Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Απολογιστική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ

 


Ανακοίνωση

Όλοι και όλες στην Απολογιστική Γενική Συνέλευση  την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, 11.00 το πρωί στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ.

(Θα παραβρεθεί και ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου μας για να ενημερώσει για τις δικαστικές μάχες που δόθηκαν και τι άλλες δυνατότητες έχουμε για νέες).

 

Με επιχειρήματα και στοιχεία αναδεικνύουμε τα δίκαια αιτήματά μας. 

Αναζητούμε τη λύση τους μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο.  Όταν αυτός όμως δεν πραγματοποιείται ή  δεν είναι ουσιαστικός,  απαντάμε με καλά σχεδιασμένους, μαζίκους  και αποφασιστικούς αγώνες.

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  Πέντε (5) μήνες μετά από την άρον-άρον παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ομαδική απόλυση μας  ο  αναμενόμενος «θησαυρός»  που  «θα έβρισκε η πολιτική της»  Κυβέρνησης, απεδείχθη «άνθρακας». Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες και από τι όλα δείχνουν η  διαδικασία έχει «κολλήσει» στον καυγά των υποψήφιων επενδυτών. Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί «σιγή ιχθύος», δεν  έχει προσδιοριστεί για το τι ενέργειες θα γίνουν έτσι ώστε  η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες κοντά στις 30.000 ευρώ ανά τόνο.

   Η σιωπή της αποτελεί την φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές θέσεις των εργαζομένων, οι οποίες διασφαλίζουν την ενιαία λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της, την ανάπτυξη της, τις θέσεις εργασίας ( μάλιστα ανοίγουν νέες), τα δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον με εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση στα κρατικά ταμεία.

  Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ με  ψυχραιμία, επιχειρήματα, στοιχεία και σοβαρότητα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων. Όμως δεν μπορούμε να κάτσουμε  με «σταυρωμένα χέρια» και να περιμένουμε πότε θα μας καλέσουν, καλλιεργώντας αυταπάτες για το τι θα μας πουν.

  Σε αυτή τη βάση, παίρνοντας υπόψη τη δέσμευση που έχουν πάρει οι Υπουργοί κύριοι Σταϊκούρας και Σκρέκας για συνάντηση με  τα σωματεία μας (έχει περάσει το χρονοδιάγραμμα που μας είχαν δεσμευτεί), από τις 11-12-2022 έχει σταλθεί επιστολή με τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματα που τα συνοδεύουν.

   Περιμένουμε τις ανάλογες απαντήσεις μέχρι τη Γενική μας Συνέλευση 22 Δεκεμβρίου 2022. Στη Γ.Σ.,  εφόσον κάνουμε τον απολογισμό μας, ενημερωθούμε από το νομικό μας σύμβουλο  για το πού βρισκόμαστε στις δικαστικές διαμάχες και τι άλλες επιλογές έχουμε να εξαντλήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, συλλογικά θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα. Το διοικητικό συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη και τις προτάσεις του συντονιστικού των Σωματείων θα προτείνει αναλόγως.

  Σας καλούμε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή στην ιστοσελίδα μας www.openlarco.com έτσι ώστε να έχετε πλήρη γνώση αιτημάτων και επιχειρημάτων. Επιγραμματικά είναι τα εξής:

       Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών προτείνουμε άμεσα να μπει προς υλοποίηση σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας ενιαίας  επαναλειτουργίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να ξεκινήσει η ΛΑΡΚΟ να παράγει.

       Υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι τα προγράμματα ανεργίας που έχει ανακοινώσει, όπως την κοινωφελή εργασία και το πρόγραμμα παγκοσμιοποίησης έχουν απορριφθεί από τους εργαζόμενους, διεκδικούμε αμεσα να νομοθετήσουν για τη μετατροπή των συμβάσεων μας από ορισμένου, σε αορίστου χρόνου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την μισθοδοσία μας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή μας στην εργασία μετά τις 31 Γενάρη και παράλληλα να εξασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα μόνιμης και σταθερής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους (και των εργολαβιών).

       Να εγκρίνουν σε συνεννόηση με τον ειδικό διαχειριστή και να μας καταβάλλουν έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 2.500 ευρώ,  έκαστος και καθαρό  καταβλητέο, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις εορτές, στην ακρίβεια, στην πληρωμή υποχρεώσεων και στο χειμώνα.

       Να ορίσουν επιτροπή που θα ανοίξει συζήτηση και θα επιλύσει το ζήτημα των οικονομικών διαφορών στις αποζημιώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις καταπατημένες ατομικές και συλλογικές συμβάσεις μας και τις παράνομες - καταχρηστικές περικοπές.

       Να νομοθετήσουν έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ΑΣΠΙΣ και να  εξοφληθούν οι  εν ενεργεία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στη generali.

       Να μεριμνήσουν έτσι ώστε να αποζημιωθούν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων ή νόμιμων δικαιούχων που δεν έχουν λάβει αποζημίωση.

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  Είναι αλήθεια. Μας έχουν σακατέψει οικονομικά, είναι μεγάλη η ψυχολογική πίεση που βιώνουμε καθημερινά βλέποντας το εργοστάσιο που έχουμε επενδύσει τη ζωή μας σταματημένο.  Είναι αλήθεια ότι μας ήθελαν έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια του οικισμού από το πρώτο εξάμηνο που ξεκίνησε η Ειδική Διαχείριση.

   Επίσης όμως είναι αλήθεια ότι με το αγώνα μας τους αποδείξαμε ότι εμείς είμαστε οι «σπιτικονοικοκύρηδες» και αυτοί με τους επενδυτές που φέρνουν, οι απρόσκλητοι «επισκέπτες». Πέρασαν σχεδόν 36 μήνες, έχουμε απολυθεί ομαδικά, έχουν σταματήσει τη λειτουργία και εμείς είμαστε μέσα στη ΛΑΡΚΟ.  Είναι αλήθεια ότι ποντάρουν στην εξαθλίωση μας, στη διάσπαση μας, στην απογοήτευση και την  εγκατάλειψη του αγώνα, Όμως επίσης είναι αλήθεια ότι είμαστε ζωντανοί, ακούραστοι, όρθιοι, έχουμε μαζί μας χιλιάδες εργαζόμενους να μας συμπαραστέκονται και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ότι μας ανήκει μέχρι το τέλος.

   Είναι αλήθεια ότι η  Γ.Σ. πραγματοποιείται σε δύσκολες συνθήκες, μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκεται σε άδεια, κατεβάζουν ελιές και παράλληλα είναι μέρες γιορτινές. Όμως, επίσης είναι αλήθεια ότι η  Κυβέρνηση με τους επενδυτές «ποντάρουν» και σε αυτό και στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Μας «ζυγίζουν» καθημερινά έτσι ώστε στην πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσουν να μας «πιάσουν στον ύπνο».

  Τα προεκλογικά «θα και εφόσον» είναι για ψηφοθηρική κατανάλωση, όλοι όσοι τάζουν είναι σήμερα στην κυβέρνηση ή έχουν κυβερνήσει  σε αυτό τον τόπο. Προβλήματα μας δημιούργησαν,  δεν έλυσαν κανένα.   Η επιτυχία της Γενικής συνέλευσης είναι επιβεβλημένη γιατί βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση του αγώνα, αν δεν πιέσουμε να παρθούν νομοθετικά μέτρα τώρα, 31 Γενάρη 2023 όλοι πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας. Τα προγράμματα που μας έχουν ετοιμάσει, αν ήταν καλά, να είστε σίγουροι θα τα κρατούσαν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους.

   Έχοντας σίγουρο ότι όπως πάντα, θα είστε παρών και σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάμε, στις 22 Δεκεμβρίου, όλοι μαζί θα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει, θα πάρουμε σύνταξη από αυτή, θα μας καταβληθεί ο μόχθος που έχουμε δουλέψει και μας ανήκει.

 

Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: