Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με τους άλλους φορείς - Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση ή την υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας - Στις 13 Ιουνίου η κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ στη Χαλκίδα

 


📢ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«8η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας»
Στη Λαμία συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, κ. Νίκου Σουλιώτη.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι θέματα:

✅Κοινή Συνεδρίαση Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας & Κ.Ε.Δ.Ε.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης ενημέρωσε το Σώμα για την κοινή συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. και της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στη Χαλκίδα, αναφέροντας: «Πρώτη η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας ξεκίνησε να συνεδριάζει στους Δήμους όλης της Περιφέρειας, προκειμένου να αναδείξει τοπικά προβλήματα και να βοηθήσει στη λύση τους. Όπως έχω ξαναπεί, με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε τη φωνή του κάθε Δήμου κατά 25 φορές, όσοι και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. είδε τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής και θα συνεδριάσει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Στη συνεδρίαση θα παρουσιάσουμε συντεταγμένα, τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους πολίτες μας. Αναδεικνύοντας ένα θέμα μέσω της Κ.Ε.Δ.Ε., δυναμώνουμε τη φωνή μας κατά 332 φορές, δεδομένου η Κ.Ε.Δ.Ε. εκπροσωπεί τους Δήμους όλης της χώρας».


✅Πλήρης αντίθεση στην κατάργηση ή την υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση, με πρωτοβουλία των Μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. κας Βάκα, Δημάρχου Χαλκιδέων, κ. Ψαθά, Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, και των κ. Σπύρου και Κεράτσα, Δημ. Συμβούλων του Δήμου Χαλκιδέων. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεών τους ήταν ότι η όποια απόφαση για την κατάργηση ή την υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καθώς επίσης δεν θα πρέπει να υπάρξει η λογική της τιμωρίας 160.000 πολιτών κι ενός ολόκληρου Νομού, για την παράνομη δράση συγκεκριμένων ανθρώπων, που ήδη βρίσκονται απέναντι στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν. Επιπλέον, η κα Βάκα ενημέρωσε το Σώμα για την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη ΔΟΥ Χαλκίδας στις αντίστοιχες κεντρικοποιημένες φορολογικές υπηρεσίες της Αττικής, αρχής γενομένης από τις 12/6/2024 ζητώντας η συγκεκριμένη απόφαση να αποσυρθεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα τη γνωστοποίηση της πλήρους αντίθεσης της Π.Ε.Δ. και των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας σε κάθε απόφαση κατάργησης ή υποβάθμισης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και σε περίπτωση που η θέση αυτή δεν γίνει σεβαστή, να επανέλθει προς συζήτηση το θέμα στο Δ.Σ., για να αποφασιστεί η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, προκειμένου να μη πληγούν, αδίκως, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Εύβοιας.

✅Αίτημα για συμμετοχή όλων των Δήμων στη δράση του Πράσινου Ταμείου «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση».
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λεβαδέων, κ. Καραμάνη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει ανεκτός ο αποκλεισμός ορισμένων Δήμων από την επικείμενη χρηματοδότηση, ύψους 30.000.000 ευρώ, προς Δήμους που περιβάλλονται από περιαστικά δάση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς με τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, με το σκεπτικό ότι τουλάχιστον στη Στερεά Ελλάδα, δεν υπάρχει Δήμος χωρίς δασική έκταση πλησίον οικισμών του.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης επεσήμανε σχετικά: «Όλοι οι Δήμοι λαμβάνουν οριζόντια χρηματοδότηση, βάσει κάποιων κριτηρίων, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας εντός των ορίων τους. Σίγουρα τα ποσά που λαμβάνουν, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ζητήσει επανειλημμένα την αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού. Σε ότι αφορά την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, αυτή αφορά τους Δήμους με περιαστικά δάση, οι οποίοι είναι καθορισμένοι. Βλέποντας ότι εξαιρούνται 12 Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, είναι εμφανές ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν».
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Σουλιώτης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Διεύθυνσης Δασών, κ. Σταθόπουλο για το πρόβλημα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

✅Συγκρότηση Θεματικών Επιτροπών Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. εγκρίθηκε η συγκρότηση των 19 Θεματικών Επιτροπών. Ο Πρόεδρος, κ. Σουλιώτης τόνισε τα εξής: «Με τη δουλειά των αντίστοιχων Επιτροπών στις 2 προηγούμενες αυτοδιοικητικές περιόδους καταφέραμε να είμαστε η μοναδική Π.Ε.Δ. στη χώρα, με μία ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση για τα θέματα της αυτοδιοίκησης και να λάβουμε τα εύσημα από την Κ.Ε.Δ.Ε.. Κυρίως όμως με τη δουλειά μας αυτή, καταφέραμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που μας ταλαιπωρούσαν. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και για το λόγο αυτό η προσπάθειά μας δεν σταματά. Στις νέες μας Επιτροπές θα συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 130 αιρετοί, από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Λάβαμε μέριμνα, σε κάθε Επιτροπή να εκπροσωπούνται τουλάχιστον 3 Περιφερειακές Ενότητες για να αποτυπώνονται όλες οι οπτικές και να υπάρχει ζύμωση απόψεων. Σήμερα δεν μοιράζουμε official, μοιράζουμε δουλειά και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη που έχουμε για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τη Στερεά Ελλάδα και τους Δήμους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: