Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος


Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Καθηγητής

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο Ζακύνθου

Με την συμμετοχή και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, όπως πρώτοι είχαμε γράψει: «Στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συμμετάσχει ο κκ. Γεώργιος» και παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, του Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ζηζιούλα, του Εκπροσώπου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανού, ολοκληρώθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2009 στη Ζάκυνθο το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Θέμα του Συνεδρίου θα ήταν: «Προσκυνηματικές περιηγήσεις (ιστορία – παράδοση – νεώτερες εξελίξεις και προβληματισμοί) τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί. Το Orchomenos Press ήταν και εκεί!

Το Συνέδριο έγινε με την ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα, της Ιεράς Συνόδου, του Υπουργείου Παιδείας, του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στο Συνέδριο θα είναι παρόντες πάνω από 50 Επίσκοποι απ` όλη την Ελλάδα καθώς και 150 κληρικοί από 80 Ιερές Μητροπόλεις. Η παρουσία του κκ. Γεωργίου στην Ζάκυνθο αλλά και η εισήγησή του σχετικά με τον Προσχηματικό Τουρισμό θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η Βοιωτία διαθέτει ουκ ολίγα Βυζαντινά Μνημεία με μεγάλη επισκεψημότητα, με «δημοφιλέστερο» όλων την Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη αλλά και την «Παναγία τη Σκριπού» στον Ορχομενό, την Ιερά Μονή Λυκούρεση στη Χαιρώνεια, την Ιερά Μονή Σαγματά στο Ύπατο, κ.α. οι οποίες καθημερινά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ορθοδόξων από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και την μακρινή μας Ρωσία. Η ανάπτυξη και αυτής της μορφή τους τουρισμού – θέμα που πολλές φορές έχει αγγίξει και το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας αλλά και άλλοι φορείς του τόπου μας – συμβάλλει ασφαλώς και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη όλης της Βοιωτίας!

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρακτορείο Ειδήσεων www.romfea.gr , μεταξύ άλλων, ξεχωριστή σημασία είχε η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του κκ. Χρυστοστόμου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων στη Σαρακινάδο η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου (Επίτιμος Καθηγητής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο Ζακύνθου - Λαμπρό συλλείτουργο στο νησί των μεγάλων ποιητών). Στην τιμητική εκδήλωση που συντόνισε ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, διακεκριμένοι δάσκαλοι του Θεολογικού λόγου παρουσίασαν το Χαριστήριο Τόμο «Φιόρα Τιμής – για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνέτο», και αναφέρθηκαν περιληπτικά στην 50χρονη διακονία του ως Ποιμένας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στην εν λόγω παρουσίαση παρέστησαν δεκάδες Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και άλλων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κληρικοί και λαϊκοί σύνεδροι που συμμετέχουν στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού. Κατά την διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης για την τριπλή επέτειο του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου και την παρουσίαση του Τιμητικού – Επιστημονικού Τόμου «Φιόρα Τιμής» έγινε η Ανακήρυξη του σε επίτιμο Καθηγητή του Ανώτατο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μάλιστα του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας (που εδρεύει στη Ζάκυνθο), η ίδρυση του οποίου οφείλεται στον ίδιο τον Μητροπολίτη.
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί πως στο νησί της Ζακύνθου, την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας εκπροσώπησε ακόμη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά του Στειριώτη π. Χρύσανθος ενώ εκπρόσωποι από την Βοιωτία ήταν ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδεών της Αθήνας «Ο Λάμπρος Κατσώνης» και Γενικός Γραμματέας του K.E.R.I.E. κ. Πάνος Στάμου καθώς και ο Ορχομένιος καθηγητής Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στενός συνεργάτης του κκ. Χρυσοστόμου , κ. Γιώργος Καρρής, του οποίου συμπεριλήφθηκε και η προσωπική του εισήγηση στον Χαριστήριο Τόμο «Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνέτο». Περισσότερα στο αυριανό φύλλο των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ...

Δείτε και ακούστε πως περιέγραψε στον κκ. Χρυσόστομο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος στην τιμητική εκδήλωση που συντόνισε ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: