Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πως υποδέχονται οι Έλληνες Ευρωβουλευτές το 2012;

Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιαννάκου, Κράτσα, Παπανικολάου, Δανέλλης και Σκυλακάκης μιλούν στον Λάμπρο Ρόδη και στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» για το παρόν και το άμεσο μέλλον της Ευρώπης

Η ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ένα μέρος από τα όσα η «ΕΝ ΔΕΦΛΟΙΣ» καταγράφει μέσα στην αποστολή της στο Στρασβούργο. Κυρίαρχο, ωστόσο, παραμένει για εμάς το μήνυμα που μεταφέρουν πρώτα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας και μετέπειτα στις χώρες καταγωγής τους τα ίδια πρόσωπα του θεσμικού αυτού οργάνου, δηλαδή οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, κάποιους από τους οποίους συναντήσαμε και τους θέσαμε τα ερωτήματά μας σχετικά με το 2012 και τις εξελίξεις που θα φέρει – κατά την εκτίμησή τους – η νέα χρονιά. Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σπύρος Δανέλλης, και Θεόδωρος Σκυλακάκης, μας απαντούν για την Ευρώπη και την Ελλάδα, παρουσιάζουν τους προσωπικούς τους στόχους και κάνουν προβλέψεις για το επόμενο 12μηνο!


Μαριέττα Γιαννάκου: «Θα χρειαστούμε πολλά πολλά χρόνια προσπαθειών

«Πως η Ευρωβουλή υποδέχεται το 2012» ρωτήσαμε αρχικά την κα Μαριέττα Γιαννάκου, την σεβαστή επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην press aria του Ε.Κ. «Η Ευρώπη υποδέχεται το 2012με αρκετές δυσκολίες και με πολλές επιφυλάξεις αλλά και με ένα καταπληκτικό κεκτημένο: Έχει κάνει ήδη πολλά βήματα προς την ολοκλήρωση, η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί ένα αληθινό στοιχείο συνεχούς ενοποίησης και ότι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματά της» μας απάντησε η κα Γιαννάκου. Και συνέχισε: «Είναι ολοφάνερο ότι σε διεθνές επίπεδο μόνος του δεν είναι κανείς τίποτα σπουδαίο, πολύ περισσότερο μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Ωστόσο χρειάζομαι πολλά ακόμη βήματα προς την ολοκλήρωση και κοινές προσπάθειες» Σε προσωπικό επίπεδο, η κα Γιαννάκου υποδέχεται αυτή τη χρονιά ως μια περίοδο με τη διάθεση να δώσει όσα μπορεί περισσότερα, σε μια επειών». οχή που πρώτα μπαίνουν οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα και μετά οι υποχρεώσεις από την πατρίδα μας, όπως μας λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τους επόμενους 12 μήνες, η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ απαντά: «Θέλω να δω με αισιοδοξία το 2013 και τους 12 αυτούς μήνες που μεσολαβούν για κάποια επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο δυσβάσταχτο που θα χρειαστούμε πολλά πολλά χρόνια προσπαθειών». Και γι` αυτό, «πρέπει να έχουμε προγράμματα λιτότητας αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ένας γρίφος και μια δύσκολη εξίσωση αυτή, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας» τονίζει η κα Γιαννάκου. «Είδαμε ότι ένα πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα με τον τρόπο που έγινε, νέκρωσε την αγορά και δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτός είναι ο γρίφος που πρέπει να λύσουμε»…


Ρόδη Κράτσα: «Περιμένουμε από την Ευρώπη να δώσει μια απάντηση στην κρίσ

η, στεκόμενη στο ύψος της αποστολής της»

«Το 2012 είναι αναμφισβήτητα είναι ένα έτος κρίσιμο, εάν και στην αρχή κάθε χρόνο αυτή την εκτίμηση κάνουμε. Δεν χρειάζεται, όμως, να εξηγήσουμε γιατί ιδιαίτερα αυτή η χρονιά θεωρείται κρίσιμη γι` αυτό περιμένουμε από την Ευρώπη να δώσει μια απάντηση στην κρίση, στεκόμενη στο ύψος της αποστολής της. Θεωρώ πως υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα ενώ και η αποστολή της επιβάλλει να εξασφαλίσει την ηρεμία, την δημιουργία και την διαφύλαξη μιας κοινότητας πολιτών, η μεγαλύτερη στον κόσμο» απαντά η κα Ρόδη Κράτσα, Ευρωβουλευτής της ΝΔ και τέως Αντιπρόεδρος του ΕΚ. «Δεν είναι δυνατόν να χαθεί αυτό το στοίχημα. Πρέπει να δούμε ωστόσο γιατί δεν τα καταφέρνουμε. Άλλωστε, ακόμη και χώρες εκτός Ευρώπης, πολλές άλλες χώρες ζητούν από την

Ευρώπη να παίξει αυτό το ρόλο. Παντού η Ευρώπη είναι ένας περιζήτητος παράγοντας. Είναι κρίμα εμείς να ζούμε μέσα σ` ένα περιβάλλον κρίσης και εξωστρέφειας» τονίζει η έμπειρη ευρωπαία πολιτικός. Και συνεχίζει: «Το 2012 έχουν δημιουργηθεί και αντισώματα και δομές. Ποιος θα μας έλεγε πριν από λίγα χρόνια για έναν μηχανισμό στήριξης; Δώσαμε, λοιπόν, απαντήσεις αλλά ο ρόλος της πολιτικής που είναι να υπηρετεί τον πολίτη, γι` αυτό και δεν πρέπει να ξαναφήσουμε στην άκρη τον πολίτη. Ασχοληθήκαμε με τα ελλείμματα, με τους μηχανισμούς αλλά τελικά ο πολίτης είναι το αντικείμενο της πολιτικής μας» απαντά.

Όσον αφορά την προσωπική της συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα Κράτσα, επιθυμεί την συνέχιση των στόχων που έχουν τεθεί τόσο από την ίδια όσο και από τις ομάδες στις οποίες συμμετείχε, «να γίνει μια Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική και ένα Κοινοβούλιο θεματοφύλακας της πολυμορφίας της Ευρώπης και των πολιτών της». «Πως προβλέπεται να βρει τη χώρα μας το 2013» ρωτήσαμε την κα Κράτσα και μας απάντησε: «Ελπίζω το τέλος του 2012 να βρει την Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει εκλεγεί από μια νωπή λαϊκή ετυμηγορία, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η οποία θα κοιτάξει κατάματα τον ελληνικό λαό. Άλλωστε ο Πρόεδρός μας κ. Αντώνης Σαμαράς από την αρχή είπε τα πράγματα με το όνομά τους αψηφώντας το πολιτικό κόστος και πατώντας πάνω στις γνώσεις του για το ευρωπαϊκό περιβάλλον περιέγραψε την κατάσταση και πρότεινε εφαρμόσιμες πολιτικές. Θεωρώ το 2013 θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και έναν ηγέτη που να ξέρει προς τα πού να στρέψει το σκάφος και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος ανάπτυξης και ανακούφισης για την Ελλάδα και κυρίως αξιοπιστίας προς τα έξω» λέει η κα Ρόδη Κράτσα στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ».

Γιώργος Παπανικολάου: «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να εφαρμόζουμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε


Το 2012 η Ευρώπη περιμένει από την Ελλάδα την υλοποίηση των συμφωνιών που έγιναν στο 2011, αναμένουμε την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου και η ρευστότητα θα είναι δεδομένες για να γίνουν όλα όσα έχουν αποφασιστεί. Τάδε έφη στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάουγια το νέο χρόνο. «Αυτό, όμως, που κουβεντιάζουμε πολλές φορές στην Ευρώπη είναι πως η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμοιβαία, να βοηθάμε και εμείς τους εαυτού μας. Το πρόβλημα βλέπετε ότι είναι συστημικό γι` αυτό πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να εφαρμόζουμε αυτά για

τα οποία δεσμευόμαστε, για να μπορέσουμε να κοιτάμε στα μάτια τους ευρωπαίους. Στόχος να προχωρήσουμε αποφασιστικά ώστε να κρατηθεί ισχυρή η Ευρωζώνη» απαντά. Όσον αφορά τους προσωπικούς του στόχους, ο κ. Παπανικολάου προσδοκά «να δω τους Έλληνες να χαμογελάνε. Να ανέβουμε την ανηφόρα και να εξηγήσουμε πως υπάρχει ελπίδα και προοπτική με συγκεκριμένο βηματισμό και αποτελέσματα. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες να δουν πέρα από τις περικοπές και τη μείωση του βοιωτικού τους επιπέδου, τις θυσίες τους να πιάνουν τόπο. Αυτό θα το πετύχουμε το 2012 μέσα από τις εθνικές εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση που με συνέπεια και με αλλαγή του προγράμματος και του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, να συνδυάσουμε πλέον τις ανάγκες για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Παπανικολάου. «Εάν αυτό το καταφέρουμε μαζί με την αλληλεγγύη των εταίρων μας, το τέλος αυτού του χρόνου θα μας βρει με μια Ευρώπη περισσότερο αισιόδοξη και δυνατή».


Σπύρος Δανέλλης: «Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία, νέο τρόπο σκέψης, άλλες ταχύτητες και άλλη αποφασιστικότητα»

«Δεν υπάρχει




αμφιβολία πως η κρίση που ζούμε είναι η μεγαλύτερη των όσων έχουμε περάσει πρόσφατα και εντείνεται συνεχώς, γι ` αυτό χρειαζόμαστε νέα εργαλεία, νέο τρόπο σκέψης, άλλες ταχύτητες και άλλη αποφασιστικότητα» λέει ο κ. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για τον αγροτικό τομέα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ε.Ε. και αυτό τον προβληματισμό περνάμε και μέσα στο Ευρωκοινοβο

ύλιο, εάν και δεν εισακούγεται πάντα η φωνή μας και υπάρχει μια μόνιμη αντιπαλότητα και των αντιλήψεων και των προτάσεων του Συμβουλίου από τη μια και του ΕΚ. από την άλλη. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πάνω μας γιατί μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας, συναποφασίζουμε, άρα πλέον δεν γκρινιάζουμε ή ελέγχουμε μόνο. Βέβαια, δεν αποφασίζουμε για τις κεντρικές πολιτικές» μας εξηγεί όσον αφορά το ρόλο τους στο ΕΚ. «Γι` αυτό και μιλάμε πλέον για εκτροπή σε σχέση με τη δημοκρατική λειτουργίας της Ε.Ε.. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο γαλλογερμανικός άξονας, εκείνοι να αποφασίζουν, να ανακοινώνουν επί της ουσίας στους υπόλοιπους εταίρους και σε τρίτο στάδιο στους εκτός Ευρωζώνης και έτσι να πορευόμαστε. Αυτό δεν γίνεται άλλο, γι` αυτό θα πρέπει να αλλάξει» απαντά ο κ. Δανέλλης. «Το κοινοβούλιο ζητά από τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να ξαναβρεί τον θεσμικό του ρόλο, ως ισότιμος εταίρος» συμπληρώνει και με την αλλαγή του νέου προέδρου, θεωρεί πως αυτά τα θέματα θα τεθούν άμεσα. Προσωπικά, η βασική μου αγωνία είναι η επιβίωση της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. «Αλλοίμονο μας, εάν συμβεί το αντίθετο» θα μας πει χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα, επειδή θα είναι κρίσιμη χρονιά και στην μεγάλη αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά συμφέροντα. Ακόμη, ένας άλλος τομέας που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το 2012, θα είναι ο τομέας του Τουρισμού όπου φέτος θεσπίζεται Κοινή Πολιτική στην Ε.Ε. και γι` αυτό προς το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις και οικονομικά εργαλεία που θα αφορούν εν πολλοίς και τον ελληνικό τουρισμό, ως βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Τέλος, όσον αφορά το επόμενο 12μηνο, ο κ. Δανέλλης θεωρεί ότι «με λίγη προσπάθεια και με αποφασιστικότητα να γυρίσουμε σελίδα και να πετύχουμε να είμαστε μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και ως Ε.Ε. να αφήσουμε πίσω μας τις εμμονές του παρελθόντος, να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η ένωση για να κάνουμε αυτά που περιμένουν οι λαοί της Ευρώπης και η παγκόσμια κοινότητα. Στο χέρι μας. Αρκεί να αφήσουμε πίσω μας τον κακό μας εαυτό».


Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη

και προπαντός να μείνουμε στην Ευρώπη»

Με αισιοδοξία βλέπει τη νέα προεδρία για το Ε.Κ. και ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρατηρώντας πως ο κ. Martin Schulz είναι έμπειρος πολιτικός, όπως επίσης θεωρεί πολύ σημαντικό πως στις πρώτες θέσεις της Αντιπροεδρίας αναδείχθηκαν Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί. «Δείχνει πως οι Έλληνες δεν είναι απομονωμένοι, δουλεύουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιλογή τους αποτελεί μια ακτίδα φωτός». Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή μας προοπτική το 2012, ο κ. Σκυλακάκης απαντά ξεκάθαρα πως «από την Ευρώπη εξαρτόμαστε. Το 2012 πρέπει να υπογράψουμε τη δανειακή σύμβαση και να παραμείνει η βοήθεια αυτή στην χώρα μας. Χωρίς αυτή οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές. Υπάρχει μετά από όλη αυτή την περίοδο αυτή υπάρχει ωριμότητα, πολλοί εκτιμούν την προσπάθεια που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες και όλοι μαζί θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα» απαντά. «Το γεγονός πως το 2012 θα δηλώσουμε επίσημα πως δεν μπορούμε να πληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους μας, δεν είναι απαραίτητα κακό αφού πρωτίστως πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Είναι λυπηρό ότι φτάσαμε μέχρι εδώ αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και προπαντός να μείνουμε στην Ευρώπη» τονίζει με νόημα ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Για να εξασφαλίσει τη διεθνή μας θέση και είναι καίριο να παραμείνουμε αξιόπιστοι. Γι` αυτό και ως μέλος της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής αυτή τη μάχη θα προσπαθήσω να δώσω» λέει ο κ. Σκυλακάκης και δηλώνει ότι το 2013 θα βρει την Ευρώπη χωρίς την κρίση του ευρώ, με την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μίνι ύφεση και με την συνειδητοποίηση των παραδοσιακών αξιών, μακριά από τον τυφλό καταναλωτισμό». Σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, είναι πιθανόν κατά τον κ. Σκυλακάκη, να έχουμε την ίδια κυβέρνηση με άλλο ενδεχομένως σχήμα. «Αλλά όποια κυβέρνηση και

να έχουμε πρέπει να βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που δεν έχουν δουλειά. Χωρίς αυτό δεν έχουμε μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: