Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων Ιωάννη Δ. Ταγκαλέγκα για την 28η Οκτωβρίου 1940

 


Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ενωμένοι όλοι γιορτάζουμε το ηχηρό και ηρωικό «ΟΧΙ» στο φασισμό και τον ναζισμό. Με υπερηφάνεια τιμούμε και μνημονεύουμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που με την γενναιότητά τους έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Ογδόντα-τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα που οι αθάνατοι πρόγονοί μας αψήφησαν τις αριθμητικές αναλογίες και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και όρθωσαν το ανάστημά τους διεκδικώντας την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου είναι διαχρονικά επίκαιρα και παιδευτικά αναγκαία για τις νεότερες γενιές. Καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της αντίστασης σε οτιδήποτε καταπατά ή θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση. Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός, που χαρακτήριζε τους προγόνους μας, αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά μας και την παρακαταθήκη μας που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε στις γενιές του σήμερα και του αύριο.

Ας είμαστε, λοιπόν, εξοπλισμένοι με αυτές τις αρχές και τις αξίες και στις σύγχρονες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε ως λαός και ως έθνος. Δυστυχώς, συνειδητοποιούμε ότι οι κρίσεις είναι αλλεπάλληλες και διαρκείς: ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μακρύς και αναζωπυρωμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή… Οφείλουμε όλοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν δύναται να υπάρχει εφησυχασμός. Με ομοψυχία, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και προάγοντας το καλό του συνόλου μπορούμε να ανακτήσουμε δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε και σήμερα.

Ας αγωνιστούμε για την ελευθερία και την πρόοδο τιμώντας παράλληλα τον αγώνα των προγόνων μας και διαφυλάσσοντας όσα εκείνοι κατάφεραν για εμάς!

 

«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες το αίμα.

Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:

Ελευθερία…» (Οδυσσέας Ελύτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: