Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Μακάριος Λαζαρίδης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Να ζωντανέψουμε ξανά την ελπίδα με τη δύναμη της αλήθειας

«Οι μεταρρυθμίσεις ανήκουν στην κοινωνία αλλά η ευθύνη της αξιόπιστης εφαρμογής τους ανήκει στη Ν.Δ.», τονίζει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Αναφέρεται στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με στόχο «να ζωντανέψουμε ξανά την ελπίδα με τη δύναμη της αλήθειας», αλλά και στην κρισιμότητα των «πρώτων 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης». Διερωτάται παράλληλα «πώς γίνεται να βγαίνουμε από το Μνημόνιο το 2018 και να ξεκινούν νέα μνημονιακά μέτρα το 2019 και το 2020;» και καταγγέλλει ότι «το ψέμα, τελικά, είναι πρώτη φύση για τον κ. Τσίπρα».
Με αφορμή, τέλος, την τρέχουσα κυβερνητική ρητορική υπέρ των επενδύσεων, τονίζει ότι «άλλαξαν φρασεολογία, αλλά δεν άλλαξαν ούτε αντιλήψεις ούτε πρακτικές ούτε πολιτικές».
 Κύριε Λαζαρίδη, τι μηνύματα θα επιδιώξει να εκπέμψει η Νέα Δημοκρατία στην ελληνική κοινωνία μέσα από τη φετινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;
Στην περσινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στους πολίτες τη Συμφωνία Αλήθειας. Τον οδικό χάρτη εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση. Ενας ρεαλιστικός χάρτης που στηρίζεται στη μείωση φόρων και δαπανών. Με καλύτερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο, που θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Και, φυσικά, επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας προκειμένου να βρει η πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Φέτος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει για το μέλλον, που θέλουμε -και μπορούμε – να κατακτήσουμε. Για τις ευκαιρίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε, για κάθε Ελληνίδα και Ελληνα. Για την ασφάλεια και την ευημερία των πολλών, τη στήριξη των λιγότερο προνομιούχων, την προοπτική που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Οι 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης θα είναι κρίσιμες. Θα επιβεβαιώσουν όμως στην πράξη τις δεσμεύσεις μας: Περικοπή των αλόγιστων δαπανών, λιγότεροι φόροι. Ο στόχος μας είναι απλός: Να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Να ζωντανέψουμε ξανά την ελπίδα τους. Με τη δύναμη της αλήθειας.
 Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και βεβαιότητας πως η χώρα βαδίζει προς την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει και ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Γιατί το αμφισβητείτε;
Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει η τρίτη δανειακή σύμβαση που φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου, αλλά δεν τελειώνουν τα Μνημόνια. Οπως δεν τελειώνουν και τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Αντίθετα, αρχίζει το τέταρτο Μνημόνιο, «επιτυχία» και αυτό της κυβέρνησης. Θα έχουμε, δηλαδή, το πρώτο Μνημόνιο, χωρίς λεφτά, χωρίς οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας. Και στο Μνημόνιο αυτό -που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.- περιλαμβάνονται δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και θα στοιχίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον, η χώρα υποχρεούται -όπως τη δέσμευσε ο κ. Τσίπρας- να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα πολλά επόμενα χρόνια. Πώς μπορεί, λοιπόν, να ισχυρίζονται ότι τελειώνουν τα Μνημόνια, το 2018, όταν δέσμευσαν τη χώρα για νέα μέτρα λιτότητας που δεν περιλαμβάνονταν στο τρίτο Μνημόνιο και θα μπουν σε εφαρμογή το 2019 και το 2020; Πώς γίνεται να βγαίνουμε από το Μνημόνιο το 2018 και να ξεκινούν νέα μνημονιακά μέτρα το 2019 και το 2020; Το ψέμα, τελικά, είναι πρώτη φύση για τον κ. Τσίπρα.
 Αρκετές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό αναδεικνύουν ως προτεραιότητα για τη χώρα τις επενδύσεις. Δεν είναι θετικό που, έστω και αργά, κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που τις αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή πιστεύετε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει;
Αλλαξαν φρασεολογία, αλλά δεν άλλαξαν ούτε αντιλήψεις ούτε πρακτικές ούτε πολιτικές. Θα εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και θα μιλά για «δίκαιη ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, όμως, στην Αθήνα οι σύντροφοί του θα μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Χαλκιδική, θα υπονομεύουν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας και θα λοιδορούν -όπως έκανε πρόσφατα ο κ. Καμμένος- τους επενδυτές. Αλλα λένε και άλλα κάνουν. Δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με ό,τι κινείται πέρα από τις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους. Τσίπρας – Καμμένος και επενδύσεις είναι δύο έννοιες ασύμβατες.
Τι περιμένετε ως Ν.Δ. από την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μακρόν στη χώρα μας;
Καλωσορίζουμε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Μακρόν, όπως και κάθε άλλο ξένο ηγέτη, που θέλει ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και ιδίως των διμερών οικονομικών σχέσεων. Επιπλέον, στόχος μας είναι να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας. Εμείς -σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ- δεν ξεσηκώνουμε τον κόσμο εναντίον των επενδύσεων και δεν ενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, αλλά καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.
 Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ν.Δ. θα καθορίζει την πολιτική ατζέντα «με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας». Με όρους ουσίας, λοιπόν, ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες της Ν.Δ. το επόμενα διάστημα;
Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος μας είναι να απαντήσουμε στα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες: Πώς θα έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες δουλειές; Πόσο και με ποια σειρά θα μειώσουμε τους φόρους; Πώς θα γίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο; Πώς θα έχουμε καλύτερα δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία; Πώς θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και η υπογεννητικότητα που απειλεί να αφανίσει το έθνος; Πώς θα είμαστε στον πρώτο κύκλο των συζητήσεων που γίνονται για την Ευρώπη και όχι ουραγοί, που παρακολουθούν κάποιους άλλους να αποφασίζουν για εμάς; Σε αυτά τα ερωτήματα, ετοιμάζουμε, σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα δώσουμε αύριο ως κυβέρνηση έμπρακτες απαντήσεις. Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα ενισχύσουμε.
 Η κυβερνητική ατζέντα το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει, πάντως, και σημαντικά ζητήματα, όπως η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση. Διακρίνετε στις πρωτοβουλίες της σε αυτούς τους τομείς κάτι που να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;  
Στην Παιδεία η κυβέρνηση έκανε βουτιά στον περασμένο αιώνα και στη Δημόσια Διοίκηση προσπαθεί να καλύψει μνημονιακές υποχρεώσεις με μπαλώματα και εικονικές ρυθμίσεις που κοστίζουν, χωρίς να προσφέρουν, χωρίς να βελτιώνουν τις υπηρεσίες στον πολίτη. Οταν η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική αξιολόγηση, όταν πολεμά την αξιοκρατία, πώς να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και πώς να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη; Το ζητούμενο, έπειτα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., είναι η ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Τολμώ να πω ότι οι μεταρρυθμίσεις ανήκουν στην κοινωνία αλλά η ευθύνη της αξιόπιστης εφαρμογής τους ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.
 Εκτιμάτε πως οι υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που προκαλούν κατά καιρούς τριβές στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα μπορούσαν να θέσουν τελικά και σε αμφισβήτηση τη συνοχή της;
Μέχρι τώρα ακούμε -όπως έγινε με τον ΦΠΑ στα νησιά- απειλές του κ. Καμμένου, τις οποίες, όταν έρθει η ώρα, προσποιείται πως ξέχασε. Ακούγονται, βέβαια, και κάποιες σκόρπιες τουφεκιές στον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται πως τους ενώνει πολύ σφιχτά η καρέκλα. Τι θα κάνουν αύριο, κανένας δεν ξέρει. Αλλωστε, ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι απρόβλεπτος. Ακόμη και για τους ίδιους.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ 
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: