Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: οι νέες μαγικές λέξεις

 

*του Λουκά Καράντζαλη

 ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ των οικισμών και των υποδομών τους, είναι οι νέες λέξεις που πρέπει να ενσωματωθούν στις πολιτικές ανάπτυξης σε κάθε Δήμο, στις Περιφέρειες, στα Υπουργεία, στις επιχειρήσεις, στα σπίτια μας. Όλες οι υποδομές έχουν μια διάρκεια ζωής και απαιτούν συντήρηση για την επιμήκυνσή τους. Ακόμη οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές επιφέρουν αναθεώρηση των προδιαγραφών των υποδομών, οι οποίες επιδεινώνονται από πυρκαγιές ή άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν συντελεστεί ενδεχομένως στην περιοχή.

Η καταγραφή των κρίσιμων στοιχείων τρωτότητας, των σημείων και υποδομών που πονάει ο Δήμος-η πόλη-ο οικισμός, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης, της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα .

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ : οι λέξεις που λείπουν από την κουλτούρα διοίκησης στη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια -τους τελευταίους μήνες δείχνουν με ένταση την γύμνια της χώρας. Το "πάμε και όπου βγεί" χαρακτηρίζει τους διοικούντες, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

 ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ οι μεγάλες απειλές σε κάθε περιοχή της χώρας και λόγω της κλιματικής κρίσης , αλλά και λόγω της παραμέλησης της προστασίας του δάσους όλα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν μέγα-φωτιές, αλλά φωτιές που τις αφήσαμε να γιγαντωθούν, γιατί δεν έγινε άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά.

 Οι πυροσβεστικές διατάξεις προσδιορίζουν την αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, όπου τονίζονται οι ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται για να μπαίνουν πυρκαγιές.

 Με την ίδια ένταση πρέπει να τονίζεται και το πότε πρέπει να ξεκινάει η περίοδος για την πρόληψη πυρκαγιών, της υλοποίησης ενεργειών και έργων ανάπτυξης υποδομών πυροπροστασίας .

Θα έπρεπε κατά την δική μου άποψη,  να λέει ότι την 1 Οκτωβρίου κάθε έτους πρέπει να ξεκινούν οι ενέργειες πρόληψης για την αποφυγή των πυρκαγιών. 

Πρέπει να ξεκινούν οι σχεδιασμοί και οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη υποδομών πυροπροστασίας, οι μικρές υποδομές υδρονομίας, οι μεγαλύτερης έντασης δασικοί καθαρισμοί, οι ενέργειες εκπαίδευσης του πληθυσμού, ενδυνάμωσης του εθελοντισμού και της οργάνωσης εθελοντικών ομάδων σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό, με κατάλληλο εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων, και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν το χειμώνα.

 Οι Δήμοι έχουν ευθύνη για την προστασία των περιαστικών δασικών εκτάσεων σε ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων, σε κάθε οικισμό. Ομοίως εντός των οικισμών έχουν αλσύλια τα οποία πρέπει να έχουν αυτόματα συστήματα πυροπροστασίας. Θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες, αλλά και αναψυχής, ώστε η κοινωνία να είναι εκεί με δραστηριότητες, να χτίσει μνήμες και να αγαπάει τα περιαστικά δάση όπως το σπίτι τους. 

*ο Λουκάς Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, και εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2011-2014, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας 2007-2010, Δημοτικός Σύμβουλος 1998-2006 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: