Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Γ. Μουλκιώτης: «Επείγουσες εργασίες συντήρησης ιστορικού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Μαυρομματίου»

 


Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Μουλκιώτης, προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενος στον ιστορικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Μαυρομματίου.

Στον χώρο του Ναού, στις 26-10-1825, έλαβε χώρα μεγάλη μάχη των Ελλήνων,  οι οποίοι με αρχηγό τον Αθανάσιο Σκουρτανιωτη αντιμετώπισαν απόσπασμα 700-800 Τούρκων, που διήρκησε  όλη την ημέρα. Οι Έλληνες απέκρουσαν τις τουρκικές επιθέσεις και όταν τους τελείωναν τα πυρομαχικά, μπήκαν στην εκκλησία για να αμυνθούν καλύτερα. Οι Τούρκοι σκαρφάλωσαν στη στέγη της εκκλησίας, άνοιξαν τρύπα και έριξαν μέσα αναμμένο κλαδιά με θειάφι και ρετσίνα που προκάλεσαν στους πολιορκημένους θάνατο από ασφυξία. Μόνο ο αρχηγός τους  Αθανάσιος Σκουρτανιώτης έζησε, αλλά τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον κατακρεούργησαν.

Ο Βυζαντινός  Ιερός Ναός, αποτελεί σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Βοιωτών κατά του κατακτητή. Δυστυχώς η υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού και εμβληματικού Ναού, δεν είναι η καλύτερη, με άμεσο και επαπειλούμενο κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου να επιτείνονται τα στατικά και άλλα προβλήματά του.

 

Ο Βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:

1. Πώς σκοπεύει να προβεί σε συγκροτημένη παρέμβαση στην υφιστάμενη  κατάσταση του Βυζαντινού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Μαυρομματίου;

2. Έχει εκπονηθεί μελέτη και εάν ναι, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων και ποιό;                                                                                               

3. Από ποιούς πόρους αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι  μελέτες και οι ενδεδειγμένες ολικές  παρεμβάσεις σας                                                        

4. Ποιός φορέας θα χρηματοδοτήσει τις προγραμματισμένες και απαιτούμενες εργασίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: