Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς


Οι αμέτρητες πράξεις φιλοπατρίας, πολιτισμού, ηρωισμού και αυτοθυσίας που έχει προσφέρει η μακρόχρονη ιστορία του έθνους μας σε αγώνες απελευθερωτικούς και αμυντικούς κορυφώνονται στην θρυλική περίοδο του έθνους μας της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας πιστός στις αρχές του πραγματοποίησε μια εκδήλωση που καθήλωσε το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.

Συντελεστής αυτής της μεγάλης εκδήλωσης απετέλεσε η χορωδία του Κυριακίου, η οποία κατέπληξε τους παρισταμένους.

Με ένα πλήρες πρόγραμμα εθνικής έξαρσης με πανηγυρικούς λόγους, τραγούδια, ποιήματα και αφηγηματικά αποσπάσματα συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό σ’ αυτή την γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821.

Τον πανηγυρικό λόγο με πατριωτικό ενθουσιασμό εξεφώνησε με τον πλέον θαυμάσιο τρόπο η κ. Βασιλική Γεωργάτου – Ποντικοπούλου.

Ακολούθησε το πολυμελές χορωδιακό συγκρότημα του Κυριακίου υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Παρασκευά Σανιδά με τραγούδια της επανάστασης του 1821 και ιστορικά μηνύματα, όπως του εκπαιδευτικού και συγγραφέως Νικολάου Γκώνια.

Τραγούδησαν και απάγγειλαν ο Αλέξανδρος Βούτσας, η Φωτεινή Μίχα, η Ζαφειρένια Καράντζαλη και η Άννα Νικολάου. Επίσης ο Λουκάς Γκώνιας, ο Ευστάθιος Σφυρής, ο ιερεύς Αθανάσιος Αθανασίου, η καταπληκτική Σωτηρία Φορτώση, ο Δημήτρης Λιάκος και στο ακορντεόν και στο πιάνο ο απαράμιλλος Αντώνιος Κεραμειδάς.

Την οργανωμένη συνθετική διεύθυνση και σκηνοθεσία έφερε σε πέρας ο γνωστός μας για την εν γένει πολιτιστική και θεατρική δραστηριότητά του ο ευπατρίδης Αλέξανδρος Βούτσας, ο οποίος τραγούδησε και απάγγειλε τον «Ματρόζο» του Στρατηγη.

Παρέστησαν στην εκδήλωση εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαλάμπρος, εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων της πόλης. Το πρόγραμμα παρουσίασε με πολύ επιτυχία η κ. Ελένη Κυριαζή και έκλεισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας, ο οποίος στον πρόλογό του μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Οι εορτασμοί εθνικών επετείων δεν έχουν για μόνο σκοπό την ιστορική αναδρομή στο παρελθόν. Αν ξαναφέρνουν στη μνήμη τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του έθνους απονέμονται στην ωφελομένη τιμή στις παλαιότερες γενιές και σε πρόσωπα που πρωτοστάτησαν σ’ αυτά, χαλυβδώνουν μαζί το παρόν και σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον προ παντός για την νέα γενιά. Η ιστορία υπάρχει για να μην υπάρχει η λήθη, το παρελθόν βαστάει πάντα στα χέρια του το μέλλον. Οι Ελληνικές ψυχές δοκιμάστηκαν στο καμίνι του χρόνου περισσότερο ίσως από κάθε λαό. Είναι αδάμαστες. Η διπλή γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού μας δίνουν το μέγιστο μάθημα : της προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής μας και της προάσπισης της ελευθερίας του ατόμου. Μέρες σαν την 25η Μαρτίου ή σαν πολλές άλλες της μακραίωνης ιστορίας της, η Ελλάδα δικαιούται να αναθυμάται διδάσκοντας στους λαούς ότι η ζωή κερδίζεται μόνο όταν περιφρονείται ο θάνατος. Αυτό έκανε πάντα στο παρελθόν ακόμη απώτερα και πρόσφατα και αν χρειαστεί, μη γένειτο, θα κάνει και στο μέλλον. Καλός είναι ο καρπός της γνώσης και του λογικού και τα κατορθώματά του άξια επαίνου. Μα τα κατορθώματα εκείνα που είναι γεννήματα της ψυχής είναι άξια θαυμασμού και με τέτοια κατορθώματα είναι γεμάτη η ιστορία μας. Κατορθώματα που δικαιωματικά εισχωρούν στις περιοχές του θρύλου, ή θρύλοι που μετουσιώνονται σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως αποτελεί στην περίπτωσή μας η 25η Μαρτίου 1821».

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σύλλογος, που ήταν προσφορά του πολιτευόμενου δημοσιογράφου Γεωργίου Παπασπύρου ο οποίος παρέστη και στην εκδήλωση. Πηγή www.tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: