Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

O Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας κ. Λευτέρης Κτιστάκης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας

 


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

ΠΡΟΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και

Β. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.

 

Θέμα: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Κύριοι Υπουργοί,

1. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό 0,8% ανά Περιφερειακή Ενότητα [σχετική Υ.Α. 104605/4389 Φ.Ε.Κ. Β΄ 5342/17-10-2022], έχει επιφέρει ως φυσική συνέπεια την απώλεια καλλιεργήσιμης έκτασης. Αυτή με την σειρά της έχει ως επακόλουθα:

§  για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την απώλεια εισοδήματος.

§  για την χώρα μας, την απώλεια αγροτικής παραγωγής.

Η υπερσυγκέντρωση σταθμών σε συγκεκριμένα εδάφη εντός της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας (π.χ. κάμπος Κωπαΐδας και Βαγίων) δεν παραβιάζει μεν το ανωτέρω όριο, προκαλεί όμως εν τέλει τα προβλήματα που το όριο επιχειρεί να αποτρέψει. Αυτό έχει επισημανθεί πολλές φορές, χαρακτηριστικό δε είναι το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της 24ης Ιουλίου 2024.


2. Περαιτέρω, στην από 3ης Σεπτεμβρίου 2024 κοινή ανακοίνωσή τους οι Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. ως αρμόδιοι διαχειριστές σύμφωνα με το άρθρο 3 της προαναφερόμενης Υ.Α., ανήρτησαν πίνακα με τα εναπομείναντα όρια ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ανά περιφερειακή ενότητα.

Σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας φέρεται να απομένει μεγάλο ακόμα περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στην αγροτική γη. Σημειώνω βέβαια ότι στον πίνακα αυτόν δεν αναφέρεται καλλιεργήσιμη έκταση που έχει καταληφθεί, αλλά μόνο ισχύς.

3. Επειδή η στήριξη του αγροτικού τομέα, είτε αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ως επαγγελματική ομάδα, είτε την αγροτική παραγωγή ως πρωτογενή τομέα της εθνικής οικονομίας, είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Κυβέρνησης.

Επειδή μεταξύ άλλων, η αντοχή των κατ’ επάγγελμα αγροτών δοκιμάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ από την κλιματική κρίση (λειψυδρία που δυσκολεύει την άρδευση, πλημμύρες που εναλλάσσονται με καύσωνα κ.α.).

Επειδή συνακόλουθα, η προσπάθεια ανακούφισης της κοινωνικής αυτής ομάδας απαιτεί πολύπλευρες λύσεις.

 

Ερωτάσθε:

Α) Σχεδιάζετε την ολοκληρωτική εφεξής κατάργηση της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, πλην βέβαια όσων σταθμών αφορούν κατ’ επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με παλαιότερη εξαγγελία του κυρίου Πρωθυπουργού;

Β) Σε κάθε περίπτωση, κρίνετε σκόπιμο να προβλεφθεί το όριο των 0,8% επί της καλλιεργήσιμης γης ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα, για την αποτελεσματική προστασία των κάμπων που προσφέρουν πιο συστηματική, πιο εντατική και άρα, πιο αποδοτική καλλιέργεια;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Ελευθέριος Κτιστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: