Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Σεβασμός στους αγρότες με ισχυρό πρωτογενή τομέα

 


​του Γιώργου Μουλκιώτη

Υπ. Βουλευτή Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής


Δεν υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης ότι ο αγρότης μοχθεί κάθε μέρα και τιμά τη γη των προγόνων του κάνοντας υπέρμετρες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσει «ζωντανή» τη σοδειά του, κάτω από αντίξοες καιρικές και οικονομικές συνθήκες. 

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, ένας διαχρονικά σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, μέσα στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον έχει επηρεαστεί σοβαρά από τις πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), με αποτέλεσμα να πλήττεται με ποικίλους τρόπους. Η ελλειμματική πολιτική, η φορολόγηση γεωργικής γης και αγροτικών εισοδημάτων, η αύξηση κόστους αγροτικών εφοδίων και παραγωγής, το πρόβλημα ρευστότητας κεφαλαίων κίνησης και δανεισμού, η έλλειψη εργατικών χεριών, έχουν οδηγήσει την αγροτιά σε πολλαπλά αδιέξοδα. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές βιώνουν καθημερινά την συνεχόμενη αύξηση των τιμών των προϊόντων. 

Γι’ αυτό η στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και της ντόπιας οικονομίας κρίνονται πιο αναγκαίες παρά ποτέ. 

Για μας, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η συμβολή του πρωτογενή τομέα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αξιολογείται ως κρίσιμη και οι προτάσεις και οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι αυτές που μπορούν να απαντήσουν στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας. 

Ως πρώτα και άμεσα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής προτείνονται: 

  • Κάλυψη μέρους του κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, 
  • Πλαφόν στην τιμή ενέργειας, η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, 
  • Χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για ΑΠΕ, 
  • Βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, 
  • Εφαρμογή ανά έτος συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υποβολής και αξιολόγησης των προγραμμάτων με ωφελούμενους αγρότες. 


Τα παραπάνω αποτελούν αναγκαίες δράσεις, ώστε να ανατραπεί η αβεβαιότητα και το δυσοίωνο μέλλον που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάσσει για την αγροτιά, που δεν αποτελεί μια υποδεέστερη κοινωνική ομάδα, αλλά είναι πολίτες που μοχθούν ώστε να επιβιώνουν. 

Είναι απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθούν εκείνα να αναγκαία περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης για νέες και αποδοτικότερες καλλιέργειες και να ενισχυθεί ένας στρατηγικός άξονας της οικονομίας για μια Ελλάδα με εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

Ας το αντιληφθούμε όλοι, πριν είναι αργά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: