Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Project "Γιούκος": Δημιουργικές Ορχομένιες ένωσαν δυνάμεις και έφεραν την τέχνη κοντά στην Τρίτη ηλικία στη φιλόξενη στέγη της Π.Ε. Βοιωτίας

 

Μια σπίθα, μια ιδέα, μια χειρονομία … πολλές φορές αρκεί για να αλλάξει την οπτική με την οποία μπορεί να βλέπομε την τέχνη ακόμα και στην Τρίτη ηλικία. Η ανήσυχη Ορχομένια Κοινωνική Λειτουργός κα Νίκη Παπαγιαννάκη, με την στήριξη της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά  και την έμπνευση της Ορχομένιας ζωγράφου κας Εύας Ρέντζου οργάνωσαν μια δράση, σε δύο μέρη, ένα «πάντρεμα» γκράφιτι και λαϊκής τέχνης, με την συνδρομή των ανθρώπων που ζουν στην ομάδα φροντίδας ηλικιωμένων Άγιος Νικόλαος. 

Στόχος τους ήταν να φέρουν την Τρίτη ηλικία κοντά με την τέχνη, να «φτιάξουν» με ζωηρά χρώματα έναν…γιούκο, τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή παλαιότερα στόλιζαν οι γιαγιάδες μας «το καλό δωμάτιο», βάζοντας με περισσή φροντίδα και τάξη έναν έναν τα «καλά τους στρωσίδια», κουβέρτες και κεντήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια η ζωγράφος κα Εύα Ρέντζου «οι γυναίκες αυτής της ηλικίας παρήγαγαν τέχνη στον 20 αιώνα, και πριν από αυτές το έκαναν και οι γιαγιάδες τους. Το βελονάκι και οι δαντέλες, τα υφαντά και τα κεντήματα όπως απλώνονται οριζόντια στον γιούκο αφήνοντας μια πτυχή, μια πλευρά της κουβέρτας να φαίνεται και να ενώνεται με όλες τις άλλες πτυχές των εργοχειρων προς τα πάνω και προς τα κάτω. Όπως γίνεται και με κάθε τι που "διπλώνουμε" στην ζωή.Αν δεν είναι αυτό εγκατάσταση, αν δεν είναι αυτό installation, τότε τί είναι;». 





Και συνέχισε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά για την υποστήριξη, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό - τί θα κάναμε δίχως αυτούς τους ήρωες; - που μετέφερε τους ανθρώπους μέχρι την περιφέρεια, τους περαστικούς που με ενθάρρυναν, και κυρίως τον πολύτιμο Αλέκο της Πολιτικής Προστασίας και τα κορίτσια της καθαριότητας του κτιρίου που μας εμψύχωσαν με την ευγένεια και τα καλά τους λόγια», τόνισε πρώτη ημέρα, έξω στο προαύλιο της Π.Ε. Βοιωτίας.  



Η δράση τους ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηριου σε μια ημερίδα με πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και με θέμα: «Τέχνη και τρίτη ηλικία». 

Την ημερίδα - που συντόνισε η κα Νίκη Παπαγιαννάκη - τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της Αυτοδιοίκησης αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Βοιωτίας, όπως η ακούραστες κκ Σοφία Καϊταντζή και Μαρία Μεταξά, κ.α. 





Δηλώσεις σχετικά με την δράση που στήριξε η Π.Ε. Βοιωτίας 
έκανε η Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά...




Δεν υπάρχουν σχόλια: