Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

«Λευκό καπνό» ζητούν οι Επιμελητηριακοί

Με την σκέψη τους στη διαπραγμάτευση της χώρας μας αλλά και την επιθυμία σύσσωμης της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας να προκύψει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς έκλεισαν σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης  της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στο Εκθεσιακό - Συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Ν. Καρβάλη.



Οι επιμελητηριακοί, φανερά προβληματισμένοι από την πορεία της ελληνικής οικονομία, διαμόρφωσαν την τελική πρόταση του επιμελητηριακού κόσμου, για την έξοδο της χώρας από την κρίση και περιμένουν «να βγει  λευκός καπνός»  από την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κάτι που επανέλαβαν τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κων/νος Μίχαλος, όσο και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας κ. Άγγελος Τσατσούλης. 
Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μακρόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, κ.α.
Στην τοποθέτησή του, ο  πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία επ’ ωφελεία των δύο πλευρών, αν και θα είναι επώδυνη για την ελληνική κοινωνία.  «Τους τελευταίους μήνες, η αξιοπιστία της χώρας υπέστη μεγάλη ζημιά.  Η οικονομία «στέγνωσε». Βρισκόμαστε στο ναδίρ. Και για να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειαζόμαστε ομόνοια, σύμπνοια, ομοψυχία και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να «ακούσει» την λαϊκή εντολή και να αποφύγει τη ρήξη, αλλά και τους εταίρους, να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μίχαλος, ενώ και πολλοί ακόμη πρόεδροι που πήραν το λόγο, εξέφρασαν την αγωνία η  Ελλάδα να  έχει έναν δρόμο, αυτόν της Ευρώπης και του ευρώ και πως η ελληνική οικονομία θέλει μια σοβαρή επανεκκίνηση την οποία μπορεί να κάνει η παρούσα κυβέρνηση.
 Κατά τα άλλα η γενική συνέλευση των επιμελητηριακών θεσμών συζήτησε και άλλα θέματα όπως οι εξελίξεις γύρω από την επιμελητηριακή νομοθεσία, την επιστροφή του καθεστώτος της επιδότησης 12% η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια βυθίζοντας τις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην απόγνωση, κ.α. 


 Στο γεύμα που ακολούθησε, έγινε και εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων προς τον οικοδεσπότη Πρόεδρο από εκπροσώπους Επιμελητηρίων απ` όλη την Ελλάδα.





Των εργασιών είχαν προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής, 19 Ιουνίου, τα εγκαίνια του τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Επιμελητηρίου Καβάλας, όπου ο Πρόεδρος της ΚΕΕ τα χαρακτήρισε « ένα μικρό διάλειμμα αισιοδοξίας και χαράς». Ο κ. Μίχαλος συνεχάρη τον Πρόεδρο κ.  Άγγελο Τσατσούλη και το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας για το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ότι με το εγχείρημα αυτό φαίνεται εμπράκτως το αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει η ιδιωτική πρωτοβουλία». Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και είπε: «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας, γιατί καταφέραμε να δώσουμε «ζωή» στο κτίριο που στεγάζεται το Επιμελητήριο για άλλα εκατό χρόνια. Ελπίζω οι επόμενες γενιές να το αξιοποιήσουν». Στη συνέχεια  έκανε μία ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Επιμελητηρίου Καβάλας, στην κατασκευή του κτιρίου και στις εργασίες ανακαίνισης, με τη βοήθεια του πολύ ενδιαφέροντος οπτικού υλικού που προβλήθηκε. 

Δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών έκανε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: