Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Προς νέα παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μετά την παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ



«Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλα τα δεδομένα ώστε να βοηθηθούν όλα τα έργα, ενώ προτίθεται να εξετάσει εκ νέου τις προθεσμίες που ισχύουν για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητηθεί μια διευκόλυνση, που να εξυπηρετεί όλα τα μέρη», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακ/νου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή. Νέα παράταση, θυμίζουμε, είχε ζητήσει προ ημερών ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων το ΥΠΕΚΑ αναφέρει: «Τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προωθήσει σειρά πολιτικών που βελτιώνουν και δημιουργούν ένα σαφώς ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές.

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:
· Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Τον νόμο 3851/2010 που θέτει το πλαίσιο και το πλέγμα των κινήτρων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Την προτεραιότητα που ήδη έχει δοθεί από το ΥΠΕΚΑ για το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν για περιβαλλοντική αδειοδότηση – πολλές από τις οποίες αφορούν σε έργα ΑΠΕ
Την προτεραιότητα που δίνεται και από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων άδειας παραγωγής και διασύνδεσης
Για τα έργα ΑΠΕ, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, υπάρχει σημαντική επιδότηση της λειτουργίας, μέσω της εγγυημένης τιμής, που ακριβώς στοχεύει να λειτουργήσει ως κίνητρο, καθώς οδηγεί σε εξαιρετικά ταχεία ανάκτηση του κόστους αρχικής επένδυσης για τον επενδυτή.

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά η εγγυημένη τιμή ανά Κιλοβατώρα για εγκαταστάσεις έως 100 Kw που αφορούν στους αγρότες το 2011 ήταν 39 λεπτά στην Ελλάδα, 22 λεπτά στην Γερμανία, 13 λεπτά στην Ισπανία, 25 λεπτά στην Πορτογαλία, 24 λεπτά στην Ιταλία. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ένα σαφώς καλύτερο καθεστώς εγγυημένης τιμής για τους αγρότες, τόσο συγκριτικά με άλλες χώρες, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά (που είναι 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Επιπλέον, για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική φύση των έργων αυτών, αλλά και την ευαισθησία που δείχνει πάντοτε η Ελληνική πολιτεία στα θέματα των αγροτών:
Οι αγρότες με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3851/2010, μπήκαν στον ειδικό κατάλογο και τα αιτήματα σύνδεσής τους εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα.
Εξαιτίας αυτής της ρύθμισης, η ΔΕΗ έχει ικανοποιήσει σε αδειοδοτικό επίπεδο σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων.
Η ΔΕΗ επίσης, παρείχε πρόσθετη διευκόλυνση στους αγρότες. Οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν τις δαπάνες σύνδεσης, μπορούν μόνο με εγγυητική επιστολή να προχωρήσουν στη σύμβαση σύνδεσης.
Η ΔΕΗ παρέχει στους αγρότες προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή ελλειπόντων εγγράφων. Σε αυτή την προθεσμία έχει δοθεί παράταση επιπλέον 2 μηνών για υποβολή εγγράφων (άρα οι τρεις μήνες έγιναν 5).
Η συγκυρία, ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα χρηματοδότησης είναι αρνητική για όλους τους επενδυτές. Παρά τα κίνητρα και την σαφή προτεραιότητα που έδωσε το δημόσιο, τα έργα των αγροτικών φωτοβολταϊκών δεν ωριμάζουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Το ΥΠΕΚΑ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ακύρωση αυτών των έργων, αλλά και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεσμοθετήσει μέτρα που οδηγούν στην άνιση μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών ή σε μια κατάσταση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου χωρίς υλοποίηση.

Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλα τα δεδομένα ώστε να βοηθηθούν όλα τα έργα, ενώ προτίθεται να εξετάσει εκ νέου τις προθεσμίες που ισχύουν για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητηθεί μια διευκόλυνση, που να εξυπηρετεί όλα τα μέρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: