Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

20 χρόνια πέρασαν από την ίδρυση Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Θήβα!

 


Του Νίκου Τρικαλίτη 

Πριν λίγες μέρες η Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ειδικό αφιέρωμα ανέφερε ότι μεταξύ των τμημάτων με χαμηλές βάσεις που έχουν μεγάλη προοπτική και αποτελούν σέ μεγάλα ποσοστά (80/00) πρώτη επιλογή είναι το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με έδρα την Θήβα. 

Επειδή συμπληρώνονται  20 χρόνια από τις πρώτες ενέργειες για την ίδρυση Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Θήβα , θά πρέπει νά φέρουμε στην μνήμη μας  κάποια πράγματα μια και θεωρώ τιμή μου ότι είχα την πρωτοβουλία μιας συλλογικής δράσης και θεωρώ την ταπεινότητα μου ως " νουνό " - τρόπος του λέγειν αυτού του Τμήματος,που εντάχθηκε στην αρχή στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Πήρα την πρωτοβουλία από το 2000 και μαζί με Φορείς της Περιοχής ( Δήμοι, Επαγγελματικοί φορείς, Σύλλογοι κλπ ) - Πρώτος αρωγός ο τότε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδρέας Γιαννόπουλος -και ήρθαμε σέ επαφή κατ' αρχήν με το ΤΕΙ Πειραιά ( κάναμε πολλές συναντήσεις ). Είχαμε βρει και χώρο - με δωρεά - για ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων . 

Δυστυχώς το ΤΕΙ Πειραιά δεν ήθελε νά "βγει " εκτός Αττικής. Το 2003 με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τόν Θανάση Σκούμα - ένθερμο υποστηρικτή αυτής της προσπάθειας - με πρόταση του και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου μου ανατέθηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος  ο συντονισμός των ενεργειών για την ίδρυση του Τμήματος στην Θήβα. Το ενδιαφέρον στράφηκε προς το ΤΕΙ Χαλκίδας και με θετική σκέψη κάναμε πολλές συσκέψεις. 

Η πρόταση μου ήταν νά ιδρυθεί το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα Εφοδιασμού ( Logistics ) που έλειπε και ήταν αναγκαίο στην Ελληνική αγορά, μάλιστα φθάσαμε και στην κατάρτιση  προγράμματος. Τον Σεπτέμβριο του 2003 σέ επίσκεψη στην Θήβα του τότε Υπουργού Παιδείας Π.Ευθυμίου ανακοινώθηκε και επίσημα. Παρ'οτι υπήρχαν πολλές "γκρίνιες" γιατί ΤΕΙ στην Θήβα ; ( Είχε ανακοινωθεί Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Λιβαδειά ). 

Επέμενα ότι η ίδρυση μεμονωμένων Τμημάτων ΑΕΙ είναι θνησιγενής - γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την κατάργηση του μετά από μερικά χρόνια. 

Όμως το Τμήμα της Θήβας ιδρύθηκε και λειτούργησε (στον ανακαινισμένο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ ) και αποτελεί φωτώριο ( με μεγάλη επαγγελματική αποκατάσταση ) στελεχών για τίς επιχειρήσεις Logistics.

  Η πρόοδος έφθασε στο ανώτατο επίπεδο - μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Χαλκίδας -και την αναβάθμιση του σαν Πανεπιστημιακό Τμήμα ενταγμένο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Ήδη ορκίστηκαν οι πρώτοι πτυχιούχοι και προχωράμε !! 

Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι όλοι όσοι συμβάλλαμε σ'αυτή την προσπάθεια !!

Καμαρώνουμε Τώρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: