Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το «9ο Σεργιάνι στην Παράδοση» έγινε εκδήλωση – σταθμός για την Στερεά -Κάθε χρόνο και καλύτεροι οι χορευτές του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

 Με την τελετή λήξης της έκθεσης των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων – που φιλοξενήθηκε και στην πόλη της Λιβαδειάς – συνέπεσε το άψογο καθ` όλο και 9ο στη σειρά … «Σεργιάνι στην παράδοση», το οποίο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Λιβαδειάς. Έτσι και φέτος – με χορηγό επικοινωνίας και το ORCHOMENOS PRESS  - μικροί και μεγάλη χορευτές σκόρπισαν την λεβεντιά τους σ` όλους όσους κατέκλυσαν τον πανέμορφο πολιτιστικό χώρο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας, το Σαββατόβραδο 13 Ιουνίου 2015.


 Με την τιμητική βράβευση του λαογράφου και παρουσιαστή της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» κ. Λάμπρου Λιάβα και τους συνεργάτες τους στο Μουσείου Λαϊκών Οργάνων από την Δήμαρχο Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου, ξεκίνησε το φετινό 9ο «Σεργιάνι στην παράδοση» στην πανέμορφη Κρύα.
Μια μουσικοχορευτική παράσταση, η οποία χρόνο με το χρόνο φανερώνει την ουσιαστική δουλειά που κάνουν οι χορευτές του όχι μόνο από άποψη … τεχνικής αλλά μέσα από την μύηση στην γνήσια λαϊκή παράδοση, την γνώση και την μελέτη των πατημάτων, των χορών, των ακουσμάτων, κ.ο.κ.
Πρωταγωνιστής ανάμεσά τους, ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος αλλά πάνω απ` όλο ο πρωτοχορευτής τους, που αγκαλιάζει κάθετι μπορεί να  φέρει εκείνον και την ομάδα του ακόμη πιο κοντά στις παραδόσεις του λαού μας. 









 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η βραδιά αυτή αποτελεί και μια καλοδουλεμένη εκδήλωση, όπου εκτός από το χορό, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο λόγος και η μουσική. Την παράστασή τους, λοιπόν, πλαισίωσαν οι ηθοποιοί κκ. Γιώργος Αγραφιώτης και Βιργινία Παππά από τον «Όμιλο Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς» σε μια θεατρική απόδοση του λαϊκού παραμυθιού «Το αθάνατο νερό», βασισμένη στο έργο της Μάρως Λοϊζου  και της Αντιγόνης Λεκάκου, όπως το διασκεύασε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδοκοτσώλης και το απέδωσε με την έμμετρη μορφή ο κ. Δημήτρης Τζουβάλης με τη προσθήκη λαογραφικών στοιχείων της κας Δ.Παρασχάκη από τη συλλογή της «Αλλοτροπίας».
Την παράσταση συνόδευσαν οι μουσικοί κκ. Ηλίας Πλαστήρας στο κλαρίνο, Γιώργος Γκόγκος στο βιολί, Δημήτρης Κωνσταντίνης στο λαούτο και τραγούδι, Διονύσης Ζώης στα κρουστά, Βασίλης Γραμματικός στη γκάϊντα, Θάνος Σαμπάνης στη κορνέτα και για τις πίπιζες οι κκ. Νίκος Δραγουμάνης, Νίκος Αλιάτσης και Βασίλης Αλιάτσης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της θεατρικής απόδοσης του παραμυθιού και η διδασκαλία των χορών έγινε από τον κ. Κωνσταντίνο Ππαδοκοτσώλη ενώ το παιδικό – εφηβικό τμήμα δίδαξε η κα Χρύσα Αποστολίδου.
Συνολικά φέτος είδαμε και ακούσαμε χορούς από τους Σαρακατσαίους της Θράκης, την Κωνσταντινούπολη, το Νέο Μοναστήρι Δομοκού από τους πρόσφυγες της Βόρειας Θράκης – Ανατολικής Ρωμυλίας, τη Χίο, την Ικαρία, τον Έβρο αλλά και τη Ρούμελη αφού την βραδιά άνοιξαν οι πίπιζες της Αράχωβας. Τέλος, το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασαν οι φιλοξενούμενοι χορευτές από το Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων Ημαθίας, που παρουσίασαν στο κοινό της Βοιωτίας ένα απόσπασμα από το τελετουργικού του γάμου με τη συνοδεία δίστιχων!
Θερμά συγχαρητήρια! Και του χρόνου ακόμη καλύτερα!!! 















Δεν υπάρχουν σχόλια: