Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

O μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Μινύου, ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Οιδίπους - Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 


#στερεά_ελλάδα

O μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Μινύου, του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία του είδους του. Κατασκευάσθηκε το 1250 π.Χ. και σε αυτόν πρέπει να είχαν ταφεί μέλη της βασιλικής οικογένειας του #μυκηναϊκού οικισμού, όμως όλα τα πολύτιμα κτερίσματα των νεκρών αφαιρέθηκαν από τυμβωρύχους.

Ο τάφος σωζόταν ακέραιος τουλάχιστον μέχρι την εποχή του Παυσανία, το 2ο αι. μ.Χ. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το μνημείο σταδιακά καλύφθηκε με επιχώσεις, αλλά εξακολουθούσε να είναι ορατό. Η πρώτη ανασκαφή του έγινε το 1880 από το θαυμαστή του Ομήρου, Ερρίκο Σλήμαν, που δεν έμεινε αδιάφορος στη μεγάλη φήμη του πλούτου του βοιωτικού Ορχομενού.

Το μνημείο είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Οιδίπους - Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Diazoma.



Δεν υπάρχουν σχόλια: