Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS” είναι ο ... χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021

Το ισχυρό μήνυμα “METAMORΦOSIS” έδωσαν οι Δελφοί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητάς τους για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Μέσα από την κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση, οι Δελφοί έστειλαν το δικό τους χρησμό υποστηρίζοντας πως  μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος 


Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη


Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο. 


Χαιρετισμός από τον Επίτιμο Πρόεδρο στο δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης κ. Σπύρο Μερκούρη


Ανακήρυξη του Dr Michael Scott, Καθηγητή Κλασσικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, ως Επίτιμου Δημότη Δελφών
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εκτός από το Δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο, το λόγο πήραν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ο κ. Σπύρος Μερκούρης, καθώς και ο Καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κ. Γιώργος Παναγιάρης, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης «Δελφοί 2021» στους παρευρισκόμενους.
Ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κ. Γιώργος Παναγιάρης, που ετοίμασε και τον τεχνικό φάκελο της υποψηφιότητας 


Ο Δήμαρχος Δελφών υποδέχεται το ζεύγος Αγνιάδη που τίμησε με την παρουσία του την βραδιά

Ο Πρόεδρος του ΕΠΒ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκο Κουδούνη. 

Τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Θηβών έκλεψαν απλά τις εντυπώσεις 
με την αρχαιοελληνική τους εμφάνιση!

Η κα Νικολάου με τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων - Παράρτημα Θηβών
H Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Θηβών κα Δήμητρα Αγάτσα με την Πρόεδρο κα Έλλη Κωτσάνου 

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος υποδέχεται τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου και την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή. 

Μια κατάμεστη αίθουσα από Στερεοελλαδίτες και φίλους των Δελφών 

Οι οικοδεσπότες με τον Δήμαρχο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας κ. Γιώργο Γεωργακό. 

Ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ
 και Δημοτικό Σύμβουλο Θηβαίων κ. Αλέξανδρο Σταϊκο. 


Παρούσα και η Αντιδήμαρχος Ακραιφνίου κα Έλενα Γεωργίου, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Δήμου Ορχομενού. 


Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού  κ. Λάμπρος Ρόδης με τον Δήμαρχο Δελφών  κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο (από δεξιά), τον  Πρόεδρο της Κοινότητας Δελφών κ. Λεωνίδα Σακκελαρίου και τον Αντιδήμαρχο Δελφών κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο. 


Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε με τις απαγγελίες της η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Λυδία Κονιόρδου, ενώ πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης - ερευνητής κ. Νίκος Ξανθούλης ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής κ. Βασίλης Γισδάκης, η βραβευμένη τραγουδίστρια και συνθέτης κ. Φένια Χρήστου, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός κ. Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών των Δημοτικών Ωδείων του Δήμου Δελφών και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας.
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Θήβας, ενώ προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στην υποψηφιότητα των Δελφών του κ. Άκη Θεοχαρόπουλου.
Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος κ. Κλέλια Χαρίση και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος η κ. Λένα Γεωργιάδου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή από το Δήμαρχο Δελφών του τίτλου του επίτιμου δημότη στον κ. Michael Scott, Καθηγητή Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, συγγραφέα δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστή ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο B.B.C., στο National Geographic και στο History Channel.

Την παρουσίαση τίμησαν πολλοί διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και καταξιωμένοι άνθρωποι του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, όπως ο εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Τσόκλης, ο ηθοποιός κ. Αντώνης Καφετζόπουλος (νυν Αντιδήμαρχος Αθηναίων), ο συνθέτης κ. Γιώργος Χατζηνάσιος, η ποιήτρια κ. Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ο συνθέτης και ερμηνευτής κ. Λάκης Παπαδόπουλος.Ομόφωνα το ΔΣ του Δήμου Ορχομενού δήλωσε 
την υποστήριξή του στην υποψηφιότητας
του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Στον Ορχομενό και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα στις 18 Νοεμβρίου  2015 ημέρα  Τετάρτη και ώρα 6.00 μμ. συνήλθε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού, έπειτα από την αριθ. 14311/12-11-2015 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρου Ρόδη, η οποία  δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο ,τον Πρόεδρο της Δ.Κ. , τους Προέδρους των Τ.Κ.  και  τον Δήμαρχο Ορχομενού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67  του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87).
Ο Πρόεδρος κ. Ρόδης Λάμπρος  αναφέρθηκε στο 26ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είναι «Λήψη απόφασης για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» και ο οποίος στη συνέχεια το εισηγήθηκε θέτοντας υπόψη:
Ότι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ( Μέγαρο Παλαιάς Βουλής , Σταδίου 13, Αθήνα)η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας των Δελφών για « Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  για το έτος 2021» ,
Ο Πρόεδρος  επίσης ανέφερε ότι μεαποφάσεις  τους το Συμβούλιο της ΠΕΔ και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στηρίζουνεπισήμωςτην υποψηφιότητα του Δήμου Δελφών ως « Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021» καθώς  αναμφισβήτητα οι Δελφοί πληρούντις ιστορικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις για να ανακηρυχτούν επάξια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος  πρότεινε να παραστεί αντιπροσωπεία του Δήμου μας στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας των Δελφών για « Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  για το έτος 2021». Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με το θέμα.  Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω( λεπτομέρειες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά) και μετά από διαλογική συζήτηση  ,τις διατάξεις των άρθρων 65,67 72,225,226,227 Ν. 3852/2010.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

Ο Δήμος Ορχομενού υποστηρίζει την πρόταση του Δήμου Δελφώνγια την διεκδίκηση του τίτλουτης « Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  για το 2021» ,καθώς και να παραστούν εκπρόσωποι από τον Δήμο μας κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας. Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 192/2015

Αφού συντάχθηκε τούτο το πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως :

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       ΤΑ ΜΕΛΗ

  ΡΟΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ                             ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: