Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών της Βοιωτίας


 Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, μαζί με τους βουλευτές του νομού κ. Λευτέρη Κτιστάκη και κ. Γιώτα Πούλου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023, συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη.

Επισημάνθηκαν στον Υφυπουργό τα κύρια προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο του νομού την τρέχουσα χρονική περίοδο και αφορούν: 

  • την μείωση του πλαφόν παράδοσης βάμβακος για την λήψη της συνδεδεμένης επιδότησης βάμβακος 2023 (ελάχιστη στρεμματική απόδοση), 
  • τις καταστροφές από τον περονόσπορο στα αμπέλια και τις καλλιέργειες κρεμμυδιών,
  • την ακαρπία των ελαιοδένδρων.

Ο Υφυπουργός τους ενημέρωσε για την δεδομένη πρόθεση του Υπουργείου για μείωση του πλαφόν παράδοσης βάμβακος και οτι το ποσοστό της μείωσης θα καθορισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με την πρόταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, σε συνδυασμό με την συνεκτιμηση των μέχρι τώρα στρεμματικών αποδόσεων, βάσει των παραδόσεων στα Εκκοκκιστήρια Βάμβακος. 

Για τις αποζημιώσεις των αμπελουργών υπήρξε θετική δέσμευση του Υφυπουργού, με βασική προτεραιότητα τα οινοποιήσιμα και βρώσιμα αμπέλια. 

Για τις παραγωγές κρεμμυδιών και πατάτας ζήτησε να του αποσταλούν εκθέσεις καταγραφής ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Τέλος και αναφορικά με την μειωμένη ελαιοπαραγωγή, ο Υφυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ενόψει και των αποτελεσμάτων της συνόδου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα, αφου απασχολεί πολλά κράτη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: