Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην κοινωνία μας, είτε αυτή είναι σωματική, λεκτική ή ψυχολογική, μας σοκάρει. Όμως είναι γεγονός, ότι, ακόμα και σήμερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη και πολλές φορές ακραία.

Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, βιώνουν τη βία μέσα στην οικογένεια, μέσα στην εργασία, πέφτουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος της σεξουαλικής εμπορίας, βιάζονται, ακρωτηριάζονται, λιθοβολούνται, τιμωρούνται σωματικά για ασήμαντους λόγους, οδηγούνται σε γάμο από την εφηβική τους ηλικία, χωρίς τη θέλησή τους, ζουν σε κοινωνικά ή θρησκευτικά στάτους που τις υποβαθμίζουν.

Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια ως κοινωνία και ως άτομα. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν σπάσουμε τη σιωπή.

Στο Δήμο Θηβαίων, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη και θέλοντας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ιδρύσαμε και λειτουργούμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, το οποίο  παρέχει δωρεάν συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα και στα παιδιά τους καθώς και νομικές συμβουλές. Παράλληλα, το κέντρο διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το θέμα.
Σημειώνεται ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών  την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στην αίθουσα “Αρμονία” του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, θα προβληθούν δωρεάν δύο (2) ταινίες μικρού μήκους με το εν λόγω θέμα. 

Ο Δήμος Θηβαίων καταδικάζει την οποιαδήποτε μορφή βίας και στέλνει το μήνυμα της “μηδενικής ανοχής” σε αυτήν, με σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων

Σπυρίδων Νικολάου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: