- Απάντηση του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη σε ερώτηση που επαναφέρθηκε για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
- Η ερώτηση είχε κατατεθεί από 32 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για πρώτη φορά στις 21-10-2011.
Στην απάντησή του ο Αν. Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταπολέμηση φαινομένων αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αντιλαμβάνομαι το βαθύτερο νόημα της επίκαιρης ερώτησης το οποίο έχει να κάνει με το ότι σε μία περίοδο που έχουμε δραματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, το κύριο βάρος για την ανακούφισή τους πέφτει πλέον στη διαμόρφωση των τιμών.
Σήμερα λοιπόν τίθεται το ερώτημα τού γιατί, ενώ έχουμε μείωση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών, οι τιμές δεν πέφτουν και μάλιστα όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά σχετικά ανεβαίνουν».
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της απάντησης.
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΡΩΤΗΣ ΒΡΑΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καταφέρει να σταθεί όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε στα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί σε σχέση με τα καρτέλ και τις τιμές.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο με τον ν. 3959/2011 που ψηφίσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, διευρύναμε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και αποτέλεσμα αυτής της διεύρυνσης ήταν το γρήγορο πόρισμα που είχαμε σε σχέση με το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας.
Είχαμε άμεσα πόρισμα. Βεβαίως, αυτό οδήγησε στο να επιλυθεί ένα ζήτημα που διαμόρφωνε τιμές πολύ υψηλότερες για τον καταναλωτή στρεβλώνοντας τους κανόνες της αγοράς.
- ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Θα ήθελα να σταθώ στο δεύτερο που αναφέρατε σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες και που παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις στις τιμές σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού οι οποίες εν πολλοίς δε θα δικαιολογούνταν.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εδώ θίγεται το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών που έχει να κάνει με την εισαγωγή υλών από πολυεθνικές εταιρείες από μητρικές τους στο εξωτερικό και την «επανεξαγωγή» των κερδών τους στο εξωτερικό για καλύτερη φορολόγηση. Αυτό ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι συμβαίνει από πολυεθνικούς ομίλους και οδηγεί σε αυτές εδώ τις στρεβλώσεις.
Θέλω όμως να πω ότι για πρώτη φορά υπάρχει πόρισμα που αφορά μεγάλο πολυεθνικό όμιλο στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που κατά την άποψη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει ακολουθήσει αυτήν την τακτική και επίκειται η επιβολή του διοικητικού προστίμου. Συγχρόνως έχει διαβιβαστεί ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις και ποινικά αδικήματα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος σ’ αυτόν τον αγώνα κατά των τακτικών που εφαρμόζουν αυτοί οι πολυεθνικοί όμιλοι και που οδηγούν σ’ αυτές τις στρεβλώσεις.
- ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΝΩΠΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΩΝ
Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις που έκανε το Υπουργείο μας στο ζήτημα των νωπών οπωροκηπευτικών, που με την κατάργηση του ανώτατου ποσοστού κέρδους των χονδρεμπόρων οδηγηθήκαμε σε μια συγκράτηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα, καθώς και στο περιορισμό της ψαλίδας μεταξύ των τιμών του παραγωγού και των λιανικών τιμών.
Επίσης, η καινούρια διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες στα super marketς δίνει περισσότερες πληροφορίες στον καταναλωτή και κυρίως του δίνει να καταλαβαίνει με άμεσο τρόπο τι κερδίζει ανά τιμή μονάδος σ’ αυτό που πωλείται ως προωθητική ενέργεια από τις εταιρείες.
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που υπάρχουν κλιμάκια που απαρτίζονται από υπεύθυνους του εμπορίου, της βιομηχανίας, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΕΤ, μαζί με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας ή της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία παρεμβαίνουν είτε στο παραεμπόριο, με την καταστροφή επί τόπου των υλικών που εντοπίζονται, είτε – πολύ περισσότερο – και μέσα στα καταστήματα πώλησης λιανικής.
- ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Έχουμε μείωση 15% στη στέγαση σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο και έχει να κάνει με τις μειώσεις των ενοικίων και δεν προσμετράται μέσα στο δείκτη τιμών καταναλωτή, προκειμένου να τον μειώσει αντίστοιχα, όπως επίσης και οι μειώσεις στο 1% στους τομείς της υγείας, της αναψυχής και της εκπαίδευσης.
Σημείωση: Η ερώτηση είχε κατατεθεί μετά από πρωτοβουλία της Βουλευτή Πιερίας κ. Μαρίας Μίχου και την είχε συνυπογράψει η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, όπως επίσης και 30 ακόμη Βουλευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου