέμβαση ολοκλήρωσε στα μέσα της εβδομάδας η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τις αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η Στερεά Ελλάδα, ως η μόνο η Περιφέρεια που δεν διαθέτει Πανεπιστήμιο στην επικράτειά της, «κάθεται» κυριολεκτικά … στα καρφιά, αφού στους όποιους σχεδιασμούς ακούγεται πως ο προσανατολισμός είναι οι συγχωνεύσει του ΤΕΙ Στερεάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα το Βόλο. Στο άκουσμά του και μόνοι οι αιρετοί όχι απλά αντιδρούν αλλά ζητούν αυτόνομο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λαμία. 

Οι θέσεις τις ΠΕΔ…
Η πρωτοβουλία της συνάντησης άνηκε στην  ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  με αφορμή τη  δρομολογούμενη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας από όμορα Πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και κατάργησης ορισμένων σχολών. Με απόλυτη σύμπνοια, το Δ.Σ. δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την αποδυνάμωση του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και ότι θα διεκδικήσει ακόμη πιο σθεναρά τη δημιουργία και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Έπειτα, μάλιστα,  από πρόταση του Πρόεδρου της Π.Ε.Δ., το Διοικητικό Συμβούλιο διοργάνωσε και την εν λόγω ημερίδα  με θέμα: «Η μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα & η προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας» μέσω της οποίας κατέληξαν  στη συμφωνία ενός  κοινού σχεδίου δράσης για την προώθηση της διεκδίκησης ίδρυσης του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας και παράλληλα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΤΕΙ.
Την σχετική εισήγηση που ακολουθεί έκανε ο Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Νίκος Λιόλιος, ως εξής:
«Πριν από λίγο χρονικό διάστημα δόθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. Στο νομοσχέδιο αυτό παραμένει η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της ανώτατης  εκπαίδευσης , σε πορεία υποβάθμισης της ποιότητας της διδασκαλίας και της παρεχόμενης μόρφωσης.
Δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να οργανώνουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – αρχικά – για αποφοίτους ΕΠΑΛ και να συγκροτούν « Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης » που θα υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης.
Στα  πλαίσια του « εξορθολογισμού » της Ανώτατης Εκπαίδευσης διαφαίνεται η πρόθεση για συγχώνευση των τμημάτων και σχολών ώστε τα 38 ΑΕΙ να γίνουν  περίπου 14 ( δεν έχουν καταλήξει στον αριθμό των Ιδρυμάτων).
Η Περιφέρεια Στερεάς  Ελλάδας , η δεύτερη σε έκταση Περιφέρεια της χώρας , δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα με το σχέδιο « ΑΘΗΝΑ » που αφορούσε την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το πλήγμα αυτό αφορούσε την κατάργηση του Πανεπιστημίου , με αποτέλεσμα να είναι η Στερεά Ελλάδα , η μόνη Περιφέρεια που στερείται Πανεπιστημίου. Μέσα από έναν πρόχειρο , αποσπασματικό, μη παραγωγικό σχεδιασμό, το Υπουργείο τότε προχώρησε στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς , την ένταξη των υφιστάμενων σχολών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συνένωση του ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας σε ΤΕΙ Στερεάς.
Έτσι και σήμερα με βιαστικό ,πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο επιχειρείται κάτι ανάλογο.
Όσον αφορά την περιοχή της Στερεάς δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη , επίσημη θέση του Υπουργείου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ασαφές θολό τοπίο και να διακινούνται διάφορα σενάρια , τα οποία ελλείψει συγκεκριμένων θέσεων δεν μπορούν να αξιολογηθούν ουσιαστικά.
Στα πλαίσια αυτά – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει συγκροτηθεί δεκαμελής Επιτροπή αποτελούμενη από Εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς καθώς και Εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας για να διερευνήσει το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς με πιθανό στόχο , όπως λέγεται , τη δημιουργία ενός τεράστιου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο διάλογο που έχει ανοίξει , χωρίς όμως τη σαφή θέση του Υπουργείου πρέπει ως ΠΕΔ Στερεάς να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις.
Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή συγχώνευσης τμημάτων ή σχολών και απορρίπτουμε κάθε διαδικασία που οδηγεί στην υποβάθμιση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
·         Υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που λειτουργούν σήμερα στην Περιφέρεια Στερεάς.
·         Ζητάμε την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Χρηματοδότηση , Εκπαιδευτικό Προσωπικό, συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα, κτιριακό, υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
·         Διεκδικούμε ένα Δυνατό Βιώσιμο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας , το οποίο θα καλύπτει τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. Ένα δυνατό  και σύγχρονο Πανεπιστήμιο στερεάς , όχι με τη στενή τοπικιστική αντίληψη , της ταμπέλας , αλλά με την ευρύτερη σημασία του στην κάλυψη της παραγωγικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετεί την καινοτομία , την επιστήμη , την έρευνα και τις οικονομικές – κοινωνικές ανάγκες της περιοχής.
Θα αναδεικνύει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας , τα πλεονεκτήματα που ως γεωγραφική περιοχή διαθέτουμε σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο και θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν οι υποδομές , οι οποίες σαφώς θα πρέπει να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας του, όσο και η σταθερή βούληση των τοπικών κοινωνιών για τη στήριξή του.
Η βούληση αυτή εκφράστηκε και στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στη Λαμία για το θέμα του Πανεπιστημίου. Φορείς που συμμετείχαν συμφώνησαν στη διεκδίκηση Πανεπιστημίου Στερεάς , στα πλαίσια της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη στήριξη των υπαρχόντων τμημάτων τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ» κατέληξε ο κ. Λιόλιος, εκφράζοντας το σύνολο του ΔΣ.

Ας ακούσουμε το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: