Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Προς συγχώνευση ΟΓΑ ή αύξηση εισφορών

Παράθυρο συγχώνευσης του ΟΓΑ σε άλλα ταμεία μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ανοίγει το κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές που διέρρευσε στον Τύπο, καθώς κάνει σαφή αναφορά στην κατάργηση των πιο πολλών από τους φόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το συνταξιοδοτικό και υποκαθιστούν την απώλεια από μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών.
Διαφορετικά αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των εισφορών με αυτές των άλλων ταμείων, δηλαδή αύξηση εισφορών. Επίσης δεσμεύεται για σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας από το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμη για διατήρηση των εσόδων από την φορολογία ακινήτων με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στα 2,65 δις ευρώ για το 2015 και για το 2016.

Η πρόταση συνοδεύεται από επιστολή του Πρωθυπουργού, και περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα για την διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Περιλαμβάνεται και ο πίνακας με την καταγραφή  και κοστολόγηση των παρεμβάσεων, στην συντριπτική τους πλειονότητα φόροι, αξίας 7,9 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό πακέτο
Στο φορολογικό σκέλος της πρότασης περιλαμβάνεται σειρά μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων τόσο για φέτος όσο και για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση περιλαμβάνεται:
-η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα μεταρρυθμίσει τη φορολογία εισοδήματος από τα εισοδήματα του 2016 που θα έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν την  προοδευτικότητας του συστήματος, ενώ προαναγγέλλονται και αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου (ακίνητα, τόκοι κλπ), αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και στις εκπτώσεις φόρου
- αλλάζει το καθεστώς στον ΦΠΑ με μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 6,5% στο 6% και διατήρηση του μεσαίου και του κανονικού συντελεστή στο 13% και 23% αντίστοιχα. Επίσης, καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Στο 6% θα εξακολουθήσουν να υπάγονται τα φάρμακα και τα βιβλία. Στο 13% θα υπάγονται βασικά τρόφιμα, τα ξενοδοχεία (από 6,5%) , το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και η εστίαση. Στο 23% θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι μεταφορές (από στο 13%) και όλες οι υπηρεσίες.
-από το εισόδημα του 2016 αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29%.
-επιβάλλεται έκτακτη  εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων που το 2014 είχαν ετήσια κέρδη ύψους 500.000 ευρώ και άνω.
- επιβολή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων (200 εκατ. ευρώ έσοδα στη διετία) και διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας
- επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
-αυξάνεται από 10% σε 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη και ο φόρος επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής.
-η κυβέρνηση υπόσχεται ότι άσχετα με το τι θα γίνει με τις αντικειμενικές τιμές ο φόρος ακινήτων θα πρέπει φέτος και το 2016 να φέρει έσοδα τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ, όσα δηλαδή είχε φέρει και το 2014 ο ΕΝΦΙΑ.
-θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες (είχε μειωθεί πρόσφατα από το 55% στο 27,5%)

Το ασφαλιστικό

Στο πεδίο του ασφαλιστικού η κυβέρνηση μέσω  της πρότασης προτίθεται να κάνει τα εξής:
-σταδιακή κατάργηση έως το 2015 όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου κανείς να μην συνταξιοδοτείται πριν τα 67 έτη με ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τις μητέρες ατόμων με ειδικές ανάγκες κα. Το πέναλτυ μείωσης σύνταξης για πρόωρη συνταξιοδότηση θα προσαυξηθεί από το 2016 κατά 10%, επιπλέον του 6% που ισχύει ήδη.
-συγχώνευση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων
-σταδιακή κατάργηση από το 2018 του ΕΚΑΣ με αντικατάστασή του από πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για τους συνταξιούχους που έχουν οικονομική ανάγκη.
-αύξηση από το 4% στο 5% της εισφοράς στις κύριες συντάξεις για ιατρική περίθαλψη
-επιβολή εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις για ιατρική περίθαλψη
-αύξηση από το 3% στο 3,5% της εισφοράς των εργαζόμενων για την επικουρική ασφάλιση
-κατάργηση της έκπτωσης 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύει από το 2014.

Αγορά εργασίας

Για την αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις αλλά μια γενική πρόθεση να επανεξεταστεί το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Πηγή www.paseges.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: