Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Γ. Μουλκιώτης: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βοηθήσει έμπρακτα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά, την ελληνική ύπαιθρο. Η ενίσχυση τους είναι χρέος και απαραίτητο να σταματήσουν οι προχειρότητες εις βάρος τους»

 


Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβάλλοντας ένα ιδιαίτερο μείζον θέμα που ταλανίζει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά τόσο της Βοιωτίας όσο και την υπόλοιπης Ελλάδας, αυτό της λήψης μέτρων για την έκτακτη ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει εκτεταμένα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων μηνών και εν γένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχοντας ως αποτέλεσμα τις ζημιές στην παραγωγή  αγροτικών προϊόντων και ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο. Στα παραπάνω προστίθεται η Κυβερνητική προχειρότητα και αναβλητικότητα, καθώς και η καθυστέρηση λήψης ουσιαστικών μέτρων. Η  έλλειψη συντονισμού και η αδράνεια στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς, καθώς το κόστος της παραγωγής αυξάνεται συνεχώς, οι αποδόσεις μειώνονται, ενώ απουσιάζει πλήρως μια εθνική στρατηγική αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Καλλιέργειες και παραγωγές όπως είναι τα σιτηρά, η μηδική δέχθηκαν ισχυρά χτυπήματα. Χαρακτηριστικές, επίσης, είναι οι πολύ μεγάλες μειώσεις, άνω του 60% της παραγωγής των Ανοιξιάτικων Καλλιεργειών (Βαμβακιού – Αραβοσίτου), αφού η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική, όπως και στις αμπελοκαλλιέργειες μειωμένη άνω του 50%. Με τις υπάρχουσες επιδόσεις, οι παραγωγοί δεν συγκεντρώνουν τις ποσότητες που απαιτούνται για να λάβουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

 

Κατόπιν των παραπάνω, και αναλογιζόμενος ο Βουλευτής Γ. Μουλκιώτης την έλλειψη ρευστότητας που εμφανίζουν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, την επιστροφή καταβληθέντων ποσών που αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα έως 29/10/2024 έπειτα από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, και της ενίσχυσης που χρήζει ο αγροτικός κόσμος, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει:

1. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Π.Ε. Βοιωτίας ως και άλλων περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με την ξηρασία;                    

 

2. Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληγέντες παραγωγοί και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων;                                                                                   

 

3. Υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.   

 

4.Τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών και με ποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής;                                         

 

5. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Π.Ε. Βοιωτίας και ενδεχομένως και άλλων περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με την ξηρασία;

 

6. Θα προβείτε σε  άρση του ορίου ποσότητας παραγωγής προϊόντων, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν κανονικά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: