Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε η ακρόαση των φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Κατά την έναρξη δεν υπήρξαν παρόμοιες εντάσεις όπως οι χθεσινές.
Ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέφερε τη δυσαρέσκεια δημάρχων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι άτομα της φρουράς της ασφάλειας της Βουλής δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στην αίθουσα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τέτοιες πρακτικές δεν ακολουθήθηκαν ποτέ στους χώρους του Κοινοβουλίου. Έριξε μάλιστα την ευθύνη για τον αποκλεισμό στον αντιπρόεδρο της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Ο τελευταίος περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι οι αστυνομικοί κάνουν απλώς τη δουλειά τους.
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις προσδιορίστηκαν εν πολλοίς από το πολιτικό χώρο που προέρχονταν οι ομιλητές.
Έτσι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ΕλλάδαςΓιώργος Πατούλης, αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός εμφανίστηκαν έντονα δυσαρεστημένοι σε σχέση με την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου.
Ο κ. Πατούλης ζήτησε να υπάρξουν σειρά δεσμεύσεων από την κυβέρνηση για το πόσο θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να εξηγήσουν με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Με τους όρους αυτούς, σημείωσε, «θα δώσουμε τα χρήματα μας αφού όμως υπάρξει νόμος με τις δεσμεύσεις σας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ απάντησε και στον Νίκο Βούτση που είχε χαρακτηρίσει τους δημάρχους «περιορισμένης ευθύνης»
«Περιορισμένης ευθύνης είναι αυτοί που παρατείνουν στο διηνεκές τη διαπραγμάτευση και όσοι απειλούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ και για δραχμή. Αυτοί που μιλούν για δημοψήφισμα ή για προσφυγή στις κάλπες αν στραβώσει η διαπραγμάτευση» απάντησε ο κ. Πατούλης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών.
Ανάλογη ήταν και η κριτική του Κώστα Αγοραστού που επιτέθηκε στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για το ζήλο που υπέδειξε ως προς την παραχώρηση των χρημάτων από την Περιφέρεια.
«Καλά έκανε γιατί βρήκε 350 εκατομμύρια ρευστό στις τράπεζες από την προηγούμενη διοίκηση» ανέφερε δηκτικά. «Εμείς όμως τα χρήματα αυτά θα τα πάρουμε στην Περιφέρεια σε επτά χρόνια» γνωστοποίησε και ζήτησε με τη σειρά του δεσμεύσεις για τα ποσά που θα παραδώσουν οι περιφέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Στον αντίποδα η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κάλυψε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται επειδή δεν σκύβουμε το κεφάλι σε νέες μειώσεις συντάξεις και μισθών αλλά και άλλες περικοπές. «Η παραχώρηση αυτή αποτελεί ένα προσωρινό χειρισμό για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική στενωπό.
Στην επιτροπή μετείχε και εκπρόσωπος των Πρυτάνεων. ΟΒασίλης Διγαλάκης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επεκτείνει τη ρύθμιση και στα κονδύλια των ερευνητικών προγραμμάτων διότι προέρχονται από τηνΕυρωπαική Ένωση.
Τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα είναι διασφαλισμένα από τη στιγμή που υπάρχει κρατική εγγύηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας Μιχάλης Μιχαλόπουλος.
Διαβεβαίωσε ότι δεν μπορούν να επενδυθούν σε κάτι άλλο εκτός από ρέπος και καθησύχασε λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα ρευστότητας αν οι φορείς του δημοσίου ειδοποιούν εγκαίρως την τράπεζα για τις οικονομικές τους ανάγκες.
Ζήτησε να υπάρξει προγραμματισμός για ποσά άνω του 10Τ% των ταμειακών τους διαθεσίμων. Πηγή http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/sti-bouli-oi-dimarxoi-gia-tin-epimaxi-praksi-nomothetikou-periexomenou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου