Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Έως τις 17 Ιουνίου η έκθεση για τα Λαϊκά Μουσικά Όργανα στην Λιβαδειά*

Μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα»  που άνοιξε τις πύλες της στο χώρο τω πρώην Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά με συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδεών και τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση της λαϊκής μουσικής που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.
«Ο στόχος της έκθεσης είναι πάνω από όλα εκπαιδευτικός» ανέφερε ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Αθηνών Λ. Λιάβας και συμπλήρωσε: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε είναι τα σχολεία και οι νέοι γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάσωση, η διάδοση πάνω από όλα και η προβολή της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς στις επόμενες  γενιές».
Σημαντική χαρακτήρισε την έκθεση αυτή για την πόλη της Λιβαδειάς η Δήμαρχος Λεβαδέων,  Γιώτα Πούλου, αφού τόνισε ότι το στίγμα της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης θα πρέπει να βασιστεί στην παράδοση της, και κάλεσε όλους τους δημότες να την επισκεφθούν.
«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τη Λιβαδειά διότι επενδύει στην παράδοση και τον πολιτισμό και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το στίγμα της για τα επόμενα χρόνια», είπε η Γ. Πούλου και πρόσθεσε αναφερόμενη στην έκθεση: » Έχει γίνει επιστημονική δουλειά γύρω από τα λαϊκά μουσικά όργανα, η έκθεση είναι αξιόλογη και ευχαριστούμε τους δημιουργούς της».
Ο πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς Αντρέας Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μέσα από τον χορό και το τραγούδι, ενώ εκτιμά πως θα αποτελέσει και την αρχή για την επαναφορά των μουσικών ορχηστρών στους χορευτικούς συλλόγους.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν δράσεις που στόχο έχουν την εκπαίδευση των νέων ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια με τους εκπαιδευτικούς για να συνδράμουν με τον καλύτερο τρόπο στην ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση των μουσικών οργάνων.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό με την συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων θα γίνει μια καταγραφή των λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής με σχετικό φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.









* Στιγμιότυπα από την ημέρα των εγκαινίων, όπου παρέστησαν- μεταξύ άλλων - μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού και της Καλλιτεχνικής Πορείας Ορχομενού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: