Την ημερίδα διοργάνωσε το υπουργείο και η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων ΑGROTICA,
Στην ημερίδα παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo κ. Αναστάσιος Τζήκας, εκπρόσωποι εποπτευόμενων οργανισμών του ΥπΑΑΤ, παραγωγικών φορέων, αγροτών και πλήθος κόσμου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι όσοι τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, πέτυχαν.
«Όσο πιο νέα και φρέσκα μυαλά εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον τόπο. Κάποιοι νέοι άνθρωποι μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία τόλμησαν και τα κατάφεραν στον αγροτικό τομέα και αυτοί πρέπει να είναι το πρότυπό μας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι η δημογραφική γήρανση. Μπορούμε να παράγουμε με λιγότερο νερό, με ακριβότερη ενέργεια, δεν μπορεί όμως να υπάρξει γεωργία χωρίς γεωργούς. Η χώρα μας έδωσε μάχη στην Ε.Ε για την υποστήριξη των νέων αγροτών στη νέα προγραμματική περίοδο, προκειμένου το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, που θα λάβει μέσω της νέας ΚΑΠ, να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για τους νέους αγρότες.
Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των νέων αγροτών, θέλουμε να τους υποστηρίξουμε και το κάνουμε. Μέσω του Υπουργείου έχουν ενταχθεί ήδη 12.000 άτομα με παλαιότερες προκηρύξεις και τώρα με την προκήρυξη των νέων αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν άλλοι 8.000 και πλέον νέοι άνθρωποι».
Αναφερόμενος στη διοργάνωση της 25ης AGROTICA, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε την αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε φέτος στην έκθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος καιεντυπωσιασμένος, καθώς τα μηνύματα που πήρα από τους διοργανωτές, αλλά και όπως είδα κατά την επίσκεψή μου στην AGROTICA, η κλαδική αυτή έκθεση για τον αγροτικό τομέα, είχε πολλούς εκθέτες από όλο τον κόσμο και επισκεψιμότητα που ξεπέρασε το 200% σε σύγκριση με τη διοργάνωση 2012. Αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη της στροφής του κόσμου στον παραγωγικό ιστό και στον πρωτογενή τομέα».
Στρατηγική επιλογή η στροφή στη γεωργία ποιότητας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αναγκαιότητα της στροφής στα ποιοτικά παραγωγικά συστήματα της χώρας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου να στραφεί και να υποστηρίξει τη γεωργία ποιότητας, που αποτελεί το «διαβατήριο» για τις εξαγωγές των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
«Στρατηγική επιλογή μας στο Υπουργείο, είναι η στροφή προς μία γεωργία ποιότητας και όχι χαμηλού κόστους. Μία γεωργία με πιστοποίηση στις διαδικασίες της, αλλά και στα παραγόμενα προϊόντα της. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα απαραίτητα εργαλεία που θα αποδεικνύουν, ανά πάσα στιγμή σε όλους, την ποιότητα που φέρουν τα προϊόντα μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν το 2013 κατά 11%. Μάλιστα από τα 10 εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας, από όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, τα 5 είναι αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Και μάλιστα αν συνεχίσουμε στην 11η θέση θα δούμε ότι βρίσκεται το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» του τόπου μας και στη 13η θέση, τα ελληνικά καπνά. Να γιατί πιστεύουμε ότι επενδύοντας σε αυτόν τον τομέα σωστά, με πρόγραμμα, με προτεραιότητες και στόχους, διορθώνοντας με την αξιοποίηση των πόρων διαρθρωτικές αδυναμίες μας ή ενισχύοντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ο τόπος μας περνάει μια δύσκολη περίοδο και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε στροφή στην ανάπτυξη, βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας. Αν πατήσουμε στον πρωτογενή τομέα μπορούμε να βάλουμε γερά θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας ο υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες και στο συνεχή διάλογο που έχει με τους αγρότες και με το υπουργείο Οικονομικών για όλα τα αγροτικά ζητήματα με προεξέχων το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, ενώ τόνισε ότι «το Υπουργείο θα παίξει βοηθητικό και καταλυτικό ρόλο, μεταφέροντας στο Υπουργείο Οικονομικών τα αιτήματα των αγροτών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα την είσοδο νέων στην πρωτογενή παραγωγή με το πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου 8 χιλιάδες νέοι θα λάβουν «πριμ» έως 20 χιλιάδες ευρώ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης, τη χαρακτήρισε ως σημαντική μεταρρύθμιση και τόνισε ότι πρέπει σύντομα να εκδοθούν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Ενώ, επανέλαβε την επιχειρηματολογία του ενάντια στην πρόταση του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Ιατρίδης επεσήμανε: «Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου με πλούσια προσόντα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Θεωρούμε ότι οι νέοι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε, σε έναν κόσμο εξαιρετικά ανταγωνιστικό, η ελληνική αγροτική οικονομία, να αποκτήσει νέα προοπτική. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν πυλώνα ανάκαμψης για την οικονομία μας».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης του ΥπΑΑΤ παρουσιάστηκαν, επίσης, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για νέους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου από την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ κ. Παναγιώτα Πυριοβολή, ενώ ο Κύριος Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νικηφόρος Σιβένας, μίλησε για τη γεωργική έρευνα και καινοτομία για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Κώστας Μαλλίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΛΓΟ για τη νεανική αγροτική επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα και ο Διευθυντής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Ευάγγελος Βέργος ανέπτυξε τη σημασία της επιχειρηματικής παιδείας και συμβουλευτικής στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας.
Καινοτόμοι παραγωγοί και επιχειρηματίες
Στη δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιτυχημένοι παραγωγοί και επιχειρηματίες που διακρίθηκαν, τόσο στον κλάδο της παραγωγής, όσο και της μεταποίησης, αλλά και των συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα το επιχειρηματικό του σχέδιο παρουσίασε ο καλύτερος νέος αγρότης της χρονιάς που ανέδειξε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) για το 2013, κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, ο οποίος διαθέτει φάρμα στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης και ειδικότερα καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία), ενώ τα ζώα του αγροκτήματος προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά.).
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδικτυακή υπηρεσία www.xorafaki.gr, που αποτελεί έμπνευση της κας Γιούλης Δοναξάκη, με σκοπό να καθοδηγήσει και να δώσει συμφέρουσες και πρακτικές λύσεις σε αυτούς που εξετάζουν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή. Το xorafaki.gr είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθάει τους εν δυνάμει αγρότες στα πρώτα και τα επόμενα βήματά τους, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση των προϊόντων τους.
Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης και Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ μίλησε για το προϊόν «Δια ελιάς και αέρος», που αποτελεί ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς που διατίθεται στην ελληνική αγορά.
Ο γιατρός και εμπνευστής του Συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΑΛΑ» με έδρα τη Λάρισα, κ. Θανάσης Βακάλης παρουσίασε τον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣΓΑΛΑ» παρουσιάζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος, ενώ πρόσφατα διαθέτει φρέσκο αγελαδινό γάλα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές μέσω αυτόματων πωλητών γάλακτος.
Τέλος, ο 35χρονος Βορειοελλαδίτης Πέτρος Ναουμίδης, από την Φλώρινα, παρουσίασε τη δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης Ναουμίδη που παράγει και μεταποιεί με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου