Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ο Μικρός Ήρωας, το Παιδί-Φάντασμα, "ανεβαίνει" την Τετάρτη στο Δίστομο!

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβάζει την Τετάρτη 5 Ιουλίου το πάντα πρωτοπόρο Θεατρικό Εργαστήρι "Θεατροφρένεια" Διστόμου (παιδικό τμήμα), στο Αμφιθέατρο του Μαυσωλείου της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας.

    Πρόκειται για την θεατρική διασκευή, την μεταφορά στο "σανίδι", του <<Μικρού Ήρωα>> του θρυλικού, περιοδικού, οι μικροί πρωταγωνιστές του οποίου με τα κατορθώματα τους κατά των Γερμανών Ναζί, μεγάλωσαν πολλές γενιές τις περασμένες δεκαετίες.

Ο Γιώργος Θαλάσσης , η Κατερίνα, ο Σπίθας, ο Διαβολάκος, η Κύπρος, το Ζουζούνι κι όλη η παρέα << έγραψε την δική της ιστορία στην συνείδηση ενός ολοκλήρου πολύπαθου λαού>>, όπως σημειώνει το στέλεχος της Θεατροφρένειας, Νίκος Σταθάς :

   <<Το θεατρικό μας Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρενεια» έσκυψε με ευλάβεια πάνω από κάθε σελίδα του και παρουσιάζει τον "Μικρό Ήρωα του Στέλιου Ανεμοδουρά από το παιδικό μας τμήμα στα πλαίσια των Εκδηλώσεων για την επέτειο της 10ης Ιουνίου.

>>Με την βοήθεια και την καθοδήγηση της δασκάλας τους και σκηνοθέτη τους, κυρία Αστερία Παντίσκα, οι μικροί μας ηθοποιοί θα παρουσιάσουν ένα συγκινητικό θέαμα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ…

>>Μια ακόμη κατάθεση κόπου, ψυχής και χρέους από την «Θεατροφρεένεια» στα θύματα της 10ης Ιουνίου 1944, στο Δίστομο>>..

      Ο " Μικρός Ήρωας" ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο παιδικό περιοδικό της εποχής. Εκδιδόταν κάθε εβδομάδα και το έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης, ενώ την εικονογράφησή του έκανε ο Βύρων Απτόσογλου.

    Σε πρώτη φάση, το περιοδικό εκδόθηκε για μια ολόκληρη 15ετία, από τις 24 Φεβρουαρίου 1953 έως τις 18 Ιουνίου του 1968, οπότε το καθεστώς των συνταγματαρχών το έκλεισε.

Μετά την πτώση της χούντας επανεκδόθηκε αρκετές φορές και τελευταία με τη μορφή συλλεκτικών τόμων το 1986.

     Θεατρικό ραντεβού λοιπόν - μικροί και μεγάλοι - την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 21:30 στο Αμφιθέατρο Μαυσωλείου Διστόμου.

Σας περιμένουμε όλους!

   Σε μια παράσταση στην οποία πολλοί θα θυμηθούμε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και θα σιγοτραγουδήσουμε «Πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει, Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση»...

  Ε, ο Μικρός Ήρωας, το Παιδί -Φάντασμα, θα είναι εκεί!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: