Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πιθανόν εκλογή του Προέδρου της ΝΔ στις 6 ή 13 Δεκεμβρίου

Στη ΝΔ, μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν χθες, με τη ματαίωση της εκλογής προέδρου εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, περιμένουν από την ΚΕΦΕ να δώσει τη λύση στην κρίσιμη συνεδρίασή της, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές πιθανόν τον ερχόμενο μήνα.
Η αδυναμία και η απροθυμία που έδειξαν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση μετά το φιάσκο της Κυριακής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην ΚΕΦΕ. Αναμένεται να γίνει μία ύστατη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία εκλογών περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, στη Συγγρού ακούγονται φωνές για αλλαγή των μελών της ΚΕΦΕ και νέες εκλογές στις 6 ή 13 Δεκεμβρίου. Ενδεικτική των σκέψεων είναι η δήλωση του επικεφαλής της μηχανοργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Ταυρή, ότι «οι εκλογές μπορεί να γίνουν την επόμενη ή την μεθεπόμενη Κυριακή».
Με το κλίμα διάσπασης που υπάρχει πλέον στη ΝΔ, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ΚΕΦΕ ίσως και να είναι η τελική ευκαιρία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην οδηγηθεί το κόμμα σε διάσπαση. 
Παραιτήθηκε η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από την ΚΕΦΕ
Μέσα στο ήδη φορτισμένο κλίμα ήρθε να προστεθεί και η παραίτηση της βουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την ΚΕΦΕ στην οποία εκπροσωπούσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Oπως δήλωσε, πιστεύει ότι «με αυτήν την ΚΕΦΕ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές». Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως είναι θέμα του κ. Τζιτζικώστα - τον οποίον εκπροσωπούσε στην ΚΕΦΕ- να ορίσει εάν θέλει εκπρόσωπο στη συνεδρίαση.
Στον ίδιο σταθμό, το μέλος της ΚΕΦΕ Φίλιππος Ταυρής ανέφερε ότι δυο σύμβουλοι από κάθε υποψήφιο επέλεξαν την εταιρεία και όχι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και πως ο γραμματέας του κόμματος υποστήριζε ότι το θέμα δεν αφορά την ΚΕΦΕ, αλλά τις υπηρεσίες του κόμματος.
Τόνισε ότι ο ίδιος είχε αντίθετη άποψη και ότι είχε πει ότι εάν υπάρξει αποτυχία, «την ευθύνη δεν θα την έχουν οι υπηρεσίες του κόμματος, θα την έχουμε εμείς».
Ανέφερε μάλιστα ότι σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο το βράδυ εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στα μέλη της ΚΕΦΕ ότι «δεν φορτώνει ο server», και τότε ο ίδιος αποχώρησε από τη συνεδρίαση ενοχλημένος.
Στις 13:00 η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ 
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 13.00. Αναμένεται να γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα είναι σύμφωνο με το Καταστατικό της ΝΔ, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με τη διεξαγωγή Συνεδρίου.
Από το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πιστεύουν ότι οι ευθύνες βαρύνουν την ΚΕΦΕ και τον πρόεδρό της Ανδρέα Παπαμιμίκο, αποκλειστικά. Ωστόσο, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας συμφωνούν ανοιχτά πως ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να αποχωρήσει γιατί ήταν ο υπεύθυνος πρόεδρος της ΝΔ που έπρεπε να εγγυηθεί τη διενέργεια εκλογής. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει την αρχηγία η Μαριέττα Γιαννάκου και να ορίσει εκείνη νέο πρόεδρο της ΚΕΦΕ. Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν και μίλησε για φιάσκο, είδε ευθύνες κυρίως στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ κ. Παπαμιμίκο.
Οι «φωνές» των 4 υποψηφίων -Ο καθένας με την άποψή του 
Μετά το απόλυτο φιάσκο με τις κάλπες που στήθηκαν στη ΝΔ και τις εκλογές να μην γίνονται ποτέ, οι τέσσερις πλευρές των υποψηφίων αρχηγών παραμένουν σταθερές στις απόψεις τους, χωρίς να φαίνεται κάποιο παράθυρο σύγκλισης. Μάλιστα, ο κάθενας εξέφραζε τη δική του γνώμη για το τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το Καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσω συνεργατών του, αντιπρότεινε να ευρεθεί άλλη σοβαρή εταιρεία λογισμικού και να πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου «σε 2-3 εβδομάδες».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέττα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Το πρωί έκανε λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ, ζήτησε, εκτός της αντικατάστασης Μεϊμαράκη, και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο. 
Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και σήμερα, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση και του Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Ακόμη, ζήτησε οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου. 
Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να κλείσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκλογή του νέου προέδρου, αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας στο Mega το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να πάρει πρωτοβουλία  και να συγκαλέσει ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί την Κ.Ο. του κόμματος. Εστρεψε, μάλιστα, τα βέλη του κατά του προέδρου του κόμματος, τον οποίο κάλεσε, όπως είπε, «να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία» και να συγκαλέσει τα όργανα. 
Εξαφανισμένος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος
Ενδεικτική είναι η στάση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής δεν είχει κάνει καμία δήλωση και ήταν εξαφανισμένος, παρότι ήταν ο καταρχήν υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Πληροφορίες, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν ότι θα έβγαζε κάποια ανακοίνωση αργότερα, αλλά μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Επίσης, νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής της ΝΔ κ. Τσιμάρας, στον οποίο επίσης καταλογίζουν ευθύνες για το εκλογικό φιάσκο. 
Εκλογή προέδρου στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου
Υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, να επιλεγεί μια σοβαρή εταιρεία λογισμικού που θα κάνει την on line ψηφοφορία και να οριστεί ως ημερομηνία η 6η ή η 13η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πρωτοβουλία εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη για να οριστεί η εκλογή στις 6 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και επειδή υπάρχουν φόβοι ότι το κλίμα θα είναι ηλεκτρισμένο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, η ημερομηνία αυτή δεν ενδείκνυται, εκτιμούν κύκλοι της Συγγρού.


Πηγή: Η ΝΔ σε απόλυτη κρίση μετά το φιάσκο: Πιθανόν εκλογή στις 6 ή 13 Δεκεμβρίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/237085/i-nd-se-apolyti-krisi-meta-fiasko-pithanon-eklogi-stis-6-i-13-dekemvrioy#ixzz3sJNqpRJn

Δεν υπάρχουν σχόλια: