Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δήμος Λεβαδεών παρουσίασε το βιβλίο του Δρ Πάνου Στάμου με τίτλο «Συλλογή με αναφορές στο παρελθόν της Λιβαδειάς – Ανέκδοτες μαρτυρίες»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ Πάνου Στάμου με τίτλο «Συλλογή με αναφορές στο παρελθόν της Λιβαδειάς – Ανέκδοτες μαρτυρίες» έκδοσης του Δήμου Λεβαδέων, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο ιατρός καρδιολόγος Δρ. Νικόλαος Κελέρμενος, ο οποίος παρουσίασε τα μελετήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιστορικών, οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων για την πόλη της Λιβαδειάς από ανέκδοτες μαρτυρίες.

Επίσης, συμπαρουσιαστής του βιβλίου ήταν ο νομικός κ. Σπυρίδωνας Φλώρος που εκτός από τα κείμενα του βιβλίου, αναφέρθηκε σε σημαντικά δημοσιεύματα του 19ου αιώνα στον γαλλικό τύπο σχετικά με τη Λιβαδειά και σε διάφορες ιστορικές πηγές που αναφέρονται στη σημαντική δράση του Λάμπρου Κατσώνη κατά του οθωμανικού στόλου, καθώς και στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Λεβαδείας.
Στη συνέχεια ο Δρ Πάνος Στάμου αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δήμο Λεβαδέων για τη στήριξη τους για την έκδοση του βιβλίου αναφέρθηκε σε νέα ερευνητικά ευρήματα από το Ιστορικό Αρχείο Ναυτικού Μουσείου Ύδρας, από πρόσφατα μεταφρασμένα οθωμανικά κείμενα στην ελληνική γλώσσα που αναφέρονται στον Λάμπρο Κατσώνη.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας σημείωσε ότι το βιβλίο του Δρ Π. Στάμου, όπως και η έκδοση του Λευκώματος του κ. Λ. Γερούλια από το Δήμο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Εξήρε το σημαντικό ερευνητικό έργο του Δρ Πάνου Στάμου για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης της πόλης της Λιβαδειάς που έχει ως αποτέλεσμα τη συγγραφή αρκετών βιβλίων. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομα του Λάμπρου Κατσώνη στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, κίνηση που έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για να μάθουν περισσότερα για τον Λιβαδείτη θαλασσομάχο αγωνιστή της απελευθέρωσης.



Ευχήθηκε στον Δρ Στάμου να συνεχίσει με το ίδιο άσβεστο πάθος να καταγράφει την ιστορία της πόλης και να μεταφέρει τη γνώση του στις νεότερες γενεές.
Ακολούθησε συζήτηση και καταλήγοντας ο Δήμαρχος Λεβαδέων και οι ομιλητές σημείωσαν την ανάγκη νεότεροι ερευνητές να μελετήσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής για την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η διοργάνωση ενός διαγωνισμού νέων ερευνητών θα αποτελέσει έναυσμα για την ενασχόληση της νεολαίας με την ιστορία του τόπου.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δρ Πάνος Στάμου δώρισε στον Δήμαρχο Λεβαδέων πρωτότυπο αντίγραφο λιθογραφίας του ρώσου φιλέλληνα Ιβάν Πετρόφ (έκδοσης Λειψίας 1886), η οποία θα τοποθετηθεί στο γραφείο του Δημάρχου στο κτίριο του νέου Δημαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: