Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του Γ. Μαστροδήμου στην Παλαιά Βουλή

 


  Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μαστροδήμου, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής που  διοργανώθηκε από τον Δήμο Θηβαίων και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τη Βοιωτία Διαχρονικά. .

  Πρόκειται για ένα πόνημα με τίτλο : «Φύγετε γιατί έρχονται …» των εκδόσεων Βιβλιόραμα, με αναφορά στην πυρπόληση των χωριών της Θήβας, Δομβραίνας, Θίσβης, και Χωστίων καθώς και των δύο ιστορικών μοναστηριών της περιοχής, της Μονής Μακαριωτίσσης και της Μονής του Οσίου Σεραφείμ, από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1943.

  Παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος  Γεωργίου, του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφίας και Χαλκηδόνος Γαβριήλ,   του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλη Πέτρου Σπανάκη, των Βουλευτών Νομού Βοιωτίας κ. Γιώργου Μουλκιώτη και κ. Λευτέρη Κτιστάκη, του Δημάρχου Θηβαίων κ. Γιώργου Αναστασίου και των δημοτικών συμβούλων κ. N.Κοβάνη και κ. A.Δαγδελένη ,του Προέδρου Κοινότητας Δομβραίνας κ. Κώστα Μπούγια και του Προέδρου Κοινότητας Χωστίων κ. Σεραφείμ Δέδε.

  Ο Δήμος Θηβαίων, ως διοργανωτής της εν λόγω βιβλιοπαρουσίασης έχει καθιερώσει την ετήσια Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των τριών χωριών της Θήβας και όπως σημείωσε στον λόγο του ο ίδιος ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου : « οφείλουμε να ενσκύψουμε με προσοχή στην Ιστορία που διαρκώς κάνει κύκλους […] στραμμένοι και βασισμένοι στο ιερό, ένδοξο και μαρτυρικό μας παρελθόν, να αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον απαλλαγμένο από φασισμό και εγκλήματα πολέμου» ευχόμενος παράλληλα  η εν λόγω έρευνα να συμπληρώσει τις ιστορικές μας γνώσεις και να εμπλουτίσει με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, τη ζωντανή παρακαταθήκη μας.

Μια βιβλιοπαρουσίαση γεμάτη συγκίνηση και άφατο δέος επιστεγάστηκε στον εμβληματικό και συμβολικό χώρο της Παλαιάς Βουλής κάτι που έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κύρος στο εν λόγω εγχείρημα. 

 


*Για το βιβλίο μίλησαν οι:  

Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου Ιστορίας, Γιώργος Λακόπουλος Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Χριστίνα Σταμούλη Δικηγόρος, διαχειριστής του αρχείου Ι.Σταμούλη καθώς και ο Γιώργος Ζωγράφος Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου, τ. Αναπληρωτής Πρύτανη ΕΚΠΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Ροδίτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: