Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ανακαλύπτοντας τις Ακροπόλεις των Μινυών : Η Dr Έλενα Κουντούρη ολοκλήρωσε τη νέα θερινή εξόρμησή της στη βοιωτική γη – Συνεχίζεται η μελέτη για το μεγαλύτερο αποστραγγιστικό έργο της εποχής του!




Άλλη μια ανασκαφική περίοδος έφτασε στο τέλος της και το ORCHOMENOS PRESS με ξεχωριστή τιμή και χαρά αποδέχθηκε το κάλεσμα της Dr Έλενας Κουντούρη (Προϊσταμένης Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ και μιας από τις αρχαιολόγους που έχει συνδέσει απόλυτα το όνομά της με την περιοχή μας,) για επίσκεψη σε μια μοναδική ανασκαφή! Μια ανασκαφή,  η οποία κράτησε μόλις 3 εβδομάδες αλλά έφερε στο φως νέα ευρήματα και κυρίως πολιτιμότατες πληροφορίες για τις Ακροπόλεις των Μινυών – με κυριότερη αυτή του Γλα – που συνδέονταν με της μοναδικής αντίληψης έργο για την εποχή του, την πρώτη αποξήρανση της λίμνης Κωπαϊδας από τους σπουδαίους προγόνους μας!!!







Γνωστή για την αγάπη που τρέφει στην περιοχή μας και ιδιαίτερα για το Δήμο Ορχομενού, η κα Κουντούρη με την ομάδα της - αποτελούμενη από τους Αρχαιολόγους Dr Νίκο Πετρόχειλο και Dr Κώστα Θεοδωρίδη μαζί με εθελοντές – φοιτητές - βρέθηκαν και πάλι στην περιοχή του Γλα στο Δήμο Ορχομενού για να συνεχίζουν την πορεία του ανασκαφικού έργου – μελέτης τους για το αποστραγγιστικό έργο των Μινυών.
Η ομάδα για την μελέτη τους αυτή τυγχάνει υποστήριξης αμερικανικού προγράμματος, ενώ συμβολή σ` ότι ήταν δυνατόν παρείχε και ο Δήμος Ορχομενού, δεδομένης της άριστης συνεργασίας μας την αρχαιολογική κοινότητα.

Οι Αρχαιολόγοι Dr Έλενα Κουντούρη και Dr Κώστας Θεοδωρίδης στο λόφο του Αη Γιάννη

Ο Αρχαιολόγος Dr Νίκος Πετρόχειλος επί το έργον... 

Η κα Κουντούρη – στο περιθώριο αυτής της ολιγοήμερης ανασκαφής  που έφερε στο φως πολλά και αξιόλογα νέα ευρήματα, συμπλήρωσε τις γνώσεις για την περιοχή και την φιλοσοφία των έργων των Μινυών -  μας τόνισε για άλλη μια φορά πως υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για να αναδείξουμε - μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις -  αυτό τον μοναδικό πλούτο, αυτό το μοναδικό έργο που μελετάται σ` όλες τις πανεπιστημιακές αρχαιολογικές σχολές και τα πολυτεχνεία του κόσμου.

Η κα Έλενα Κουντούρη με την ομάδα της για το φακό του ORCHOMENOS PRESS 
Καλύτερα, όμως, για όλα όσα αναδείχθηκαν σ` αυτή την ανασκαφή, μας τα λέει η ίδια η Dr Έλενα Κουντούρη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, η «φίλη του Ορχομενού και των θησαυρών μας», η οποία μας έκανε την τιμή και μίλησε στην κάμερά μας…

 
Σ` ευχαριστώ Έλενα. Λ.Ρ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Prof. Michael Lane
Συνδιευθυντής της έρευνας MYNEKO στη βορειο-ανατολική Κωπαϊδα

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Prof. Michael Lane
Συνδιευθυντής της έρευνας MYNEKO στη βορειο-ανατολική Κωπαϊδα