Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Γ. Μουλκιώτης: «Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Για ποια ανάπτυξη μιλάει η Κυβέρνηση;»



Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση θίγει ένα ιδιαίτερο θέμα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά και την κοινωνία, όπως είναι αυτό των σοβαρών ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά σε βάρος των καταναλωτών χωρίς να δίνονται κυβερνητικές λύσεις.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εξακολουθεί και κινείται ανοδικά. Η χώρα μας καταγράφει τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ σε πολλές χώρες έχει μειωθεί κάτω του 2%.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στα τρόφιμα, όπου ο δείκτης επιταχύνθηκε σε ρυθμό 2,8% από 2% τον Αύγουστο, ενώ στα βιομηχανικά αγαθά υπήρξε επιτάχυνση σε ρυθμό 1,7%.

Η κυβέρνηση κάνει απόπειρες να πείσει ότι οι αυξήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις τροφίμων που επιβαρύνουν ιδιαίτερα όχι μόνον τα ευάλωτα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη. 

Η Ελλάδα το 2023 ήταν προτελευταία στην Ε.Ε,  πάνω από την Βουλγαρία, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Βουλευτής Βοιωτίας, Γ. Μουλκιώτης, ζητά από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Ανάπτυξης να απαντήσουν:

1. Σε ποιες στοχευμένες ενέργειες προβαίνει το Υπουργείο, για να ελέγξει  την αισχροκέρδεια, πώς διενεργείται ο έλεγχος και σε ποια είδη της  εφοδιαστικής αλυσίδας;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής όπως έχουν πράξει άλλες χώρες της ΕΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: