Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Δημιουργικό διήμερο για την ΚΕΕΕ στην Κρήτη – Διευρυμένη Συνεδρίαση ΔΕ και επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

 


Δημιουργικό ήταν το διήμερο εργασιών της ΚΕΕΕ καθώς στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε η Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής αλλά και η επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητήριο Ηρακλείου, οι εργασίες ξεκίνησαν με το θερμό καλωσόρισμα του οικοδεσπότη προέδρου, Μανώλη Αλιφιεράκη, καθώς και την ομιλία του Α΄ αντιπροέδρου, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Τσώτσος αναφέρθηκε στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάγκη για ενιαία οικονομική πολιτική, αμυντική θωράκιση, ανάδειξη ηγετών αλλά  και ομοψυχίας αλλά και στις μάχες που πρέπει να δώσει η χώρα συνολικά, καθώς και η επιχειρηματική κοινότητα συγκεκριμένα. «Ως πανευρωπαϊκό δίκτυο Επιμελητηρίων έχουμε διατυπώσει προτάσεις και θα τις προωθήσουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αναμένουμε πολιτικές ευέλικτες, οι οποίες θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των περιφερειών μας» υπογράμμισε ο κ. Τσώτσος ενώ σταχυολόγησε μερικές από τις θέσεις της ΚΕΕΕ όπως η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αποτελεσματική πρόσβαση σε χρηματοδότηση,  η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η εξασφάλιση σταθερότητας στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η απλούστευση διαδικασιών.  

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση με τίτλο: «Προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης για την επόμενη δεκαετία» αναφέρθηκε στον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα ως τους βασικούς τομείς ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων. «Στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του κόστους ζωής και ο κίνδυνος ύφεσης, η  κοινωνική αστάθεια, η  απειλή για τις θέσεις εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμα και οι επιπτώσεις από την οικονομική και πανδημική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην κατακλείδα πρότασή του, ο κ. Αλιφιεράκης κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε να καταστήσουν την Κρήτη επιχειρηματικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο της Μεσογείου. Ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ,  Παύλος Ραβάνης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του ΒΕΑ με αφορμή τα 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ, με την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της  ΚΕΕΕ. Η ιστορική αναδρομή αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν βάσει των  νέων συνθηκών αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αποτέλεσαν το θεματικό άξονα της εισήγησης του κ. Ραβάνη.

Ο διευθυντής ερευνών της ΠΑΛΜΟΣ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, Πασχάλης Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, αναφέρθηκε στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με θέμα τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Η συγκεκριμένη εισήγηση -ως συνέχεια των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση στην Κεφαλλονιά- αφορούσε την αναλυτική επεξεργασία των αποτελεσμάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Τεμεκενίδης, αναφέρθηκε στη σύνθεση του κρητικού επιχειρείν και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων. Παρουσίασε, από το συνολικό δείγμα των 5076 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας όπως τη γνώση και χρήση αγγλική γλώσσας και τις ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες των εργαζομένων ως τα στοιχεία τα οποία αναζητούν πρωτίστως οι επιχειρήσεις.  Η έρευνα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚΕΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρωνας Φλουρής, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην Κρήτη ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης ενώ επεσήμανε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές για την επιμελητηριακή κοινότητα. Ο πρόεδρος του ICC, Πέτρος Δούκας, αναφέρθηκε στο μεγάλο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία ενώ ενημέρωσε για το ρόλο του ICC Academy, που αφορά θέματα εμπορίου, αλλά και του ICC Women, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Από τη Διοικητική Επιτροπή, τοποθέτηση έκανε ο Δ΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού ως μείζον για τις επιχειρήσεις όλη της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στο φορολογικό καθεστώς που αφορά τους επιχειρηματίες. Ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ, Στέφανος Γεωργιάδης, επεσήμανε την ανάγκη θωράκισης της εικόνας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με την ορθή χρήση των ψηφιακών εργαλείων. «Οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμόζονται πιλοτικά και αφού εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να οδηγήσουν ομαλά και αποτελεσματικά στην επόμενη ημέρα για τις επιχειρήσεις» ανάφερε χαρακτηριστικά.  Ακόμα, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ενόψει 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι τα 3 Βιοτεχνικά Επιμελητήρια θα συμμετέχουν με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και θέμα «Το κτίριο» ενώ προέτρεψε και άλλα Επιμελητήρια να συμμετέχουν ενώ  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Μάκης Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στη διασύνδεση της χώρας ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Στην ενέργεια και το επιχειρείν θα εστιαστούν οι εργασίες της επόμενης Διευρυμένης Συνεδρίασης στην Κορινθία τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Λουζιώτης.

Με το συντονισμό των εργασιών είχε επιφορτιστεί ο γενικός γραμματέας ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Αγνιάδης ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη. Αφού καλωσόρισε στο Ηράκλειο τους επιχειρηματίες της χώρας, ευχαρίστησε την ΚΕΕΕ για την αγαστή τους συνεργασία, με αποτέλεσμα την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την ερημοποίηση, τα πλημμυρικά φαινόμενα, την επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές περιφέρειες της χώρας και την ανάγκη ανάληψης στοχευμένης δράσης. «Με μοναδική αποστολή να κάνουμε καλό στον τόπο και να υποστηρίξουμε την εξέλιξη του επιχειρείν, από όποιο μετερίζι και να βρεθώ, θα είμαι δίπλα σας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουνίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, εξαίροντας την αξιοσύνη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλη Αλιφιεράκη, της Διοικητικής Επιτροπής αλλά και του προσωπικού του Επιμελητηρίου. «Ως ΚΕΕΕ υποστηρίζουμε όλα τα τοπικά Επιμελητήρια. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, όσο και την κοινωνία και τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι, επιχειρηματίες της περιοχής παραβρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητήριου για να τιμήσουν την ιστορική πορεία του θεσμού αλλά και τα πρόσωπα τα οποία ηγήθηκαν και συνέδραμαν στο πλούσιο έργο του. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις προς προηγούμενους προέδρους, προς τις μακροβιότερες επιχειρήσεις αλλά και προς πρώην υπαλλήλους του Επιμελητηρίου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, και Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, προσυπέγραψαν την ισχυρή τους βούλησή τους να προστατευτεί ο επιμελητηριακός θεσμός. «Η συνεργασία της ΚΕΕΕ με όλα τα τοπικά Επιμελητήρια είναι μείζονος σημασίας. Οι συνέργειες, οι προτάσεις, ο διάλογος και η παραγωγική ανατροφοδότηση θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε το επιχειρηματικό μας μέλλον, συλλογικά, μεθοδικά, συντεταγμένα» ανέφερε ο κ. Μασούτης. Από την πλευρά του, ο κ. Αλιφιεράκης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Αισθάνομαι βαρύ το φορτίο λόγω της μεγάλης ιστορίας του Επιμελητηρίου μας. Εδώ στο Ηράκλειο της Κρήτης θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να παράγουμε, να μαχόμαστε για το καλό του τόπου μας».

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: