Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

«Μαθήματα Αστρονομίας-Αστροφυσικής» (για μαθητές/-τριες Στ’ τάξης Δημοτικού)



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο πλαίσιο της ενίσχυσης και προώθησης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συνδιοργανώνουν Μαθήματα Αστρονομίας για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων.


Πού απευθύνονται: Μαθητές-Μαθήτριες Στ΄ Δημοτικού

Τόπος: 3ος όροφος της Βιβλιοθήκης (Κάδμου 7 & Δαιδάλου)

Εμψυχωτής/Εισηγητής: Σταύρος Λέτης, Φυσικός (Εκπαιδευτικός)

Χρόνος: Τετάρτες & Παρασκευές, 10 π.μ. κατά το παρακάτω πρόγραμμα.

Προηγείται συνεννόηση με τη Βιβλιοθήκη.



                                        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τετάρτη

 

Παρασκευή

Οκτώβριος


 


16


18

23



30

 

 

Νοέμβριος

 

 

1

6


8

13


 



 

27

 

29

Δεκέμβριος

4

 

6

11


13

18


 


 

 


Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας του Ν. Βοιωτίας (Σ.Ε.Α.Β.), προσπαθώντας να φέρει παιδιά Δημοτικού σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας, ετοίμασε εισαγωγικά μαθήματα-εργαστήρια στην Αστρονομία και στην Αστροφυσική με θέμα: «Ο Ήλιος, το άστρο της ημέρας».

Αναφέρουμε ενδεικτικά θέματα:

o   Ο Ήλιος, το ηλιακό μας σύστημα και οι πλανήτες του

o   Η Σελήνη, οι εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης

o   Η επιρροή του Ήλιου πάνω στη Γη (καθορισμός εποχών, καιρικών φαινομένων)

o   Τα άστρα και οι αστερισμοί.

Ερωτήματα που θα προσεγγίσουμε : Τι είναι ο Ήλιος; Πόσο μεγάλος είναι; Πόσο μακριά από τη Γη βρίσκεται; Πώς δημιουργήθηκε; Πώς παράγει ενέργεια; Τι είναι οι ηλιακές κηλίδες; Τι είναι ο ηλιακός άνεμος; Πώς δημιουργείται το πολικό Σέλας; Ποιο θα είναι το μέλλον του;

Στο τέλος του εργαστηρίου, μέσω τηλεσκοπίου και ειδικού φίλτρου, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με ασφάλεια τον Ήλιο!

Πληροφορίες-συμμετοχές:  22610 81340 / Ώρες 8.30 πμ-2.30 μμ.

 


Σταύρος Λέτης, Φυσικός (εκπαιδευτικός) - Ερασιτέχνης Αστρονόμος

 Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιμορφώθηκε στη διδακτική των φυσικών επιστημών και στις μαθησιακές δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1991. Είναι συνιδιοκτήτης και διευθυντής σπουδών του φροντιστηρίου «Παιδεία» στην πόλη της Λιβαδειάς. Διδάσκει Φυσική σε μαθητές Λυκείου, Ρομποτική και Φυσική μέσω πειραμάτων

σε μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού.

Είναι συγγραφέας βιβλίων Φυσικής για μαθητές Λυκείου και δημιουργός διαδραστικών εφαρμογών για την διδασκαλία της Φυσικής, κάποιες από τις οποίες αξιοποιήθηκαν στα «ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα» του Υπουργείου Παιδείας.

Έχει παρουσιάσει 5 εργασίες σχετικά με τη διδασκαλία της Φυσικής σε 3 πανελλήνια συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), καθώς και 8 αντίστοιχες εργασίες σε 6 πανελλήνια σεμινάρια διδακτικής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Ε.).

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (Σ.Ε.Α.Β.), έχει δώσει πολλές ομιλίες σε πόλεις της Βοιωτίας με σκοπό την εκλαΐκευση της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής και έχει παρουσιάσει εργασία μέσω διαδραστικών εφαρμογών στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.


--
------
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 και Δαιδάλου
Λιβαδειά 32 131
τηλ. 22610.81340
Email: vivlivad@gmail.com
URL http://www.liblivadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: